Hava Kargo Hakkında Herşey
Kargo

UPS, Katar Havayolları’ndan 747-8 kargo uçaklarını alacak

67 / 100

UPS, Katar Havayolları’ndan 747-8 kargo uçaklarını alacak

UPS, 2025’in başlarında Katar Havayolları’ndan 747-8 kargo uçaklarını hizmete almayı planlıyor. Orta Doğu taşıyıcısı, kargo filosunu Boeing 777’ye odaklıyor.

İki Boeing 747-8 kargo uçağı, yakında TUI filosuna katılacak. UPS, hava ağını daha düşük hacimlere uyacak şekilde ayarladığı sırada bu hamleyi gerçekleştiriyor.

Şirketin 30 Ocak’taki kazanç brifinginde CFO Brian Newman, dünyanın en büyük kargo havayolu şirketi olan UPS’in (NYSE: UPS), kargo filosunu tamamen 777’lere taşınan Katar Havayolları’ndan büyük kargo uçaklarını satın aldığını açıkladı. Atlanta merkezli UPS, 2022 yılındaki yıllık raporunda şubat ayında iki kullanılmış büyük kargo uçağı satın almayı taahhüt ettiğini belirtmişti ancak kaynaklarını açıklamamıştı.

UPS, kullanılmış 747-8’leri yıl sonu ile 2025’in başı arasında hizmete almayı planlıyor. Şirketin sözcüsü Michelle Polk, bu geçiş sürecinin, uçakları UPS standartlarına göre standartlaştırma ve UPS renk şemasıyla boyama ihtiyacından etkilendiğini söyledi.

Ayrıca, 747-8’lerden birinin hala Katar Havayolları Kargo için çalıştığını belirtti. İzleme sitesi Flightradar24, kargonun perşembe günü Hong Kong’dan Katar’ın Doha kentine doğru hareket ettiğini gösteriyor.

Newman, anlaşmayı UPS’in filo modernizasyonu ve daha verimli, daha temiz yanma özellikli uçaklara geçiş çabasıyla ilişkilendirdi. Polk, 747-8’lerin ayrıca belirli uluslararası koridorlarda ihtiyaç duyulan kapasiteyi sağladığı için satın alındığını ekledi.

UPS Airlines şu anda 28 adet Boeing 747-8 kargo uçağı işletiyor, bu dünyanın en büyük böyle filosu.

Entegre lojistik sağlayıcı, geçen yıl altı MD-11’i ve bu yılın Ocak ayında birini devre dışı bıraktı ve aktif filoyu 35’e getirdi. Yönetim, uluslararası parsel ve yük talebinin COVID krizinin zirvesinden 2022 ortalarında daralmaya başlaması üzerine emekli olma programını hızlandırdığını söyledi. Şirket, bu yıl sekiz MD-11’i daha emekliye ayıracak ve türü daha verimli olan daha önce Boeing’den sipariş edilen 28 fabrika yapımı 767-300 kargo uçağı ile değiştirecek.

MD-11 ve 767 her ikisi de geniş gövdeli uçaklar olsa da, 767 daha küçüktür.

747-8, tri-jet MD-11’den bir motor daha fazlasına sahip olmasına rağmen, eşdeğer yük bazında daha iyi yakıt verimliliği sağlar, UPS’e göre.

747-8’in motoru olan GEnx, UPS’in MD-11 filosunda yaygın olarak bulunan CF6’dan yaklaşık% 15 daha verimlidir. Aerodynamic Advisory’deki birincil Mike Stengel’e göre, filoyu güçlendiren Pratt & Whitney 4000 motorlarının kalanı, motorların aynı zamanda geliştirildiği dönemde olduğu varsayılan CF6 ile yakıt verimliliği açısından karşılaştırılabilir olduğu varsayılmaktadır.

747-8’in yük kapasitesi, MD-11’inkinden yaklaşık% 45 daha büyüktür, “bu nedenle birim ekonomikler muhtemelen 747-8 kargo uçağı lehine olabilir. 747-8, ayrıca 600 ila 700 mil daha fazla menzile sahip” ve muhtemelen çok daha güvenilirdir, Stengel söyledi.

Katar Havayolları filosu

Qatar Airways Cargo şu anda 27 adet Boeing 777 kargo uçağı işletiyor. Yakın zamanda kiralanan iki Boeing 747-400 ve bazı Airbus uçaklarından vazgeçti. Bir Katar Havayolları yetkilisi yakın zamanda bir Cargo Facts etkinliğinde yaptığı açıklamada, havayolunun filoyu 777 etrafında basitleştirmeye hızla geçtiğini belirtti.

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu