Hava Kargo Hakkında Herşey
Kargo

2024 yılı hava kargo pazarında durgunluk bekleniyor

70 / 100

2024 yılı hava kargo pazarında durgunluk bekleniyor

Tiaca Executive Summit etkinliğindeki konuşmacılara göre, hava kargo yöneticileri 2024 yılında hava kargo talebinin yatay seyretmesini ya da en iyi ihtimalle bu yılki seviyelerin biraz üzerinde olmasını bekliyor.

Etkinlikte 2024’teki hava kargo talebi için muhtemelen en olumlu görüşü benimseyen kişi, veri sağlayıcısı WorldACD’nin ürün geliştirme ve müşteri desteği direktörü Rogier Blocq oldu.

Blocq, WorldACD’nin 2010 ve 2019 yılları arasında üç aylık rakamları incelediğini ve birinci ve ikinci çeyrekte, yıldan yıla artışların yılın son çeyreğine göre bir iyileşme eğiliminde olduğunu söyledi.

WorldACD’nin son tahminleri de talebin yılın son çeyreğinde %1 artmasının beklendiğini gösteriyor (Ekim’de %1, Kasım’da %1 ve Aralık’ta %+2).

Bu eğilimi göz önünde bulunduran WorldACD, talebin ilk çeyrekte yıllık bazda %2, ikinci çeyrekte ise %3 artmasını bekliyor.

“2024 yılı için bir ölçüde iyimseriz çünkü talebin toparlandığını görüyoruz” dedi.

Ancak, şu anda piyasadaki tüm belirsizlikler göz önüne alındığında 2024 yılı talebini tahmin etmenin zor olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Bu arada, bir panel süresince Tiaca Genel Müdürü Glyn Hughes konuşmacılara gelecek yılın 2023 ile aynı mı, daha iyi mi yoksa daha kötü mü olacağını beklediklerini sordu.

Türk Hava Yolları Kargo Başkanı Turhan Özen, talebin en geç gelecek yılın dördüncü çeyreğinde toparlanacağı konusunda iyimser olduğunu söyledi.

“Elbette jeopolitik riskler, savaşlar veya savaş tehdidi var ve her türlü çatışma bunu tehlikeye atabilir” dedi.

“Ancak siyasi açıdan işler daha kötüye gitmezse – ve umarım daha iyiye giderse – Avrupa Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası’nın enflasyonla ilgili endişelerini yitirip büyümeye odaklanmaya başlaması sadece bir zaman meselesi.”

“Bu iki alan toparlanmaya başladığında, hava kargo çok olumlu tepki veren ilk alan olacak ve bunun gelecek yıl Eylül ayına kadar olmasını bekliyorum.”

Bu arada, Challenge Group İcra Kurulu Başkanı Yossi Shoukroun jeopolitik durumun talep beklentilerini olumsuz yönde etkilemesini bekliyor.

“2024, küresel ekonomi ve jeopolitik görünüm açısından ne yazık ki değişmeyecek ve umarım tırmanmaz, ancak işaretler o kadar da iyi değil,” dedi.

Bu durumun kargo kapasitesi üzerinde baskı yaratabileceğini de sözlerine ekleyerek, istikrarsızlık ve yüksek yakıt fiyatları nedeniyle seyahat edenlerden gelen düşük talebe karşılık olarak yolcu seferlerinin azaltılabileceğini belirtti.

Yolcu talebinin aşırı iklim şartlarından da etkilenebileceğini sözlerine ekledi. Bu gelişmelerin her ikisinin de kargo uçağı operatörlerinin işine yarayacağını, zira bu operatörlerin uçaklardaki boş kapasite sıkıntısından faydalanabileceklerini belirtti.

UPS Avrupa Bölgesi hava kargo direktörü Marco Tafuro, UPS’in gelecek yılın sonuna doğru büyüme konusunda olumlu olduğunu ancak ilk yarının bu yılki performansın devamı niteliğinde olacağını belirtti.

Brüksel Havalimanı Şirketi kargo ve emlak müdürü Geert Aerts ise son olarak Orta Doğu’da yaşanan jeopolitik gelişmelerin hava kargodaki toparlanmayı bir yıl geriye attığını söyledi.

Aerts, 2024 yılında talebin bu yıla kıyasla yatay seyretmesini ya da en iyi ihtimalle biraz artmasını beklediğini, ancak dördüncü çeyreğin sonunda gelecek yıla ilişkin daha iyi bir tablo ortaya konulabileceğini sözlerine ekledi.

Aerts, “Belki yıl sonunda yeniden değerlendirme yapabiliriz, ancak şimdilik beklentilerimizi nötr tutalım ve toparlanma umutlarımızı bir yıl sonraya erteleyelim,” dedi.

Hong Kong’lu handling firması Hactl’ın CEO’su Wilson Kwong, havalimanının önümüzdeki yıl üç piste sahip olmanın avantajını yaşayacağına dikkat çekti.

Havalimanına 2023 yılında üçüncü bir pist eklenmişti ancak mevcut pistlerden birinde tadilata gidilirken yalnızca iki pist kullanılıyordu.

Kwong, “Yaşanan tüm olaylara bakarak önümüzdeki yıl çok fazla oynaklık göreceğimizi düşünüyorum, yine de önümüzdeki yıl bu yıla nazaran hafif bir büyüme göreceğimizi tahmin ediyorum,” dedi.

2024 yılı hava kargo pazarında durgunluk bekleniyor 29 Nisan 2024

Kaynak:aircargonews

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu