Hava Kargo Hakkında Herşey
Kargo

Anneler Günü çiçek sevkiyatları küresel tonajları artırdı

73 / 100

Anneler Günü çiçek sevkiyatları küresel tonajları artırdı

Küresel hava kargo tonajları Nisan ayının üçüncü haftasında, Orta ve Güney Amerika’dan (CSA) gelen trafikteki artış sayesinde, dünyanın büyük bir bölümünde yaklaşan Anneler Günü etkinlikleri öncesinde yapılan çiçek sevkiyatlarının Orta Doğu ve Güney Asya’dan (MESA) gelen ve bayramla bağlantılı olan durgun talebi telafi etmesiyle tekrar yükselişe geçti.

WorldACD Market Data’nın en son haftalık rakamlarına ve analizlerine göre, Paskalya ve Bayram gibi çeşitli tatil dönemlerinin etkilerinin bir araya gelmesiyle oluşan durgun kargo rezervasyon seviyeleri nedeniyle önceki üç haftada haftalık bazda (WoW) % -2, % -4 ve % -6’lık düşüşler kaydedildikten sonra, 16. haftada (15-21 Nisan) dünya çapındaki toplam tonaj +% 3 arttı. WorldACD verilerinin kapsadığı 450.000’den fazla haftalık işlem baz alındığında, dünya çapındaki ortalama fiyatlar 16. haftada kilo başına 2,50 ABD$ ile bir önceki hafta ve geçen yılın eşdeğer haftası ile aynı seviyede sabit kaldı. Bu oran Covid öncesi seviyelerin önemli ölçüde üzerinde kalmaya devam ediyor: Nisan 2019’a kıyasla +%39.

No alt text provided for this image

Çiçek fenomeni

 

Hem CSA (+%16) hem de Afrika (+%15) 16. haftada tonajlarda güçlü WoW artışları kaydetti. CSA dışındaki tonaj artışının çoğu (%84) 12 Mayıs’ta ABD ve Kanada’da kutlanacak Anneler Günü öncesinde Kuzey Amerika’ya yapılan çiçek ihracatındaki artışa bağlanabilir; CSA dışındaki çiçek ihracatı tonajları bir önceki haftaya göre yaklaşık %40 artarak 16. haftada dünya genelindeki tonaj artışının (+%3, WoW) üçte birinden fazlasını (1 yüzde puanı) temsil etti. Ancak Afrika dışındaki tonaj artışına meyve ve sebze (Afrika’nın WoW büyümesinin %31’i) ve genel kargo (Afrika’nın WoW büyümesinin %29’u) öncülük ederken, çiçek ihracatı Afrika menşei için WoW büyümesinin yalnızca %10’unu temsil etti.

Dünya genelinde yaklaşık 90 ülke veya bölge Mayıs ayının ikinci Pazar günü Anneler Günü’nü kutluyor olsa da, WorldACD tarafından yapılan analiz, Kuzey Amerika’nın hava yoluyla gönderilen çiçekler için açık ara en önemli hedef pazar olduğunu ve 16. haftada CSA ve Afrika’dan uçurulan tüm çiçeklerin %63’ünü (ve CSA ve Afrika’dan çiçek ihracatındaki WoW büyümesinin %92’sini) tükettiğini ortaya koymaktadır.

No alt text provided for this image

İki haftalık karşılaştırmalar

 

Karşılaştırma dönemi iki haftaya yayıldığında, 15. ve 16. haftalardaki tonajlar önceki iki haftaya kıyasla (2Wo2W karşılaştırması) hafif bir düşüş (-%2) gösterirken, CSA anlamlı bir 2Wo2W büyüme (+%15) kaydeden tek menşe bölge oldu ve bunun başlıca nedeni CSA’dan Kuzey Amerika’ya giden tonajlardaki +%21’lik artıştı. Ancak son haftalardaki güçlü büyümenin ardından, MESA bölgesinden gelen tonajlar önceki iki haftaya kıyasla keskin bir düşüş gösterdi (-%23) ve Afrika (-%10) ve Asya Pasifik’ten (-%3) gelen tonajlarda 2Wo2W düşüş yaşandı. Ancak geçen yılın 15. ve 16. haftalarıyla karşılaştırıldığında, tonajlar dünya genelinde +%8 artarken, Asya Pasifik (+%13), Avrupa (+%11), CSA (+%7) ve Kuzey Amerika’da (+%4) yıllık bazda güçlü artışlar kaydedildi; sadece MESA (-%7) ve Afrika’da (-%5) yıllık bazda düşüşler görüldü.

MESA çıkışlı tonajlardaki büyük (-%23) düşüşe rağmen, bölgeden çıkışlı ortalama ücretler, önceki haftalara kıyasla daha düşük bir hızda (+%6) olsa da, 2Ç2Ç bazında artmaya devam ederken, Asya Pasifik (+%3), CSA ve Afrika’dan (her ikisi de +%1) daha küçük oranlarda artışlar görüldü. Birkaç haftadır olduğu gibi, MESA dışı ortalama ücretler yıllık bazda muazzam bir şekilde (+%51) artmaya devam ediyor. Asya Pasifik dışı ortalama oranlar da geçen yıla kıyasla yükselirken (+%7), Avrupa (-%21) ve Kuzey Amerika (-%16) dışı oranlar yıllık bazda belirgin şekilde düşük kalmaya devam ediyor.

No alt text provided for this image

MESA analizi

 

WorldACD tarafından yapılan daha yakından analizler, MESA ve Asya Pasifik’in bazı bölgelerinden gelen hava kargo tonajlarının, Ramazan sonrası bu yılın büyük bir bölümünde bu bölgeden, özellikle Avrupa varış noktalarına görülen yüksek tonaj seviyelerine henüz ulaşamadığını göstermektedir; bu durum, güçlü talep gelişmeleri ile konteyner taşımacılığındaki aksaklıkların neden olduğu arz sorunlarıyla bağlantılıdır. Körfez alt bölgesi için bu durum kısmen, 16. haftanın başında meydana gelen ve sellerin bazı uçuş iptallerine yol açtığı Dubai’yi etkileyen şiddetli yağışlarla açıklanıyor.

 

Dubai 16. haftada -%18’lik bir WoW hacmi düşüşü kaydederken, yakındaki diğer emirlikler Abu Dabi ve Sharjah, Dubai’den yönlendirilen kargo ve uçuşlar sayesinde sırasıyla +%20 ve +%103’lük hacim artışları kaydetti. Bir önceki hafta -%20 düşen Dubai-Avrupa tonajları 16. haftada -%29 daha düşse de Kızıldeniz’de konteyner taşımacılığında yaşanan aksaklıklardan kaynaklanan deniz-hava tonajlarının etkisiyle geçen yılki seviyesinin iki katından fazla (+%107) artış gösterdi. Kolombo (-%24) ve Bangladeş (-%37) de dahil olmak üzere bölgedeki diğer merkez havalimanları ve ülkeler de Avrupa’ya yönelik WOW tonaj düşüşleri kaydederken, MESA’dan Avrupa’ya tonajlar bir bütün olarak -%14 oranında geriledi. Hindistan-Avrupa tonajları bir önceki yıla kıyasla sadece %-1’lik bir düşüşle daha iyi bir performans sergilerken, Güney Asya’daki diğer ülkeler (Bangladeş, Pakistan, Sri Lanka, Maldivler, Nepal) toplamda bir önceki yıla kıyasla %-27’lik bir düşüş yaşadı.

MESA’dan Avrupa’ya spot fiyatlar da 16. haftada biraz geriledi, ancak geçen yılın bu dönemine kıyasla büyük ölçüde yüksek kalmaya devam ediyor. Gerçekten de, 16. haftada MESA’dan Avrupa’ya ortalama spot fiyatlar geçen yılın bu zamanındaki seviyesinin iki katından fazlaydı (+%117). 16. haftada Hindistan-Avrupa spot fiyatları, hafif bir WoW düşüşüne rağmen kilo başına ortalama 4 $’a yakındı (3,95 $/kg) ve geçen yılın 16. haftasına kıyasla +%172 artış gösterdi. Bangladeş-Avrupa spot fiyatları da 16. haftada hafif bir düşüşle kilo başına 4,39 dolara geriledi, ancak yıllık bazda +%168 artış gösterdi. Bu arada, Sri Lanka-Avrupa fiyatları geçen yılın aynı dönemine kıyasla -%10 düşmesine rağmen +%43 artmaya devam etti. Dubai-Avrupa spot fiyatları ise, muhtemelen selin yol açtığı kısıtlı kapasite nedeniyle 16. haftada +%10 arttı ve yıllık bazda +%18 yükseldi.

Anneler Günü çiçek sevkiyatları küresel tonajları artırdı 7 Mayıs 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu