Hava Kargo Hakkında Herşey
Kargo

Kızıldeniz Taşımacılık Krizi, Hava Kargo İçin Ne Anlama Geliyor?

72 / 100

Kızıldeniz Taşımacılık Krizi, Hava Kargo İçin Ne Anlama Geliyor?

Son aylarda hava kargo sektörünün kaderinden bahsederken, sinirli kişilere genellikle “şimdi başka bir yere bakın” tavsiyesi sıkça dile getirildi. Genel anlamda, hava kargo birçok havayolu için finansal kurtarıcı haline gelene kadar, sıkı hava yolu kapasitesi ve Covid-19 pandemisi sırasındaki deniz taşımacılığındaki aksaklık nedeniyle getiriler ve talep aşağı yönlü bir trend izledi.

2023’ün sona erdiği bir dönemde bazı hava kargo göstergeleri artış gösterse de, ekonomik göstergeler zorlu bir talep ortamını işaret etmeye devam ettiği için sektör, 2024’te düşen tarifelerle başa çıkmaya hazırlanıyordu. Aynı zamanda, özellikle Asya’da, daha fazla kargo kapasitesinin pazara geri dönmesi, arz tarafındaki sıkışmayı hafifletiyor ve sektör temellerinin 2019’dakilerle uyumlu hale geldiği izlenimini artırıyor.

Ancak hava kargonun kendi kaderi üzerindeki kontrol eksikliği, dış etkenler tarafından her zaman dövülmeyeceği anlamına gelmez.

Aslında, geçen yılın kasım ayında Brüksel’de düzenlenen Uluslararası Hava Kargo Birliği (TIACA) İcra Zirvesi’nde konuşan Xeneta’nın baş hava kargo yetkilisi Niall van de Wouw, tarih boyunca deniz taşımacılığının güvenilirliğinin, özellikle fiyat gibi faktörlerden (Covid’in doruğunda bile hava kargonun deniz taşımacılığından birkaç kat daha pahalı olmasına rağmen) ve farklı taşıma modlarının çevresel etkilerinden daha fazla etkileyici olduğunu belirtti.

Peki, Kızıldeniz taşımacılığındaki bu aksaklık, özellikle Asya-Avrupa rotalarında, hava kargonun çok ihtiyaç duyduğu bir canlanma anlamına mı geliyor?

Bu konuda çekingen belirtiler bulunabilir – tam etkisi henüz ortaya çıkmamış olabilir ve uzun süre sürmeyebilir.

Önceki ayın ortalarında Vietnam ile Avrupa arasındaki hava kargo hacminde önemli artışlara dikkat çeken Van de Wouw, “Bu, Xeneta verilerinde Kızıldeniz krizinin hava kargoya etki ettiğinin ilk sinyali. Bu genellikle hava kargonun daha sakin olduğu bir dönemdir, bu nedenle 2023’ün herhangi bir noktasından daha yüksek hacimlerle bu kadar büyük artışları görmek önemlidir” dedi.

Diğer veri sağlayıcısı WorldACD ise 19 Ocak’ta “küresel hava kargo tonajlarının, tipik olarak Aralık’ın ikinci yarısında ve Ocak’ın ilk haftasında yavaşladıktan sonra 2024’ün ikinci haftasında toparlandığını” bildirdi ve “son iki haftada Asya Pasifik’ten Avrupa’ya ve Orta Doğu’dan ve Güney Asya’dan talepte çift haneli yüzde artışlar… Kızıldeniz’deki gemi trafiğindeki aksaklıklar nedeniyle hava yolu taşımacılığına geçişin bir yansıması olabilir” ifadelerine yer verdi.

Bu arada, Kerry Logistics gibi lojistik sağlayıcıları, özellikle Asya’dan kargoların deniz yoluyla Dubai veya Los Angeles gibi bir limana taşındıktan sonra, daha sonra Avrupa’daki başka bir hedefe uçurulduğu deniz-hava hizmetlerine daha fazla ilgi olduğunu bildiriyor.

Ancak hava kargo sektörü, sürdürülebilir bir canlanmayı kutlamaktan uzak.

“Air freight tarafındaki hacim artışları gözle görülür olsa da, tsunamigibi bir hacim artışı söz konusu değil,” dedi Scan Logistics Global, bu ayın başlarında. “Ancak Kızıldeniz’deki zorlukların artık daha uzun süreli olarak kabul edilmesi bekleniyor, bu nedenle bu durumun giderek artacağı düşünülmektedir.”

Bu olayın etkisinin daha netleşmesiyle birlikte, Kızıldeniz durumunun etkilerine dair daha fazla veri önümüzdeki haftalarda ortaya çıkacaktır.

Kızıldeniz Taşımacılık Krizi, Hava Kargo İçin Ne Anlama Geliyor? 28 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu