Hava Kargo Hakkında Herşey
Manşet

Türkiye – ICAO İlişkilerinde Yeni Bir Dönem

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Genel Sekreteri Raymond Benjamin
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü(ICAO) Genel Sekreteri Raymond Benjamin

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü(ICAO) Genel Sekreteri Raymond Benjamin’in,16-22 Şubat 2015 tarihleri arasında ülkemize yaptığı resmi bir ziyaret çerçevesinde Türkiye-ICAO arasında işbirliğine yönelik Mutabakat Muhtırası imzalandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız sayın Lütfi Elvan’ın davetlisi olarak ülkemize gelen ICAO Genel Sekreteri, ICAO’nun stratejik hedefleri, Türk havacılık sektörünün hızlı gelişimi ve gelecek hedefleri, havacılık eğitiminin önemi, bölgesel işbirliği ve Türkiye’nin 2016 ICAO Konsey üyeliği konusunda temaslarda bulundu. Bakanımız Lütfi Elvan ile yapılan ikili görüşme sonrasında, Türkiye-ICAO arasında potansiyel alanlarda işbirliği yapılmasına yönelik mutabakat sağlandı.
İmzalanan Mutabakat Muhtırası;

  • havacılık eğitimi alanında yakın işbirliği yapılması,
  • birlikte oluşturulacak bir program çerçevesinde gelişmekte olan ülkelerden her yıl 20 kursiyere ülkemizde eğitim verilmesi,
  • her sene ülkemizden iki uzmanın ICAO Sekretaryası’nda görevlendirilmesi,
  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü uzmanlarının, çeşitli ülkelere yapılacak ICAO denetimlerine gözetmen veya denetçi olarak katılmaları,
  • Ülkemizin ”Afrika Havacılık Emniyeti Kapsamlı Bölgesel Uygulama Planına’” ve ”Afrika Sivil Havacılık Sektörü İnsan Kaynakları Gönüllü Kalkınma Fonuna” katkıda bulunması gibi hususları içermektedir.
Görüşmelerde, ülkemizin vereceği eğitim kursları ve ICAO Afrika Fonu ile Planı’na taahhüt ettiği katkıların; Türkiye’nin Afrika sivil havacılığının geliştirilmesi konusunda süregelen çabalarına katkı sağlayacağı belirtilmiştir. Afrika’da 27 ülkede 42 şehre uçuş gerçekleştiren ve önümüzdeki yıllarda tüm Afrika ülkelerini kapsayacak şekilde uçuş ağlarını genişletmeyi hedefleyen Türkiye’nin Afrika’da sivil havacılığın emniyetli, güvenli ve sürdürülebilir gelişimine destek vermek amacıyla gerek ICAO ile gerekse belgesel havacılık kuruluşları ile birlikte işbirliği içinde çalışmaya devam edeceği ifade edilmiştir.

Türkiye, Konsey üyeliğine seçilmesi halinde ICAO’ya daha fazla katkı sağlayacaktır…
ICAO Genel Sekreteri’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede ise, Türk sivil havacılık sektörünün gelecek hedefleri ve hızlı gelişimi ışığında, ülkemizin ICAO Konsey üyesi olmak suretiyle, ICAO içinde daha fazla sorumluluk almak konusundaki kararlılığı dile getirildi. Ülkemizin 1950 yılında kurucu üyesi olduğu ve 1990 yılından bu yana da Montreal’de ICAO nezdinde bir Daimi Temsilciliği olan Türkiye’nin ICAO’nun karar-alma ve icra organı olan Konsey’inde yer almasının önemine vurgulandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu