Hava Kargo Hakkında Herşey
KargoTHY

Türk Hava Yolları Kargo Yüzde 100 e-AWB’ ye Geçiyor

73 / 100

Türk Hava Yolları Kargo Yüzde 100 e-AWB’ ye Geçiyor

Türk Hava Yolları Kargo, yaptığı duyuru ile yüzde 100 e-AWB (Elektronik Hava Yolu Taşıma Belgesi) kullanımına geçeceğini bildirdi. Şirket, e-AWB sürecinde önemli bir ilerleme kaydettiklerini ve e-AWB kullanım oranının önemli ölçüde arttığını belirtti.

Operasyonel süreçlerin sorunsuz yürütülmesi ve gümrük taleplerinin karşılanmasında e-AWB sürecinin büyük bir rol oynadığı vurgulandı. Avrupa Birliği tarafından talep edilen bilgilerin dijital mesajlar aracılığıyla sorunsuz bir şekilde iletilmesi gerekliliği, diğer ülkelerin gümrüklerinin de benzer taleplerde bulunmasıyla birlikte dijitalleşmenin ve kargo mesajlarının iletiminin önemi her geçen gün artmaktadır.

IATA’nın 2020 yılında yaptığı duyuruda, hava kargo sektöründe 2022 sonuna kadar yüzde 100 e-AWB kullanımının hedeflendiği ve sektör paydaşlarının bu hedefe teşvik edildiği ifade edildi.

Bu hedefe ulaşmak için Türk Hava Yolları Kargo, 01 Temmuz 2023 tarihinden itibaren e-AWB sürecini zorunlu hale getireceğini duyurdu. Şirket, müşterilerinden gereken önlemleri alarak e-AWB verilerini iletmelerini talep etti.

E-AWB sistemine sahip olmayan müşterilerin ise Türk Hava Yolları Kargo Portalı üzerinden veri aktarımı yapabilecekleri belirtildi.

Türk Hava Yolları Kargo’nun e-AWB sürecine geçme kararı, hava kargo sektöründe dijitalleşmeyi teşvik etme ve operasyonel süreçlerin daha verimli ve etkili hale getirilmesini amaçlamaktadır.

Elektronik Konşimento (e-AWB) Nedir?

Elektronik Konşimento (e-AWB), gönderi konşimentosunun dijital ortamda hazırlanması ve kağıt konşimentoya ihtiyaç duyulmadan bilgilerin güvenli, güncel ve doğru bir şekilde aktarılmasını sağlayan bir uygulamadır.

E-AWB’nin geçiş süreci aşağıdaki adımlardan oluşur:

  1. IATA ile Multilateral Anlaşma (MeA) imzalanması: E-AWB sürecine dahil olmak isteyen acentelerin öncelikle IATA ile multilateral anlaşma imzalaması gerekmektedir. IATA’nın resmi internet sitesinde MeA hakkında daha fazla bilgi bulunmaktadır.
  2. Sistemin e-AWB’yi desteklemesi: Gönderiler için FWB (Freight Forwarding and Booking) mesajının 16 ya da 17 versiyonunu aktarabilen bir sistem kullanılmalı veya Turkish Cargo Web Portal (TK GO) üzerinden veri girişi yapılmalıdır. FWB mesajında gönderinin durumuna bağlı olarak “EAP” veya “EAW” özel handling kodu kullanılmalıdır. E-AWB girişi için TK GO üzerinden ilgili adımları takip edebilirsiniz.
  3. Kaliteli mesaj gönderimi: FWB mesajları doğru, eksiksiz ve zamanında hava yolu sistemine aktarılmalıdır. Veri kalitesi ile ilgili daha fazla bilgi için [email protected] adresiyle iletişime geçilebilir.
  4. Aktivasyon bildirimi: Hava yolu firması, IATA’nın platformu aracılığıyla acenteye aktivasyon bildirimi göndererek e-AWB sürecini başlatır.

E-AWB uygulamasının yapılamadığı bazı rotalarda ise “Tek Süreç” (Single Process) adı verilen yöntem kullanılır. Bu durumda, gerektiğinde kağıt AWB, sistemdeki elektronik veriyle düzenlenerek taşıma süreci devam ettirilir. Turkish Cargo, birçok istasyonda Single Process uygulamasını desteklemektedir.

E-AWB ve ilgili süreçler hakkında daha fazla bilgi için Turkish Cargo’nun resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

THY UÇAK KARGO FİYATI, turkish cargo

Türk Hava Yolları Kargo %100 e-AWB’ ye Geçiyor

Değerli İş Ortaklarımız,

 

 

Türk Hava Yolları Kargo olarak e-AWB sürecinde siz değerli müşterilerimizle birlikte kayda değer bir yol kat edilmiş, mesaj kalitesi ve e-AWB kullanım oranının ciddi anlamda artış sağlanmıştır.

 

Operasyonel süreçlerin sorunsuz yürütülmesi ve gümrük taleplerinin karşılanması noktasında e-AWB sürecinin rolü büyük bir önem arz etmektedir. Özellikle yakın zamanda yürürlüğe girmiş ve girecek olan PLACI (ACAS, ICS2, PREDICT, PACT, NAIC vb.) süreçlerinde Avrupa Birliği tarafından talep edilen bilgilerin mesajlar üzerinden sorunsuz aktarımı, diğer ülke gümrüklerinin de buna benzer farklı taleplerinin olması dijitalleşmenin önemini ve kargo mesajlarının iletiminin önemini günden güne artırmaktadır.

 

IATA tarafından 2020 yılında e-AWB özelinde yapılan duyuruda 2022 sonuna kadar hava kargo sektöründe % 100 e-AWB yapılması hedeflenmiş ve sektör paydaşları da bu hedef doğrultusunda teşvik edilmiştir.

 

Bu hedefe ulaşmak için hava kargo sektöründe dijitalleşmenin ilk adımı olan e-AWB sürecini 01.07.2023 tarihi itibari ile Türk Hava Yolları Kargo olarak zorunlu tutacağımızı siz değerli müşterilerimizin bilgisine sunar gereğinin yapılmasını rica ederiz.

İlgi ve destekleriniz için teşekkür ederiz.

 

Önemli Not: e-AWB verilerinin iletilmesi adına sistemi olmayan müşterilerimiz Türk Hava Yolları Kargo Portali üzerinden veri aktarımı yapabilirler.

 

e-AWB süreciyle ilgili daha fazla bilgi için link’i ziyaret edebilirsiniz;

 

https://www.turkishcargo.com.tr/tr/cozumler/cozumler/dijital-kargo

 

Türk Hava Yolları Kargo Portali kullanımına ilişkin giriş ve yetki işlemleri için [email protected] mail adresi ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Soru ve görüşleriniz için [email protected] mail adresi ile iletişime geçebilirsiniz.

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu