Hava Kargo Hakkında Herşey
KargoTHY

Turhan Özen, Turkish Cargo için hayati stratejik gelişmeleri özetliyor

66 / 100

Turhan Özen, Turkish Cargo için hayati stratejik gelişmeleri özetliyor

Türk Hava Yolları’nın Kargodan sorumlu GM Yardımcısı Turhan Özen, Turkish Cargo için hayati stratejik gelişmeleri özetliyor.

Türk Hava Yolları’nın hava kargo bölümü olan Turkish Cargo, çeşitli malların yurt içi ve yurt dışı hava kargo taşımacılığından sorumludur. Turkish Cargo, kargo uçaklarından oluşan filosuyla mal, ürün ve emtia şeklindeki kargoları taşımaktadır. Farklı şehirleri ve ülkeleri birbirine bağlayan dünya çapında geniş bir ağı yöneten bu ağ sayesinde kargolar dünya çapında etkin bir şekilde taşınabilmektedir.

Değişen Havacılık Endüstrisinde Stratejik Uyum

Turkish Cargo’nun büyüme hedeflerini çeşitli unsurlar şekillendiriyor. Dünyada en fazla ülkeye uçan hava kargo markası olarak Turkish Cargo, ağ erişimi açısından liderliğini sürdürmeyi hedeflemektedir. Diğer havayolları ve kargo operatörleriyle stratejik ortaklıklar, ittifaklar ve işbirlikleri yoluyla küresel ağını genişletmek, taşıyıcının yeni pazarlara, destinasyonlara ve müşteri tabanlarına erişmesini sağlayarak küresel havacılık endüstrisinde lider bir oyuncu olarak konumunu sağlamlaştırmaktadır.

Dinamik hava kargo sektöründe rekabetçi kalabilmek için müşterilerimizin ihtiyaçlarını anlamaya ve öngörmeye öncelik veriyoruz. Ürün çeşitliliği ve hizmet kalitesine ilişkin yenilikçi hizmetler ve özel çözümler sunarak müşteri deneyimini iyileştiren yüksek katma değerli ürünler geliştiriyoruz.

Sektör, pandemi ile hızlanan hava kargo talebi ve e-ticaretin yükselişi nedeniyle son yıllarda önemli dönüşümler geçirdi. Buna karşılık Turkish Cargo, değişen sektöre etkili bir şekilde uyum sağlamak için hava kargo süreçlerinin dijitalleşmesini geliştiriyor. Taşıyıcı ayrıca operasyonel verimliliği artırmak, operasyonları optimize etmek ve hizmet kalitesini yükseltmek için lojistik, depolama ve akıllı sistem teknolojilerine yatırım yapıyor.

Türkiye’nin bayrak taşıyıcısı Türk Hava Yolları’nın bir parçası olan Turkish Cargo, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) karbon emisyonlarını azaltmak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için belirlediği hedefleri benimsemiştir. Operasyonlarımızdan kaynaklanan karbon emisyonlarını en aza indirmeyi ve iklim değişikliği ile ilgili hususları Turkish Cargo’nun iş süreçlerine ve karar alma mekanizmalarına entegre etmeyi taahhüt ediyoruz. Taşıyıcının sürdürülebilirlik kültürü, ilgili projeleri hayata geçirerek sürekli olarak gelişmektedir. Turkish Cargo, bu faktörleri göz önünde bulundurarak ve değişen havacılık sektörüne sürekli uyum sağlayarak, müşterilerine ve paydaşlarına olağanüstü değer sunan lider bir küresel kargo markası olarak konumunu korumayı hedeflemektedir.

Rekabet Avantajı ve Gelecek Planları

Türkiye ve Orta Doğu’daki hava taşımacılığı sektörü umut verici bir geleceğe hazırlanıyor ve bu dinamik bölgedeki yükseliş trendine güveniyoruz. Bölge, güçlü ekonomik kalkınma ve elverişli iş ortamları sayesinde ticaret hacimlerinde sürekli bir büyüme yaşamaktadır. Bu ticaret genişlemesinin, verimli ve güvenilir taşımacılık çözümlerine olan talebi artırması ve hava taşımacılığını bölgenin lojistik ortamının hayati bir bileşeni haline getirmesi beklenmektedir.

Bölgede e-ticaretin katlanarak artması, e-ticaret gönderilerinin taşınması için verimli hava taşımacılığı hizmetlerine olan talebi önemli ölçüde artırdı. Turkish Cargo olarak, bu fırsatı değerlendirmek ve gelişen e-ticaret sektörünün değişen ihtiyaçlarını karşılamak için iyi bir konumdayız.

Türkiye’nin stratejik konumu, uluslararası ticaret ve lojistik için bir merkezdir ve uluslararası iş ve ekonomi merkezi batıdan doğuya kaydıkça daha da önem kazanmaktadır. Bu bağlamda, Turkish Cargo’nun İstanbul’da bulunan ve son teknoloji sistemlerle donatılmış yeni merkezi SMARTIST, ticaretin temel bağlantı noktaları olan Avrupa, Asya ve Afrika’yı birbirine bağlayan bir transit merkezi olarak çok önemli bir rol oynamaktadır. Büyük şehirler ve gelişmekte olan pazarlar da dahil olmak üzere dünya çapında 340’tan fazla varış noktasını birbirine bağlayan geniş bir küresel ağa sahip olan Turkish Cargo, sınır ötesi ticaretin önemli bir kolaylaştırıcısı ve uluslararası tedarik zincirlerinin destekçisidir.

Turkish Cargo, dünyanın iki yakasını bir günde birbirine bağlıyor. Turkish Cargo, dünya çapındaki uçuş ağı sayesinde ABD’nin en batısındaki Los Angeles’a yaklaşık 14 saatte, Asya’nın en doğusundaki Tokyo’ya ise yaklaşık 13 saatte ulaşıyor. Turkish Cargo, dünyanın önemli üretim merkezlerine ve pazarlarına uçuş sıklığını artırmaktadır. Merkez avantajı ve ağ liderliğinden yararlanan taşıyıcı, müşterilerine kapsamlı erişim ve bağlantı fırsatları sunmak için dünya çapında önemli bir rekabet üstünlüğüne ulaşmıştır.

COVID-19 sonrası

Sektör için 2023 ve sonrasında olumlu bir görünüm öngörüyoruz. Küresel ticaret hacminin büyüme eğilimini sürdürerek pandemi öncesi seviyeleri aşması bekleniyor. Hava kargo, küresel tedarik zincirlerinin toparlanmasında çok önemli bir rol oynadı. Turkish Cargo olarak pandemi sürecinde dünya tedarik zincirinin kesintisiz akışının sağlanmasında önemli bir rol oynadık. Bu çerçevede Turkish Cargo, beklentilerin ötesinde hizmetler sunmaya ve küresel ticaretin toparlanmasına aktif olarak katkıda bulunmaya kararlıdır.

E-ticaret gönderilerine yönelik artan talep, sektörün sürekli büyümesine, lojistik ve tedarik zinciri yönetiminde yeniliklere yol açmıştır. E-ticaretteki artış, hava kargo taşımacılığına artan bağımlılıkla birleştiğinde, öngörülebilir gelecekte sektörümüzün büyümesini hızlandıracaktır. Turkish Cargo, gelişen e-ticaret pazarının sunduğu fırsatları değerlendirmek için iyi bir konuma sahiptir ve büyüme yörüngemizi daha da güçlendirecektir. Turkish Cargo, en kısa cut-off, hızlı rampa transfer bağlantıları ve uplift teslimat süreleri de dahil olmak üzere ürün hizmeti açısından pratik çözümler sunmaktadır.

Turkish Cargo, gelecekteki e-ticaret sektörüne uyum sağlamak için ZTO Express ve PAL Air Ltd. ile ortak bir girişim olan WWE’yi kurdu. Bu küresel ekspres/kurye şirketi, tüm kapıdan kapıya lojistik faaliyetleri, kamyon taşımacılığı, toplama ve dağıtım, yük taşımacılığı, çapraz yükleme ve son mil teslimatı için hizmetler sunarak sınır ötesi işimizi geliştirmemize yardımcı oluyor.

Pandemi, kargo sektörünün dayanıklılığını ve uyum yeteneğini ortaya çıkardı. Operasyonel optimizasyon için dijitalleşme, otomasyon ve veri analitiğinden yararlanarak sektörün dijital yeteneklerini hızlandırdı. Yapay zeka, blok zinciri ve IoT kargo takibi, tedarik zinciri görünürlüğü ve risk yönetimi için giderek daha fazla kullanılmaktadır. Bu trendler, değişen küresel dinamiklere yanıt olarak gelişmeye devam eden hava kargo sektörünün geleceğini de şekillendirecek.

Dijitalleşmenin Önemi

Turkish Cargo dünyanın en hızlı büyüyen hava kargo markasıdır ve önümüzdeki yıllarda ilk üç markadan biri olmayı hedeflemektedir. Böyle bir hedef teknolojik değişim ve gelişim gerektiriyor ve biz de taşıyıcının stratejisini bu hedef etrafında inşa ediyoruz. Veri, şirketin en değerli varlıklarından biri haline geldi ve tahmine dayalı veri analitiğini operasyonel kabiliyetlerimizi geliştirmede kritik bir adım olarak görüyoruz. Kargo süreçlerine tam olarak entegre edilen veri analitiği, tedarik zinciri ağının performansının daha iyi tahmin edilmesine, gecikmelerin azaltılmasına ve kargo rotaları ile zamanlamalarının optimize edilerek operasyonel verimliliğin artırılmasına olanak sağlayacaktır.

Nakliye firmalarının Nakliye Yönetim Sistemlerinin doğrudan havayolunun operasyonel sistemlerine bağlanabilmesi sayesinde rezervasyon süreçleri ve gönderi takip süreçleri daha hızlı, pratik ve sorunsuz hale gelecektir. Bu sistemler aynı zamanda göndericilere, alıcılara ve taşıyıcılara gerçek zamanlı bilgi sağlayarak müşteri memnuniyetini de artıracaktır. Turkish Cargo, satış performansını artırmak, müşteri ihtiyaçlarını daha iyi anlamak ve trendleri anlık olarak gözlemlemek için çalışmaktadır.

e-AWB girişiminin yaygınlaştırılması bir diğer önemli adımdır ve bu alanda iyi bir ilerleme kaydettik. Genel olarak, dijitalleştirilmiş süreçler daha üretken ve sürdürülebilir olacaktır.

Yer Operasyonlarında Otomasyon

Turkish Cargo’nun merkezi SMARTIST, kargoların operatör veya forklift gerektirmeden bilgisayar kontrollü Otomatik Depolama ve Geri Alma Sistemi (ASRS) ile depolandığı ve transfer edildiği dünyanın en gelişmiş kargo tesislerinden biridir. Ayrıca ULD Depolama Sistemi kullanılarak ULD depolama süreçleri otomatik hale getirilmektedir. Bu akıllı depolama yönetim sistemleri sayesinde operasyonel süreçlerimizi hızlandırıyor, olumsuzlukları en aza indiriyor ve maliyet tasarrufu sağlıyoruz.

Turkish Cargo’nun teknolojik anlamda yaptığı bir diğer yatırım olan ‘İş Emri Projesi’ ise depo içi elleçleme süreçlerinin otomatik sistemler üzerinden senkronize edilmesini ve kontrol edilmesini sağlıyor. RPA teknolojisinin Turkish Cargo’nun iş süreçlerinde taşıyıcı ile entegre olarak kullanılması, manuel olarak yapılan ve tekrar eden işlerin 7/24 metal yakalı personelimiz ile insana bağımlı kalmadan yapılmasına olanak sağlamaktadır. Böylece Turkish Cargo, çalışan motivasyonunu artırmak ve insan faktörüne dayalı hataları en aza indirmek için işgücünü daha fazla katma değer sağlayan görevlere yönlendirmektedir.

Turkish Cargo, müşteri deneyimini geliştirmek için her zaman yeni teknolojileri takip etme ve gelecek diğer yeniliklerle senaryolar oluşturma yolunda ilerlemektedir.Turhan Özen, Turkish Cargo için hayati stratejik gelişmeleri özetliyor 29 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu