Hava Kargo Hakkında Herşey
HavacılıkKargo

Hava Kargoda Fırtına

Taşımacılık firmaları ve nakliyeciler, hava kargosunda kapasite yetersizliği ve artan navlun fırtınasına yakalandılar.

Hava Kargo Acenteleri ve göndericiler, global pazarda  kg başına 8 dolara yükselen fiyatların ve  pazardaki kapasite eksikliğinin acısı hissediyor.

Asya-Avrupa hattında çalışan hava kargo taşıyıcılarında yığılma yaşanıyor. Asya’dan ( Uzak Doğu ) yedi ila on günlük bir yığılma gerçekleşmiş durumda.

Navlunlar havada uçuşuyor , her hafta da artıyor. Navlunlar ortalama olarak kg başına yaklaşık 4 dolar ve havayolları kargonun muhteviyatı konusunda da seçici davranıyor.

Bir sürü insan ve firma mağdur oluyor. Müşteriler uçakların doluluğundan ve navlun artışlarından çalışmakta oldukları acentaları sıkıştırıyorlar. Hatta hava kargo çözüm ortağını değiştirip uçaklarda yer , kapasite ve düşük navlun bulabileceğini düşünüyorlar.

Bir çok acente yoğun bir şekilde yeni firmaların talepleriyle karşı karşıya kaldı.

Hava Kargo Piyasası, sert bir fırtınanın içinde kalmış gibi görünüyor ancak acenteler için değil havayolları için yelkenleri şişiren bir fırtınaya dönüştü.

Global anlamda genel kargonun yer bulmasında da bir sıkıntı var. Sebeplerden bir tanesi e-ticaret yani e-ticaret ve tüketim ekonomisinin yoğunluğu ve daha yüksek getiri sağlayan hacmi.

Şu an hava kargo taşımacılığında ibrenin acentelerdan havayollarına döndüğünü görüyoruz. Doluluklar artınca, kapasite darlığında havayolları yüksek fiyatlı ,yüksek getirili kabul ettiği kargolarda , kesinlikle daha seçici hale geliyor. E-ticaret bu yıl genel kargo için büyük bir sorun olacak.

Ayrıca, geçmiş yıllarda cansız geçen hava kargo piyasası sebebiyle üretilen bazı uçaklarda kargoya yeterince önem verilmediği ortaya çıkıyor. Mesela A380 uçakları kargo taşımacılığı açısından çok elverişli değil. Bu da kapasite yaratılamamasının bir sebebi olarak düşünülebilir.

Ayrıca, tarifeli havayolu şirketlerinin bazıları kargo uçaklarını tarifeli uçuşlardan charter uçuşlara çekmek zorunda kaldı. Lansmanı yapılan ürünler gibi sebeplerden dolayı bu kapasite büyük markaların talebine ayrıldı. Apple iphonx taşımaları Uzak Doğu pazarını epey daralttı. Coca-Cola’nın İrlanda’dan ABD’ye 12 charter seferi düzenlediği duyumu alıyoruz. Bunun yanı sıra Samsung ve Amazon’un da önemli miktarda kapasite çektiği biliniyor.

Göndericilerin ve nakliyecilerin problemi, alternatif arıyor olmaları, ancak herkesin kapasitesi dolu. Yıl boyunca sadakat gösterenler ödüllendiriliyor.

Hava taşımacılığı piyasası özellikle Hong Kong, Çin ve Güneydoğu Asya’da daralmış durumda ve durum her geçen gün kötüleşiyor.

Asya’daki nakliyeciler, hava taşımacılığı navlun oranının yükselmeye devam ettiğini belirtiyorlar. Çünkü depolarda önemli bir yığılma olduğu bir gerçek. E-ticaret satış günleri ise durumu daha da kötüleştiriyor. Alibaba, bekarlar gününde 17.8 milyar dolar ciro yapmıştı. Bu yıl 11.11 satış gününde rakamın daha da artacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Asya dışındaki havayolları, tamamen Avrupa’ya ayrılmış durumda. THY , Avrupalı taşıyıcılar , Emirates ve Katar gibi oyuncularda ciddi yığılmayla karşı karşıya kaldı. Çıkış ve geçiş süreleri uzadı.

Özellikle Türkiye çıkışlı Kuzey Amerika varışlı kargolarda çok büyük yığılma yaşanıyor.

Genel kargoya yer bulmak zorlaştı. Hatta premium servislere bile yer bulunamadığı oluyor. Yani 2- 3 kat bile fazla ödemek isteseniz kargonuzu uçuramayabilirsiniz.

Bu arada havayolları çok ciddi oranda özel kargo taşımacılığı yapıyor. Bu süreçten karlı çıkanlar havayolları olacaktır. Bilançolarına ciddi bir katkı sağlayacaktır.

 

Yoğunluklar sadece Asya ve Avrupa pazarında yaşanmıyor. Global anlamda bir kapasite darlığı söz konusu. Bu navlunlara yükseliş olarak yansıdı.

 

Gelecek iki haftada aynı şekilde devam edecek olan trend , Aralık ayının ortasına kadar devam edecek. Yeni yıl tatili sonrasında da ikinci bir dalga daha gelir diye düşünülüyor.

Hava Kargo Acenteleri ve göndericiler suda küreksiz kalmış gibi görünüyorlar.

 

 

Hava Kargoda Fırtına 27 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu