Hava Kargo Hakkında Herşey
Hava KargoHavacılıkLojistik FirmalarıLojistik Haberleri

Navlungo CEO’su İsa Korkmaz: “İthalatta Türk Ürünleri Değerini Artırıp, 2024’te İthalatı 35 Milyar Dolara Ulaştırabilir”

89 / 100

Navlungo CEO’su İsa Korkmaz: “İthalatta Türk Ürünleri Değerini Artırıp, 2024’te İthalatı 35 Milyar Dolara Ulaştırabilir”

 

Son yayınlanan ithalat verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye’nin ithalat oranı yüzde 6,3 azaldı ve 30 milyar 494 milyon dolar olarak gerçekleşti. Özellikle imalat sanayi, ithalat pastasının yüzde 84’lük dilimini aldı. Enerji ve altın hariç, ihracatın ithalatı karşılama oranı sabit kaldı ve yüzde 91,3 oldu.

 

Türkiye’nin dış ticaret istatistik verileri ışığında, ülkemizin ithalat politikaları ve global ticaret ağına yönelik stratejilerini değerlendiren Navlungo Kurucu Ortağı ve CEO’su İsa Korkmaz, özellikle belirli ülke grupları ve sektörlerle olan ticari ilişkileri anlamanın, gelecek dönem ekonomik politikaların şekillendirilmesi açısından önem taşıyacağını belirtiyor. 

 

 

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan 2023 yılı Ağustos ayı ithalat ve dış ticaret verilerine göre, Türkiye’nin ithalatı Ağustos ayında geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 6,3 azalarak 30 milyar 494 milyon dolar seviyesine geriledi. Buna rağmen, 2023 yılı Ocak-Ağustos döneminde ithalat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 oranında artarak 247 milyar 321 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı da Ağustos 2023’te geçen yıla göre değişiklik göstererek, 5,5 puan azaldı ve yüzde 70,9 olarak belirlendi. Enerji verileri hariç tutulduğunda bu oran yüzde 79,7’ye (3,1 puan azalış), enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise yüzde 91,3 (sabit) olarak kaydedildi. Navlungo Kurucu Ortağı ve CEO’su İsa Korkmaz, bu verileri ve Türkiye’nin dış ticaret geleceğini değerlendirdi.

navlungo
Navlungo CEO’su İsa Korkmaz: “İthalatta Türk Ürünleri Değerini Artırıp, 2024’te İthalatı 35 Milyar Dolara Ulaştırabilir”

Korkmaz, “Ağustos ayında yaşanan yüzde 6,3’lük ithalat azalışının ardındaki etmenleri ve yılın geri kalanı için beklentilerimizi dikkatlice analiz etmemiz gerekiyor. Çeşitli faktörler -döviz kuru dalgalanmaları, enerji ve hammadde fiyatlarındaki değişimler ve global ticaret politikalarındaki dönüşümler- ithalat verilerimizi şekillendiriyor” dedi. Türkiye’nin en fazla ithalat yaptığı ülkeler ve sektörel dağılımlar dikkat çekerken, Korkmaz, “En fazla ithalat yaptığımız ülkelerin başında Çin (3 milyar 828 milyon dolar), Rusya (3 milyar 420 milyon dolar) ve Almanya (2 milyar 556 milyon dolar) gelirken; en fazla ithalat yapılan sektörler sırasıyla İmalat Sanayi, Madencilik ve Taş Ocakçılığı ve Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık oldu. Bu veriler, iş dünyamıza ve lojistik sektörüne yön verme kapasitesine sahiptir” ifadelerini kullandı.

 

Navlungo’nun e-ithalat alanındaki inovatif hizmetleri ile ticari süreçleri nasıl kolaylaştırdığına dair de bilgiler veren Korkmaz, şöyle devam etti: “Biz Navlungo olarak, müşterilerimize gümrük süreçleri dahil tüm evraklar konusunda destek sunuyor, taşıma modlarını, gümrükleme işlemlerini ve depolama-sigortalama süreçlerini yönetiyoruz. Üstelik, ParkPalet çatısı altında, yüklerin güvenli ve doğru depolanmasını ve sigortalanmasını da sağlıyoruz.”

navlungo

İsa Korkmaz, 2024 yılına dair öngörülerini ise şu sözlerle dile getirdi: “Geçtiğimiz senenin aynı dönemine baktığımızda ithalatın yüzde 40,8 oranında artış göstererek 32 milyar 618 milyon dolar olduğunu izleyebiliyoruz. Döviz kuru dalgalanmaları, ihracat pazarındaki yoğun talep, enerji ve hammadde fiyatları ve dış ticaret politikaları gibi başlıca sebepler bu yıl benzer rakamlar görememekteyiz. Yine de veriler iyi izlendiğinde son birkaç senenin aynı döneminde özellikle Eylül ayından itibaren ithalatta düzenli bir artış izlemekteyiz. Örnek vermek gerekirse;

geçtiğimiz yıl Ocak ayında ithalat verilerimiz 33 milyar 742 milyon dolar seyrindeydi. Bu yıl önümüzdeki kampanya sezonunu da göz önüne alırsak ihracattaki umudumuzu ithalat için de beslemekteyiz. İthalatta 2024 yılı Ocak ayında 35 milyar dolar gibi rakamları görebileceğimize inanıyoruz. Bu beklentide; dünya pazarında ihracat anlamında Türk ürünlerinin kıymeti her geçen gün artarken aynı zamanda Türk satıcıların ürün çeşitliliğini her daim benimsemesinin de büyük etkisi var. Aynı zamanda endüstriyel ihtiyaçlar ve dış ticaret anlaşmaları da bu beklentiyi artırıyor”.

navlungo

 

Korkmaz, Navlungo gibi lojistik firmalarına düşen büyük sorumluluğa dikkat çekerken, Türkiye’nin dış ticaret politikalarının titizlikle izlenmesinin altını da çiziyor. Zira gümrük prosedürleri, ithalat verileri ve ticaret anlaşmalarındaki değişiklikler, lojistik ve bu alandaki diğer sektörleri yakından ilgilendiriyor. Bu tür değişikliklere hızlı ve esnek bir şekilde uyum göstermek kritik öneme sahipt. Korkmaz, konuşmasını şu örnek üzerinden sürdürdü:

Örneğin, ithalat yapan bir satıcı için İRB, Taşıma Belgesi, Sigorta Poliçesi gibi belgeler kritik öneme sahiptir. Eğer bu belgeler eksikse, ithalat sürecinde ciddi gecikmeler yaşanabilir. Biz, Navlungo olarak, müşterilerimize, lojistik ve taşımacılık ile ilgili tüm belgeleri, gümrükleme süreçlerini de içerecek şekilde sağlama kapasitesine sahibiz. Müşterilerimizin taşımacılık modellerini, gümrükleme işlemlerini, depolama ve sigortalamasını yönetiyor, deniz, hava ve kara yolu seçenekleri sunuyoruz. Aynı zamanda, müşterilerimizin gümrük beyannamelerini hazırlıyor, gümrük vergilerini ödüyor ve gümrükten çıkış işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Dahası, ParkPalet şirketimiz aracılığıyla, yüklerin güvenli ve doğru bir şekilde depolanmasını ve sigortalanmasını da garanti ediyoruz” şeklinde konuştu.”

 

Açıklanan son verilere göre Ağustos ayı boyunca, Türkiye’nin ithalat yaptığı ülke grupları arasında Avrupa Birliği (AB-27), Asya Ülkeleri ve Diğer Avrupa Ülkeleri ön plana çıktı. Sektör bazında ise, İmalat Sanayi, Madencilik ve Taş Ocakçılığı ile Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörleri, ithalatın ana paydaşları oldu. Ayrıca, Ağustos ayı ithalat verileri Geniş Ekonomik Gruplar (BEC) sınıflamasına göre incelendiğinde, en yoğun ithalatın “Hammadde (Ara Malları)” kategorisinde gerçekleştiği gözlemlendi. Bu kategoriyi sırasıyla “Yatırım (Sermaye) Malları” ve “Tüketim Malları” kategorileri takip etti.

Zeynep Kali

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu