Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

İSTANBUL HAVALİMANI’NDA DÜZENLENEN “GOLDEN WEEK’ ALIŞVERİŞ ETKİNLİĞİ KAPSAMINDA 110 BİN YOLCUYA HİZMET VERİLDİ

İSTANBUL HAVALİMANI’NDA DÜZENLENEN “GOLDEN WEEK’ ALIŞVERİŞ ETKİNLİĞİ KAPSAMINDA 110 BİN YOLCUYA HİZMET VERİLDİ

Türkiye’nin en büyük duty free işletmecisi Unifree, İstanbul Havalimanı’nda 27 Eylül’de başlayan ‘Golden Week’ alışveriş etkinliği çerçevesinde rekor sayıda Çinli yolcuya hizmet verdi. Etkinliğin de yarattığı ivmeyle bir haftada Unifree mağazalarında alışveriş yapan müşteri sayısı 110 bini geçti.

Çin başta olmak üzere Uzakdoğu coğrafyasının en önemli bayram ve alışveriş haftalarından biri olan Golden Week, İstanbul Havalimanı’ndaki Unifree Duty Free alanlarında bir alışveriş ve kültür şenliği olarak kutlandı. Başta Çinliler olmak üzere yolu İstanbul’dan geçen tüm yolcuları alışverişe teşvik etmeyi amaçlayan ve 27 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen Golden Week etkinlikleri süresince, İstanbul Havalimanı’ndaki Unifree’den alışveriş yapan Çinli sayısı ve cirolarda rekor kırıldı.

Normal günlerde duty free alanlarında 600 civarında Çinli müşteriye hizmet verirken, Golden Week sırasında bu rakamın günlük 1.060 kişiye ulaştığını kaydeden Unifree CEO’su Ali Şenher, ‘Farklı ülke vatandaşlarını da İstanbul Havalimanı’nda hem kültür hem de alışveriş etkinliğiyle buluşturmak için çalışmalarımız olacak” dedi.

Bir haftada 5 binden fazla Çinli yolcu alışveriş yaptı

Golden Week haftasında dış hatlar gidiş yolcuları arasında Çinli yolcuların kişi başı harcamalarda yüzde 8 olan paylarını yüzde 11’e çıkardığına dikkat çeken Unifree CEO’su Ali Şenher şunları söyledi: “Golden Week’in katkısıyla İstanbul Havalimanı’nın açılışından beri en yüksek ciroyu elde ettik. İlgili tarihlerde alışveriş yapan toplam Çinli yolcu sayısı 5 bin 400’ü geçerken haftalık cironun ortalama yüzde 74 üzerine çıkıldı. Çinli ve Uzakdoğulu yolcuların dışında da ilgi çeken etkinliğimizin yarattığı ivmeyle Unifree Duty Free mağazalarından bir haftada alışveriş yapan müşteri sayısı 110 bini geçti”.

Son 10 yılda Çinli turist sayısı 3 kata yakın arttı

Unifree CEO’su Ali Şenher, son 10 yılda Türkiye’ye gelen Çinli turist sayısının dikkate değer bir şekilde arttığını belirterek, “Çin Halk Cumhuriyeti’nden ülkemize 2008 yılında gelen 150 bin turist sayısı, 2018 itibariyle 400 bin kişiye yükseldi. 2018 yılında Çin’de ‘Türkiye Turizm Yılı’ ilan edilmiş olması sebebiyle son yıllarda tur operatörleri Türkiye’yi paket tur programlarına dahil ettiler. 2019 yılı içerisinde 600 bin dolaylarında Çinli turistin ülkemizi ziyaret edeceği ve İstanbul üzerinden ülkeye giriş yapacaklarını söyleyebiliriz. Bu yüzden Golden Week bizim için oldukça önemli” dedi.

Çinli kadınlar alışverişte erkekleri geçiyor

Duty Free alışverişlerindeki müşteri özelliklerini de açıklayan Şenher, “Paket tur programları kapsamında yaz aylarında ağırlıklı olarak 40 yaşın üzerinde bir profil gözlemleniyor. Kış aylarında ise azalan turizm potansiyeli ile gelir seviyesi daha yüksek business yolcu profili payını artıracaktır. Havalimanımız ve ülkemizin kalkınması, kültürel çeşitliliğe sahip bir yolcu portföyü, bu yolcuları en iyi şekilde ağırlayacak global bir vizyona sahip olmakla mümkün olacaktır. Bu bağlamda 2018 yılında 15 milyon Çinli turistin ziyaret ettiği Avrupa kıtasında Türkiye’nin alabildiği pay sadece 400 bin kişi. Müşteri profili olarak ise genelin aksine kadın müşteriler daha fazla ve alışveriş harcamaları da erkeklerden daha yüksek. Özellikle 28-29 yaş aralığının yoğunluğu fazla. Sepet büyüklüğü olarak, 30 yaş sonrası artan ve 40-42 arası 150€ sepet başını gören bir ivme var” ifadelerini kullandı.

İstanbul Havalimanı’nda farklı kültürlere de ev sahipliği

Golden Week’in Çin ulusal bayramının uzantısı olduğunu hatırlatan Şenher, “ Bu etkinlik özelinde operasyondaki çalışanlarımız Türk Çin Kültür Derneği tarafından verilen Çince derslerine ek olarak, Çin kültürünün anlatıldığı seminerlere de katılım sağladı.Etkinlik Avrupalılar için geçerli değildi ancak şunu da belirtmeliyim ki İstanbul Havalimanı pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapan çok özel bir nokta. Pek çok farklı milliyetten yolcuya her gün olağanüstü ve farklı bir seyahat ortamı sunmak amacıyla ilerliyoruz. Bu amaç doğrultusunda onların kendilerini evlerinde hissetmelerini sağlamak ve kültürlerine duyduğumuz saygıyı kendileriyle paylaşmak bizim için çok önemli. Aynı zamanda bu gibi aktiviteler sayesinde oldukça geniş olan ürün yelpazemizden ve sadece İstanbul Havalimanı’na özel ürünlerimizden, özel seçkiler sunarak kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimini de yolcularımıza sunuyoruz. Bu bağlamda farklı kültürlere yönelik yapacağımız aktiviteler devam edecektir” diye konuştu.

 

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu