Hava Kargo Hakkında Herşey
Kargo

Havayolu kargo sektöründe 2024 beklentileri

64 / 100

Havayolu kargo sektöründe 2024 beklentileri

Havayolu kargo sektörü, IATA’ya göre 2024 yılında tüm bölgelerde olumlu bir büyüme yaşayacak. Orta Doğu, %12.3’lük en büyük artışı yaşayacakken Afrika daha mütevazı %1.5 büyüme görecek. Ortalama olarak hava kargonun %4.5 büyümesi tahmin ediliyor.

IATA Sürdürülebilirlik ve Ekonomi’den Rachel Yuting Fan, “Yield’lar muhtemelen 2024’te düşecek ancak hala 2019 seviyelerinin üzerinde olacak. Kargo geliri de 2019’un %11 üzerinde olacak ve toplam endüstri gelirinin %12’sini oluşturacak. Başka bir deyişle, 2024 sürdürülen gelir büyümesini ve sektörün pandemi öncesi seviyelerin üzerinde performans sergilemesini görecek.” dedi.

İlgili ekonomik göstergeler de olumlu olup, 2024 için küresel ticarette %3.5 büyüme öngörülüyor. Genel olarak, karnın kapasitesi geri dönmüş durumda ve çoğu hava kargonun taşınmasını sağlayacak; ancak preighter’lar tamamen ortadan kaybolmuş durumda. Dediğe göre yüksek değerli özel ürünlerin, özellikle ilgili endüstrinin genellikle dalgalanmalara dirençli olduğu ilaçlar gibi, güçlü performansı gibi faktörler de olumlu etkileyen diğer faktörler arasında yer alıyor.

Çin’in tedarik zinciri sorunları ve döviz dalgalanmaları gibi olası olumsuzluklar da bulunmaktadır.

Genel olarak:

  • Kargo gelirlerinin 2024’te 111 milyar dolara düşmesi bekleniyor.
  • Yield’lar, 2023 ve 2024’te düşse de tarihsel standartlara göre yüksek kalacak. Yield ilerlemesi son yıllarda olağanüstü olmuştur (-8.2% 2019’da, +54.7% 2020’de, +25.9% 2021’de, +7% 2022’de, -32.2% 2023’te).
  • Kargo hacminin 2024’te 61 milyon ton olması bekleniyor.

Zorluklara Çözümler

Dijitalleşme ve sürdürülebilirlik, hava kargonun ilerlemesinde devam eden kritik unsurlar olmaya devam edecek.

Dijitalleşme, 50 yıllık eski sistemleri aşmak ve yalnızca kağıt belgeleri dijitalleştirmek yerine gerçek bir veri paylaşım ortamına kavuşmak zorundadır. Sorun, hava kargo verilerinin farklı fonksiyonları, paydaşları ve formatları kapsamasıdır. Bu, herhangi bir basitleştirme girişimini son derece karmaşık hale getirir.

Henk Mulder, IATA Dijital Kargo Başkanı, “ONE Record bu konuda yardımcı olacak.” diyor. “Bu, veriyi bağlayacak açık bir standarttır ve dijitalleşme başarısı için hayati öneme sahip olacaktır. Güvenilirlik ve verimlilik için 200’den fazla şirket tarafından test edilmiş ve doğrulanmıştır ve tüm havayolları, ONE Record’ı 1 Ocak 2026 tarihine kadar uygulamak zorundadır.”

ONE Record’ın devreye alınması ile hava kargo verilerinin birleştirilmiş bir yaklaşımı olacak ve bunun da bilgi alışverişinde tutarlılığı kolaylaştıracağı birbirine bağlı bir yapı olacaktır. Önemli olan, bu sorunsuz veri paylaşımının hassas bilgileri korumak için gelişmiş şifreleme ve güvenlik protokollerini kullanacak olmasıdır.

Preloading Advance Cargo Information (PLACI) uygulanması da dikkate değer bir kilometre taşı olacaktır. Hedef, artan kargo güvenliğidir, ancak PLACI karmaşık bir girişimdir ve hükümetler çabalarını uyumlu hale getirmemektedir. Uyumlu olmayan PLACI programları, veri paylaşımını zorlaştırabilir ve kargo akışını yavaşlatma riski taşır.

Dijitalleşme, hava kargonunun yalnızca e-ticaret büyümesine hizmet etme ve kapasite dalgalanmalarını düzeltme yeteneğini değil, aynı zamanda sürdürülebilirliği artırmak için analitik sağlama yeteneğini de verecektir.

Karbonsuzlaştırma dışında, hava kargo sektöründeki sürdürülebilirlikle ilgili birkaç unsur bulunmaktadır:

  • Tek kullanımlık plastiklerin ortadan kaldırılması
  • Bozulabilir ürün kaybının azaltılması
  • Sürdürülebilir tesisleri savunma
  • Genç yetenekleri çekme ve elde tutma.Havayolu kargo sektöründe 2024 beklentileri 28 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu