Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

Havacılar için psikolojik destek lazım

Havacılar için psikolojik destek lazım

En çok feryad-ı figan Borsadan geliyor

2015 yılında 1 milyar dolar kar açıkladıktan sonra anlam verilemeyecek şekilde hisseye satışlar gelmeye başladı. Asılsız bomba ihbarları ile devam etti. Bir dönem her gün uçaklarda bomba notları bulundu. Rus uçağının düşürülmesi , 17-25 aralık olayları , 15 Temmuz kalkışması, Atatürk Havalimanı terör eylemi, Sultan Ahmet ve bir çok meydanda gerçekleşen bombalı saldırıya rağmen Türk Hava Yolları iyi dayandı.

Yolcu sayısı yine de artıyor ama hisselerde sürekli düşüş var.

Avrupa, Türkiye’nin üzerine oynuyor, THY de bir anlamda Türkiye’nin amiral gemisi ve hedefte.

thyao-lufthansaLufthansa grevlerden baş kaldıramıyor ama hissesi hala yükseliyor.

Yabancı fonlar satıyor, yerli fonlar da satıyor. Halbuki 3. Havalimanı potansiyelini düşünüp en azından destek olabilirler.

thyao-grafik

Son 6 ayda THYAO endeksten çok daha fazla değer kaybetti.

Global ve lokal risklerin azalmayacağı nerdeyse kesin, zaten uçaklarının bir kısmını yatırıyoruz. Bu durumda ki bir havayolunun kar etmesini beklemek fazla iyimserlik olur. Yatırım önerisi değildir, kendi düşüncemizi paylaşıyoruz.

thyao-grafik-1

Elçiye Zeval Olmazmış

Şirketin hissesi 7,50tl iken THY’nin aldığı 500 milyon TL lik geri alım kararı var, hiç alım yapmaması yatırımcıyı olumsuz etkiliyor. Bu da yatırımcı arkadaşların en çok konuştuğu konulardan.

Uçaklar Kiralanacak mı?

Yerde yatan uçaklara çok kafayı yormamak lazım, THY yönetimi doğru olanı yapacaktır. Doğru tasarruf uygulamalarına geçeceklerdir.

Başlandı bile …

Air Partner plc‘nin bir bölümü ve önde gelen bir uçak pazarlama acentesi olan Cabot Aviation, sekiz adet Airbus A330-200’ü wet ya da dry lease  olarak yeniden pazarlaması için Türk Hava Yolları tarafından yetkilendirildi.

 

Yönetim bunun üstesinden gelebilir mi?

En azından yaşananlar ortada , aşırı büyüme kararları , uçak siparişleri ve Reklam konuları tartışılabilir.Bu konular bugünün kararları değil ,bir kaç yıl önce alındı ve uygulandı. Kısacası şu an o kararlara aklımız takılmıyor değil.

Olacakları görebilmek için havacılık tarihinde bir çok örnek vardı. Belki şu anda THY bazı havayollarına örnek olacaktır.

Kararları alanlar, bugüne kadar alkışlandı. Şu anda ise  İlker Aycı ve Bilal Ekşi kaptan koltuğunda. Bence ellerinden geleni yapıyorlar. Bizler de sonuna kadar destek olmalıyız. Önemli olan bu süreçten en iyi bir şekilde çıkmak.

Yani yönetim bunu becerebilir mi? zaten söylemeye çalıştığımız da budur. Başka çaremiz yok. Başarmak zorundalar. Bizler de sonuna kadar destek olmalıyız. Çünkü Türk Havacılığı önemli bir sınavdan geçiyor.

Ve başaracağız, neden? Çünkü potansiyel var, ekipman var yani herşey bize bağlı.

ekim_2016

Gelelim Türk Turizmine

Ocak-ekim arasındaki 10 aylık dönemde ise Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31.35 oranında azalarak 22 milyon 696 bine geriledi. Yılın 10 aylık dilimine bakıldığında Türkiye’nin ziyaretçi kaybının sayısal karşılığının 10.3 milyon olduğu görülüyor.

Turizm acentalarının durumu oldukça vahim. “Home office” uygulamasına geçmeyi tartışıyorlar. Ofis giderlerini karşılamakta zorlanıyorlar.

ekim_2016_1

Gelelim Türk Havacılığının Geneline

Havacılar krizlere alışıktır aslında. En ufak kriz önce onları vurur. O yüzden borsa bilgileri ile başladım. Buluttan nem kapar sektör.

THY’nin yaşadığı bu zorluklar sektörün genelinde de ağır şekilde hissediliyor. Ve en önemlisi de belirsizlik.

Personel çıkartmaları, ücretsiz izinler , maaş  kurlarının sabitlemesi, sözleşme yenilememe gibi daha bir çok olay , bir çok şirket için gündem oluşturuyor.

Çalışanlar endişeli, 2016 yılını bir kayıp olarak görseler de 2017 ve 2018 den endişeliler.

Kişisel görüşüm 2016 Türk Havacılık sektörü için kayıp bir yıl olabilir ama 2017 de başta THY olmak üzere tüm sektör gereken tedbirleri almış, ayakları yere sağlam basar şekilde devam edecektir.

 

Makalemizde Mezun olup iş bulamayan Sivil hava ulaştırma , lojistik mezunlarının sorunlarına değinemedik, atladık zannedilmesin. Burada bu vesile ile konuyu tekrar hatırlatalım.

 

 

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu