Hava Kargo Hakkında Herşey
Güncel Haberler

Yerli yapay zeka havalimanlarında FOD tespiti yapacak

a-fodTürk mühendisler, pistlerde bulunan kaza riskleri yaratan yabancı cisimlerin belirlenmesine yönelik, yapay zeka destekli elektro-optik tespit sistemi geliştirdi.

Türk mühendisler, pistlerde bulunan ve uçak motorlarıyla donanımlarına zarar veren, yolcu ve personelin can güvenliğini tehlikeye atacak kaza riskleri yaratan yabancı cisimlerin belirlenmesine yönelik, yapay zeka destekli elektro-optik tespit sistemi geliştirdi.

ODTÜ Teknokent bünyesinde Ar-Ge çalışmaları yürüten ArgosAI Teknoloji, Hava Alanı Yabancı Madde Akıllı Tespit Sistemi (A-FOD) ile Türki̇ye Bi̇li̇msel ve Teknoloji̇k Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) Bireysel Genç Girişim Programı’ndan yararlanmaya hak kazandı.

Proje, havalimanlarında yabancı cisimler nedeniyle oluşan zararları engellemek için geliştirilmiş yapay zeka destekli elektro-optik tespit sistemini içeriyor.

İniş kalkış sırasında uçaklardan kopan ya da pistte oluşan ve uçaklarda hasarlara neden olabilen yabancı cisimler nedeniyle havacılık sektöründe yüksek maliyetli zararlar oluşuyor.

Türkiye’de de bir çok küçük ve orta ölçekli zarar ve kazaya sebep olan yabancı maddeler nedeniyle havacılık şirketleri her yıl 10 milyonlarca dolarlık tamir ve bakım bedeli ödüyor.

Gerçek zamanlı tespit, anlık bildirim

Hava limanlarında uçuş güvenliğini tehdit eden yabancı maddelerin (FOD) en küçük boyuttakilerini bile her türlü hava ve ışık koşulu altında ve gerçek zamanlı olarak tespit eden akıllı bir sistemdir.

ArgosAI de geliştirdiği sistemle yabancı maddeleri gece ve gündüz tespit edebilen ve ilgili birimi uyarabilen sistem geliştirdi. Sistem, yapay zeka teknolojileriyle pistlerde oluşan yabancı cisimlerin yarattığı soruna çözüm getiriyor.

A-FOD sistemi, uçakların yolcu aldıkları apron alanları, uçuş sırasında bekledikleri taksi yolları, kalkış ve iniş pistlerine kadar tüm alanı gerçek zamanlı olarak kontrol ediyor.

Sistemle, pist, taksi ve apron alanlarında 7/24 takip yapılarak, görüntü işleme ile gerçek zamanlı analizler sayesinde yabancı cisim tespiti yapılıyor. Tespit edilen cisimler, kullanılacak algoritmalarla sistem tarafından otomatik anlamlandırılarak kule ve saha ekiplerine gerçek zamanlı uyarıyla bildiriliyor.

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu