Hava Kargo Hakkında Herşey
Manşet

TÜRKİYE, DÜNYA HAVACILIĞININ MERKEZİ

ades

 

TÜRKİYE, DÜNYA HAVACILIĞININ MERKEZİ

Dünyanın havacılık merkezi İstanbul, bir kez daha uluslararası havacılık otoritelerine ve uzmanlara ev sahipliği yaptı. ‘3rd Airport Development& Expansion Summit’ ’ İstanbul’da yapıldı.

 

DHMİ Genel Müdürü Orhan BİRDAL‘ın açılış konuşması ile başlayan ‘Yıllık Havalimanı Gelişim ve Genişleme Zirvesi”ne uluslararası ölçekte geniş bir katılım oldu. Çeşitli ülkelerden Havalimanı yetkilileri, operatörler, sivil havacılık yöneticileri, hükümet yetkilileri ve inşaat şirketleri yöneticilerinin izleyici ve konuşmacı olarak katıldığı toplantıda önemli konular ele alındı.

 

Açılış konuşmasına;  “Tarih boyunca medeniyetlere, kültürlere ev sahipliği yapmış; dünyanın ve ülkemizin havacılık merkezi İstanbul’da düzenlenen bu önemli etkinlikte sizlerle birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum.” diye başlayan Birdal,   gelecekte dünya çapında önemli bir turizm ve finans merkezi olmasına kesin gözüyle bakılan İstanbul’un, küresel havacılığın da parlayan yıldızı olacağına işaret etti.

 

İşte DHMİ Genel Müdürü Birdal’ın konuşmasından bölümler;

 

TÜRKİYE, DÜNYA HAVACILIĞININ MERKEZİ

 

Yolcu ve kargo taşımacılığının önemli bir bölümü; tam merkezinde bulunduğumuz Avrupa – Afrika – Ortadoğu – Asya ekseninde gerçekleşmektedir.  Bu eksenin coğrafi, stratejik ve kültürel odak noktası konumundaki İstanbul, şu anda dünyanın en önemli yolcu ve kargo taşımacılığı merkezleri arasında yer almaktadır.

 

Sadece İstanbul değil, havayolu ağını en ücra köşesine kadar yaygınlaştıran Türkiye de bu eksenin ana merkezi haline gelmiştir.

 

Bu itibarla, ülke olarak Türkiye, İl olarak da İstanbul bugünün olduğu gibi geleceğin de en büyük ve en iddialı havacılık merkezi ve HUB olma konumundadır.

 

Tekrar vurgulamak isterim ki; Ülkemizin Dünya coğrafyasındaki avantajlı konumu, Dünya hava ulaşım ağı içerisinde etkin ve söz sahibi olabilme avantajını da beraberinde getirmektedir.

 

Ülkemiz hava taşımacılığında THY’nin etkin ve gelişen yapısı ile Rusya ve Orta-Uzak Doğu yönüne gelişen seferlerini Amerika kıtası izlemiş, şu günlerde ise yükselen Pazar Afrika’ya yönelme olmuştur.

 

Kuşkusuz, dünya havacılığının kalbinin şu anda Türkiye ve İstanbul’da atmasını, sadece stratejik ve coğrafi nedenlerle izah etmek mümkün değildir.

 

MÜKEMMEL ALT YAPI YATIRIMLARI İLE TÜRKİYE,  DÜNYA STANDARTLARININ ÜSTÜNE ÇIKTI

 

Bilimsel araştırmalar, güvenlik ve konforu önemseyip önceleyen yolcu kitlelerinin eğilimleri doğrultusunda planlama yapan havayolu şirketlerinin, altyapı ve modernizasyon bakımından gelişmiş ülkeleri tercih ettiklerini göstermektedir.

 

Türkiye, 2003’te uygulamaya bağladığı ulaştırma politikaları ile havalimanı hizmetlerini dünya standartlarının üstüne çıkarmayı başarmıştır. Bu büyük gelişim ve dönüşüm, ülkemizin havacılık merkezi olmasındaki temel etkenlerdendir.

 

Ulaşım ağının zenginliğinin ülkeye getirdiği avantajı sürdürebilmek için havalimanlarının büyüklüğü, karakteristiği ve gelişimine yönelik atılım sayılabilecek altyapı imkânları sağlanmıştır.

 

DHMİ, dünyanın en modern ve konforlu havalimanı terminallerini ülke sathında hizmete açarak sadece vatandaşlarımıza değil, ülkemizi ziyaret eden her ulustan misafirlere de hızlı ve konforlu havayolu ulaşımı imkânını sağlamıştır.

 

İSTANBUL YENİ HAVALİMANI, SADECE ÜLKEMİZİN DEĞİL DÜNYA HAVACILIĞININ DA EN ÖNEMLİ VİZYON PROJESİ

 

Sadece ülkemizin değil dünya havacılığının da en önemli vizyon projesi olan İstanbul Yeni Havalimanı da bu atılımın en önemli bileşeni olacaktır.

Bilindiği gibi, Havacılık sektörü; hızlı ve devamlı gelişme gösteren, ileri teknolojilerin kullanıldığı, stratejik açıdan önem taşıyan sektörlerin başında gelmektedir.

Dünya ticaret hacmindeki ve turizm sektöründeki büyümeler, küreselleşme, ayrıca insanların daha hızlı ve daha konforlu yolculuğu tercih etmeleri, tüm dünyada havayolu taşımacılığının diğer taşımacılıklara göre daha hızlı gelişmesini sağlamıştır.

 

SON 12 YILDA ÜLKEMİZ DÜNYA HAVACILĞININ YÜKSELEN DEĞERİ OLDU

 

Türkiye’nin, özellikle son on iki yılda dünya havacılığında yükselen değer olduğuna rakamlar tanıklık etmektedir.

 

Hava ulaşımında son on iki yılda yıllık ortalama büyüme toplam uçak trafiğinde (üst geçiş dâhil) % 11,1, yolcu trafiğinde % 15,4, yük trafiğinde ise % 10,4 olmuştur.

 

Üstgeçişler ile birlikte hizmet verilen uçak trafiği şu an itibarıyle 1,7 milyona ulaşmıştır. Türkiye, Avrupa hava ulaşım ağlarına günlük trafik ekleme kapasitesi en yüksek ülkelerden biri olmuştur. Türkiye hava sahasına iç hat ve orta doğu uçuşları ağırlıklı olmak üzere günde eklediği 342 trafik ile Avrupa hava ulaşım ağının en büyük katılımcılarından biri konumundadır.

 

Beklentiler orta dönemde (2020’ye kadar) hava trafiğinde yılda ortalama % 7,2 oranı ile en hızlı büyüyecek ve Avrupa Hava Trafiğine en çok katkı sağlayacak ülkenin Türkiye olacağı yönündedir.

 

DÜNYA HAVACILIĞININ GELİŞMESİNE DHMİ BÜYÜK KATKIDA BULUNUYOR

 

Bu gurur verici, geleceğe umutla bakmamızı sağlayan tablonun oluşmasında kurumsal tutumumuzun, büyük payı olduğunu memnuniyetle belirtmek istiyorum. Eğer, DHMİ artan talebe cevap veren altyapıyı zamanında oluşturmasaydı, bu başarı çizgisini yakalamamız elbette mümkün olamayacaktı.

 

Ülkemizin hava ulaştırma politikaları, Türkiye’nin küresel havacılık merkezi olmasının koşullarını bilinçli bir şekilde oluşturmaktadır.

 

Ülkemiz hava ulaşımı hak ettiği büyümeyi sadece ulusal ölçekte değil, küresel ölçekte de yakalamıştır.

 

Ülkemizin havayolu yolcu sayısı, Avrupa’da 5. Dünyada ise 11. Sıraya Yükselmiştir.

 

Son 12 yıldaki bağlantı artışında Avrupa’da birinci olmuştur. İstanbul Atatürk Havalimanı kalkış trafiğinde Avrupa’nın 4. büyük havalimanı konumuna yükselmiştir.

 

DHMİ KÖİ PROJELERİNDE ÇOK İDDİALI ve BAŞARILI

 

Kuruluşumuz işletmesinde bulunan havalimanlarında terminal binalarının yapımında bölgesel özellikler dikkate alınarak çevreci bir yaklaşımla inşa edilmelerine özen gösterilmiştir. Bu kapsamda; gerek öz kaynak gerekse KÖİ Modeli ile terminal binaları yenilenmiş standartları ve kapasitelerinin arttırılması sağlanmıştır.

 

28’i öz kaynaklarımızla, 10’u KÖİ kapsamında olmak üzere, toplam 38 havalimanı terminalinin yapılıp veya yenilenmesi, altyapıyı sürekli yenileme duyarlılığımızın bir göstergesidir. Devam eden projelerle birlikte İstanbul hariç olmak üzere toplamda 2,5 Milyar Dolar tutarında yatırım yalnızca KÖİ olanaklarıyla gerçekleştirilmiştir.

 

KÖİ kapsamında gerçekleştirilecek İstanbul’un yeni havalimanı, Avrupa yakasında Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 76,5 Milyon metrekare büyüklüğündeki alana inşa edilecektir.

 

Bu alan, bölgenin ekolojik dengesi, rüzgâr verileri ve doğal/yapay mânia durum tespitleri yapılarak belirlenmiştir.

 

Yeni Havalimanı, yüksek düzeydeki uçak ve yolcu trafiğini kaldıracak, uzun yıllar Türkiye’nin ve dünyanın havacılık hizmetlerine yeterince cevap verecek, Türkiye’nin iç ve dış hatlarda havacılıktaki büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayacak, teşvik edecek olmasının yanı sıra Batı Avrupa ile Uzak Doğu arasında da önemli bir transfer merkezi haline gelecektir.

 

Bu anlayışla devreye soktuğumuz İstanbul Yeni Havalimanı projesi, pistleri ve terminal binaları ile modern bir havalimanında olması gereken tüm alt ve üst yapı tesisleri içermektedir.

 

Tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanları arasında yer alacak İstanbul Yeni Havalimanının yapımına yönelik çalışmalar devam etmektedir.

 

Bu havalimanı, sadece Türkiye’nin ihtiyacını görecek bir havalimanı değil aynı zamanda batıdan doğuya, doğudan batıya, Afrika’dan da Avrupa’ya hava trafiğinin uğrak noktası olacaktır. Dünya havacılığının önemli bir parçası olarak, böyle devasa bir dünya projesine imza atmaktan mutluyuz, gururluyuz… Bu gururu sizinle paylaşmaktan büyük sevinç duyuyoruz.

 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi olarak bu büyük eseri zamanında bitirerek dünyanın hizmetine sunmak için ciddiyetle çaba göstereceğiz.

 

BU ÖNEMLİ ZİRVEYE KATKI SUNANLARA TEŞEKKÜR BORRÇLUYUZ

 

Sözlerime son verirken, bu Zirveyi düzenleyenlere teşekkürlerimi sunuyorum.

 

Büyük maliyet ve girişimcilik yeteneği gerektiren altyapı projelerinin gerçekleşmesinde Kamu Özel Sektör İşbirliği büyük önem taşımaktadır.

Bu işbirliğini, edinilen tecrübeler ve kazanımlar ışığında geliştirmeye yönelik bu gibi entelektüel düzeyi yüksek çabaları kuruluş olarak çok önemsediğimizi tekrarlamak istiyorum.

 

Toplantının, KÖİ stratejilerine ilişkin bilgi ve teknoloji paylaşımları adına verimli geçmesini diliyorum. Fikirlerini, tecrübelerini ve önerilerini bizimle paylaşma lütfunda bulunacak dostlarımıza şükranlarımı iletiyor, hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu