Hava Kargo Hakkında Herşey
Kargo

Turkish Cargo İran Taşımalarına Yeniden Başlıyor

72 / 100

Turkish Cargo İran Taşımalarına Yeniden Başlıyor

Turkish Cargo,1 Şubat itibariyle İran varışlı kargolar, ardından 1 Mart tarihi itibariyle de İran çıkışlı kargoların taşımasına yönelik hizmetlerini duyurdu.

İran varışlı kargolar 1 Şubat, İran çıkışlı kargolarsa 1 Mart itibariyle ekteki kısıtlamalar ve kurallar çerçevesinde yeniden başlayacak olup gönderilen kargo muhteviyatının kapsamı uluslararası yaptırımlarla uyumlu olacak şekilde kademeli olarak artırılabilecektir.

İran Kargo Taşımacılığında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

İran’a yönelik kargo taşımacılığında dikkate alınması gereken önemli kurallar bulunmaktadır. Bu kuralların titizlikle takip edilmesi, yaptırımlara uymak ve güvenli bir taşıma süreci sağlamak için önemlidir.

Taşınabilecek Ürün Grupları:

İran’a varışlı/çıkışlı taşınabilecek ürün grupları şunlardır. Bu dışındaki ürün gruplarının taşınması yasaktır.

 

Özel Ürün Kısıtlamaları:

Sebze, meyve, balık, et, deniz ürünleri, ilaçlar, kan, doku, canlı organ, aşılar, sağlık ürünleri gibi özel ürünlerin gönderimi serbesttir. Ancak ABD menşeli gıda ürünlerine özel kısıtlamalar bulunmaktadır.

 

Yaptırım Listesi Kontrolü:

ABD ve diğer uluslararası yaptırımlara tabi kişilere ve kurumlara kargo gönderimi veya kabulü yapılmamalıdır. Gönderici, alıcı ve bağlantılı kişilerin yaptırım listesinde olup olmadığı kontrol edilmelidir.

 

İhracat Lisansı Gerekliliği:

Kargo muhteviyatında ABD menşeli ürün veya ürünün en az %10’u (değer olarak) ABD menşeliyse mutlaka ihracat lisansı temin edilmelidir.

 

Taahhütname İmzalanması:

Her kargo için “COMPLIANCE PROTOCOLS FOR CARGO OPERATIONS” başlıklı taahhütname gönderici tarafından imzalanmalı ve diğer evraklarla birlikte teslim edilmelidir.

 

Acelecilikten Kaçınılmalıdır:

İran çıkışlı/varışlı kargoların yaptırım bağlamındaki kontrolü belli bir zaman alabilmektedir. Gönderim için acele edilmemesi önerilir.

 

Dijital Rezervasyonlarda Dikkat Edilmesi:

İran kargoları için AWB gibi basılı olmayan dijital rezervasyonlarda eksiksiz bilgiler yer almalıdır. Bilgileri eksik veya yanlış olan kargolar reddedilecektir.

 

Kontrol Aşamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Kontrol aşamasında AWB üzerinde “konsolide” ve “genel kargo” ifadelerinin bulunmamasına dikkat edilmelidir. Malın faturasındaki bilgilerle AWB üzerindeki “nature of goods” hanesi aynı olmalıdır.

 

İhracat Lisansı ve Numaraların Belirtilmesi:

ABD menşeli kargolarda ihracat lisansı gerekiyorsa, lisans numarası ve ürünün ECCN numarası AWB üzerine yazılmalıdır. Lisansa gerek yoksa AWB üzerine “No License Required” veya “NLR” ibaresi eklenmelidir.

 

Bilgi Uyumsuzluğu ve Reddedilen Kargolar:

Bilgi uyumsuzluğu olan kargolar reddedilecek ve bu durumdan kaynaklanan zarar göndericiye ait olacaktır.

 

İran Çıkışlı/Varışlı Kargoların Kontrolleri:

İran kargoları hem çıkış noktasında hem de İstanbul’da X-ray ve fiziki kontrolden geçirilmelidir.

 

Rezervasyon Bilgileri ve Teknoloji Kullanımı:

İran varışlı/çıkışlı kargolar için rezervasyonlar sadece COMIS üzerinden alınacak ve diğer dijital platformlardan rezervasyon kabul edilmeyecektir.

 

Yetkili Kişiler Tarafından Rezervasyon:

İran varış/çıkış kargo göndermek isteyen acenteler, rezervasyonlarını ilk olarak ilgili çıkış noktasındaki TK kargo personeli veya GSA ve ACS personeli ile iletişime geçerek yapmalıdırlar.

 

Belge ve Fiziki Kargo Uyum Kontrolü:

GHA personeli, evrak ve fiziki kargo arasındaki uyumu kontrol etmeli ve uyumsuzluk durumunda kargo reddedilmelidir.

 

Yaptırımlara Maruz Kalmamak İçin Bilinçli Hareket:

Acenteler, kendilerini, taşıyıcıyı (Türk Hava Yolları) ve müşterilerini yaptırımlara maruz bırakmamak için ambargolu ürünleri, göndericileri ve alıcıları bilmekle yükümlüdür.

 

Cezai Müeyyide Durumunda Hak Saklı Tutulur:

Turkish Airlines, herhangi bir kargodan dolayı cezai müeyyideye maruz kalması halinde zararını sebep olan gönderici veya alıcıdan tazminat alma ve dava açma hakkını saklı tutar.
Bu kurallar, İran kargo taşımacılığı süreçlerinde uyulması gereken temel prensipleri içermektedir. Yapılan işlemlerde bu kurallara titizlikle uyulması, uluslararası standartlara ve yaptırımlara uygun bir taşıma sürecini sağlamaya yardımcı olacaktır.

türk hava yolları, turkish cargo

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu