Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

THY’de SALGIN SONRASI YENİ DÖNEM NASIL OLACAK?

THY Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı İlker Aycı, salgın sonrası yeni dönemi Habertürk yazarı Nagehan Alçı’ya anlattı ve ilk etapta uçulacak noktaları açıkladı.

Herkesin merak ettiği “Uçuşlar başlayınca eski sistem devam mı edecek? Uçaklardaki koltuk sayıları azaltılacak mı? Fiyatlar patlayacak mı?” sorularını Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı İlker Aycı’ya yönelten Nagehan Alçı, yapılan önemli açıklamaları bugünkü “THY’de yeni dönemde neler değişecek?” başlıklı köşe yazısında paylaştı.

THY’nin birçok bakanlık ve kurum ile koordinasyon içinde çalışmalar gerçekleştirdiğini belirten İlker Aycı, salgının beklendiği gibi kontrol altına alınırsa iç hatlarda 28-29 Mayıs, dış hatlarda belli destinasyonlarda 1-5 Haziran arası uçuşların başlayabileceğini kaydetti.

Uçuşlar için henüz kesin bir tarihin belirlenmediğinin de altını çizen Aycı, anca belirtilen tarihler arasındaki uçuşlar için 10-15 noktaya bilet satışlarının başladığını belirtti.

İşte İlker Aycı’nın o açıklamalarından kısa satır başları:

VİRÜS TAŞIMADIĞINA DAİR BİR SAĞLIK KARNESİ UYGULAMASI BAŞLAYABİLİR
Henüz kesinleşmiş bir tarih yok. Onay için coronavirüs verileri ve devlet otoritelerinin onayı bekleniyor.
Havalimanlarına girişte Covid testi uygulaması, hastalığı geçirmiş olanlara bir belge verilmesi ve bu virüsü taşımadığına dair bir sağlık karnesi oluşturulması gündemde. Bu karne uluslararası uçuşlarda pasaport gibi yanımızda taşımamız gerekiyor.

İŞTE YURT DIŞINA UÇULACAK İLK YERLER
Karşılıklı yurt dışı uçuşlarda bilgi ve riskler paylaşılacak. Bunun için ortak çalışmalar sürüyor.
İlk etapta açılacak yerler: İskandinav ülkeleri, Avusturya, Almanya, Güney Kore, Japonya.
ABD’de California, Washington DC gibi noktalara uçabiliriz ancak New York en riskli yerlerden biri, New York uçuşunu açamayız, tabii esas kazançlı olan hat New York, orada da öyle bir problem var.

ORTA KOLTUK ÇIKMAZI
İç hatlarda resmi otoritelerden izin de çıkarsa 28-29 Mayıs gibi ilk uçuşlar olur.
İç hatlarda yapılacak seferlerde orta koltuk boş da bırakılsa arada 1,5 metre olmuyor. Uçakta sosyal mesafe kuralına boş koltukla da uyulamaz. Üstelik orta koltuğun boş kalması demek uçağın ancak yüzde 66’sının satılabilmesi demek. Bunun maliyeti ile baş etmek mümkün değil. Zaten dünyada da buna sıcak bakan havayolu yok denecek kadar az. Böyle bir ek maliyeti yolculara yükleyemeyiz.
Tüm yolcular ve uçuş görevlileri için maske ve göz siperliği zorunlu olacak, görevliler için eldiven şartı da getirilecek.

İKRAMLARA ELVEDA
İç hatlarda ikramlar kaldırılıyor. Dış hatlarda da kısa mesafelerde ikram olmayacak. Uzun mesafelerdeki ikramlarda ise yemekler hijyen kurallarına göre paketli bir şekilde hazırlanıp, virüs kontrollerinden geçirilerek dağıtılacak.

BİLET FİYATLARINDA ARTIŞ
Yapılan tüm projeksiyonlarda iyi ihtimalle 3 yıl içinde 2019 rakamlarına gelinecek.
Devlet kredi verebilir, destekler ama zararı sübvanse edemez.
Bu süreçte havayolları için ek temizlik ve ekipman masrafları da çıkacak. Bir de tamamen kayıp olan 2-2,5 ayı düşünün. Ancak biz fiyatları belli bir dengede tutmaya çalışacağız. Bilet fiyatlarında elbette artış olacak fakat bu maliyetlerin tümünü yolculara yükleyemeyiz, o zaman yolcu bulunmaz zaten.

THY'de SALGIN SONRASI YENİ DÖNEM NASIL OLACAK? 28 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu