Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

Samsun Havalimanı’na Müjdeli Haber Yok

Bakan Arslan, Samsun’da son sözü söyledi: Havaalanına müjde yok

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Samsun-Çarşamba Havaalanı’nın tadilatının kapatılmadan gerçekleştirilemeyeceğini ifade ederek, ”Normal şartlarda bu tadilat 1 yıl sürecekti. Ancak Türkiye’de ilk defa bir havaalanı bu kadar kısa sürede onarılacak” dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Samsun-Çarşamba Havaalanı’nda incelemelerde bulunmak üzere Samsun’a geldi.

Bakan Arslan ve Bakan Kılıç’ın beraberinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaarslan, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal da Samsun’daydı. Samsun Valisi İbrahim Şahin ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz tarafından Samsun-Çarşamba Havalaalanı’nda karşılanan heyet, pistte bir süre incelemelerde bulundu. Ardından Samsun Valiliği’ne giderek toplantı gerçekleştirdi. 30 dakika süren toplantı ardındansa basın mensuplarına açıklamalarda bulunuldu.

TADİLAT NORMALDE 1 YIL SÜRÜYOR

Asıl dertlerinin Samsun’un ihtiyaçlarını çözmek olduğunu söyleyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ”Şu anda mevcut zeminde çökmeler var. Tabii deniz dolgusu üzerine gerekli tedbirler alarak yapılan bir havalimanı olmasına rağmen zaman içerisinde bu tip çökmeler oluyor. Biz havalimanında herhangi bir aksama olmaması adına ihale sürecini başlattık. Normal şartlarda yaparsak bizim havalimanının 1 yıl kapatmamız lazım. Yılda 1 milyon 700 bin kişinin kullandığı bir havalimanını 1 yıl kapatmak ne bizim, ne de Samsun yöneticilerinin istediği bir şey. Dolayısıyla gece gündüz çalışarak en az kapatmayla nasıl çözeriz diye kafa kafaya verdik epeyce çaba sarfettik. Kapanmadan çözülmesi mümkün değil, ancak 3 aylık kapatmayla çözebileceğiz. Bugünden başlayarak havalimanı kapanmadan yapılacakları yapacağız, dolayısıyla işin büyük bir kısmını halletmiş olacağız. 1 mart itibariyle pisti kapatıp 3 ay içerisinde bitireceğiz. Çünkü çok önemli olan olimpiyat oyunları var. Samsun’un uçuş ihtiyacını Merzifon ve Ordu havalimanlarından sağlayacağız” diye konuştu.

TAKS YOLU ORTA VADELİ PLAN
Türkiye’nin diğer şehirlerinde gerçekleşen havaalanı tadilatlarını gidip yerlerinde incelediklerini kaydeden Bakan Arslan, ”Nevşehir’de, Bitlis’te kapatılmadan çözüldüğünü söylediler. Gidip inceledik. Kars’da da 6 ay kapatmak zorunda kaldık. Samsun bu kadar kısa sürede onarılan ilk havalimanı olarak örnek olacak. Yakın zamanda problemimizi böyle çözeceğiz. Bugün havalimanında incelemede bulunduk, terminal binasıyla da ilgili bilgi aldık. Daha önce havalimanı terminaliyle ilgili proje sürecini başlattık. Önümüzdeki yıl projeyi bitirir bitirmez, yeni terminalin yapımına başlayacağız. Mevcut terminali de dış hatlar olarak kullanacağız. Çünkü biliyoruz ki Samsun bu rakamlarla kalmayacak ve yolcu sayısı en az 2 misline çıkacak. Bunun da tedbirlerini aldık. İleride taks yolu ihtiyacımız da olacak. Bununla ilgili de süreçleri başlatacağız, ancak bu orta vadeli çalışma. Kulaktan dolma bilgilerle kafanızda bir şekil oluşturmayın” ifadelerini kullandı.

havaalanina-mujde-yok

habergazetesi.com.tr / Zerrin SOMUNCU

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu