Hava Kargo Hakkında Herşey
TeknolojiTurizmYan Haber

Pera Müzesi ve Vikipedi İş Birliğiyle #VikiPera Projesi Hayata Geçti!

Pera Müzesi’nin uluslararası alanda internetin en kapsamlı web ansiklopedisi Vikipedi iş birliğiyle gerçekleştirdiği dijital proje #VikiPera hayata geçti. Vikipedi GLAM projesi kapsamında sunulan #VikiPera ile yaklaşık 50 katılımcı, Türkiye’de ilk defa, Pera Müzesi’ndeki Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar ile Osman Hamdi Bey koleksiyon sergilerindeki eserler hakkında içerik hazırladı. Eserlere Vikipedi üzerinden en geniş katkıda bulunan 5 yazar, Pera Müzesi tarafından ödüllendirildi. Ziyaretçiler, sergide yer alan karekodlar aracılığıyla Vikipedi içeriklerine erişim sağlayabilecek.

 

Pera Müzesi ve yerel Vikipedi oluşumu olan Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye (WMTR) iş birliğiyle Türkiye’de gerçekleştirilen ilk ortak dijital proje olan #VikiPera projesinin yarışma ayağı sonlandı. Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar ile Osman Hamdi Bey koleksiyon sergilerinde yer alan eserler hakkında kapsamlı içerik oluşturulmasına dayanan proje ile Türkiye’deki Vikipedi yazarlarının Pera Müzesi’nde yer alan eserler hakkında içerikler oluşturarak bu dijital sanat projesine katkıda bulunmaları sağlandı. Yarışmaya katılan tüm katılımcılara küçük Pera Müzesi hatıraları hediye edildi. Proje dahilinde katılımcıların oluşturduğu içeriklere sergi katından da ulaşılabilecek.

 

Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye (WMTR)’den alınan verilere göre yarışmanın devam ettiği 13 Temmuz- 15 Ağustos tarihleri arasında 43 kullanıcı yarışmaya kayıt olurken, 15 kullanıcı aktif olarak içerik girişi gerçekleştirdi. Proje kapsamında sunulan 21 Vikipedi başlığı arasında “Fransız Büyükelçisi Vergennes Kontu Charles Gravier‘nin Türk Giysileri İçinde Portresi”, “Vergennes Kontesi’nin Türk Giysileri İçinde Portresi” ve Jean-Baptiste Vanmour başlıkları Vikipedi yazarları tarafından en çok ilgi gören içerikler arasında yer aldı. Özgür Ansiklopedi Vikipedi ve WMTR, projeyi şu sözlerle değerlendiriyor: “Ülkemizin en prestijli müzelerinden biri olan Pera Müzesi’nin ev sahipliğini yaptığı bu anlamlı proje ile, Türkiye’de ilk defa bir VikiKarekod projesi gerçekleştiriyoruz. Bu bağlamda, Pera Müzesi ile birlikte gerçekleştireceğimiz her kültürel çalışmada yer almak, özgür bilginin yayılmasını sağlamak, bu projeye katkıda bulunan ve ilgi duyan her Vikipedistin arzusu olacaktır. Herkese iyi vikiler!”

Pera Müzesi, Vikipedi kriterlerine göre, “iyi yazılmış, kapsamlı, doğru, tarafsız ve kalıcı”içerikleriyle yarışmaya dâhil olan herkese Pera Müzesi Artshop ürünlerinden küçük armağanlar verirken, içeriklere en geniş katkıda bulunan ilk beş kullanıcıyı 1 yıl süreli Pera Müzesi Dostluk Kartı ve Pera Müzesi yayınlarından bir seçki ile ödüllendirdi. Ödül kazanan Vikipedistler ise Dilek Alın, Saitcank, Guzelonlu, İazak ve Tugbayilmaz89.

 

#VikiPera projesi kapsamında izleyiciler, Pera Müzesi’nde sergilenen Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar ve Osman Hamdi Bey sergilerinde yer alan eserlerin Vikipedi içeriğine, karekod uygulaması aracılığıyla sergi galerisinden de erişim sağlayabilecek. Ziyaretçiler, eserlerin künyesine eklenecek karekodu telefonlarından okutarak doğrudan Vikipedi sayfasında bulunan içeriğe yönlendirilecek. Böylece eserler ile ilgili en tarafsız bilgiye müze ziyareti sırasında da ulaşılabilecek.

 

Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye’nin, Türkiye’deki ilk GLAM ve VikiKarekod projesi olan “VikiPera” projesi, WMTR’nin galeriler, kütüphaneler, arşivler ve müzeler ile yürüttüğü GLAM-WIKI projeleri kapsamında yer alıyor.

20 Eylül’den itibaren

#VikiPera proje linki https://bit.ly/2920Gnh

Zeynep Kali

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu