Hava Kargo Hakkında Herşey
Havayolu

Pegasus Havayolları’nın büyüme stratejisi

69 / 100

Pegasus Havayolları’nın büyüme stratejisi

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı merkezli bir havayolu şirketi olan Pegasus, 2023 yılında rekor mali sonuçlar elde ederek büyük bir başarıya imza attı. Ayrıca kredi notunu yükseltti, 100. uçağını teslim aldı ve Airbus filosunu 150 uçak sınırına ulaştıracak ek uçak siparişleri verdi. Şirket ayrıca Silikon Vadisi’nde bir teknoloji inovasyon laboratuvarı kurarak seyahat teknolojisi gelişmelerini takip etmeye karar verdi.

Pegasus Havayolları’nın Ticari İşlerden Sorumlu Genel Müdürü Onur Dedeköylü, 2023’ün ilk üç çeyreğinde şirketin güçlü finansal performansını ve pandemi sonrası toparlanmaya işaret eden olumlu trendleri vurguladı. FAVÖK marjlarının 2022’de dünya genelindeki tüm havayolları arasında en yüksek seviyede olduğunu belirten Dedeköylü, yan gelirlerdeki başarıları ve düşük maliyetli bir havayolu olarak yakıt fiyatlarında lider olduklarını dile getirdi.

Pegasus, tipik bir düşük maliyetli havayolu modelinden farklı olarak İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı üzerinden bağlantılı uçuşlar sunuyor. Şirket, Asya, Kuzey Afrika ve Avrupa’nın kesişim noktasında bulunan Türkiye’nin coğrafi konumundan faydalanarak uluslararası trafiği artırmayı hedefliyor. Şu anda Pegasus’un yolcularının %25’i aktarmalı uçuşlar kullanıyor, özellikle uluslararası trafiğin yoğun olduğu durumlarda bu oran %32’ye çıkıyor.

Dedeköylü, mevcut altyapının Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki büyümeye bir miktar kısıtlama getirdiğini ancak havalimanının yakın zamanda açılması planlanan ikinci pistle genişletileceğini belirtti. Ancak terminaldeki yoğunluğun devam edeceği ve yeni bir terminalin inşa edilmesine olan ihtiyacın devam ettiğini ifade etti.

Pegasus, sadece Sabiha Gökçen’de değil, aynı zamanda Türkiye’nin diğer şehirlerinde de büyümeye odaklanıyor. Özellikle Antalya’da önemli bir büyüme yaşandığını ve şu anda 18 uçağın bulunduğu bir üs oluşturduklarını açıkladı. Dedeköylü, şirketin stratejik büyüme üslerini Sabiha Gökçen ve Antalya Havalimanları olarak gördüğünü belirtti.

Filo gelişimi konusunda Dedeköylü, 2012’de başlayan 100 uçaklık siparişlerini 150 uçağa çıkardıklarını ve bu siparişlerin büyük bir kısmının henüz teslim edilmediğini söyledi. Filonun büyük bir kısmını oluşturan Airbus A321neo uçaklarının yakıt verimliliği sayesinde maliyet avantajı sağlandığını vurguladı.

Dedeköylü, Pegasus’un gelecekte uluslararası alanda daha fazla büyümeyi hedeflediğini ve uluslararası kapasitelerini artırmayı planladıklarını belirtti. İlerleyen dönemde şirketin güçlü finansal performansını sürdürerek yılı en iyi havayollarından biri olarak kapatmayı beklediğini ifade etti.

Pegasus Havayolları'nın büyüme stratejisi 27 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu