Hava Kargo Hakkında Herşey
Köşe Yazıları

Ofiste Girişimciliğe Başlamanın 7 Yolu

09c02b0fb1095af6a17fb215e3917affEğer girişimci bir ruha sahipseniz ve bir şirkette çalıştığınız için kendinize ihanet ettiğinizi düşünüyorsanız sizi rahatlatmak için birkaç şey söylemek istiyorum.

Son 2 yıldır yoğun şekilde Amerika ve Avrupa yoğunluklu online iş ve girişimcilik üzerine hem eğitim alıyorum, hem de incelemeler yapıyorum. Ve ne kadar aramızda fark olduğunu hayretle gözlemliyorum. Bu sadece girişimcilere verilen desteğin azlığından değil; kollektif bilincimiz ve ticarete bakış açımız, davranışsal ve kültürel geçmişimizden de kaynaklanıyor.

Türkiye’de gerçek anlamda girişimcilik yeni yeni desteklenmeye başladı ve çok düşük oranda. Kültürel olarak değiştirmemiz gereken daha çok düşünce yapısı var.

Toplumumuzun korumacı aile yapısı çocuk gelişiminde; özgüven ve risk alma konusunda neyazık ki cimri davranıyor, sonuç yetersiz girişimci ile kendini gösteriyor. Yaratıcılık ve innovasyonda dünyada taklitçi olmakta bile çok gerilerde kalıyoruz.

Bizim yapımız daha çok devlet kurma üzerine!

Geçenlerde bir söz okumuştum. “Yahudilere fırsat ver şirket kurarlar, Türklere fırsat ve devlet kurarlar”. Onun için aileler de çocukları bir devlet kurumuna girsin başları kurtulsun derdinde hala. Bu da nekadar çok yaratıcılığı öldürüyor.

Siz de atalarınızdan aldığınız düşünce yapısına takıldıysanız, içinizde yanan girişimcilik tutkusu varsa, hesaplı riskler alarak girişimcilik serüveninize çalıştığınız kurumda başlayabilirsiniz. Nasıl mı?;

  1. İnsiyatif alın. BAŞLATAN OLUN, LİDERLİĞİ ELE ALIN VE YAPIN!
  2. ÖĞRENİN! Girişimciler öğrenmeye bayılır, insanlarla konuşun, dinleyin ve girişimcilik ile ilgili kitaplar okuyun, girişimcilik hayatında başarılı olmuş kişilerden ya da otobiyografilerinden öğrenin.
  3. AZLA ÇOĞU YAPIN. Kaynak yönünden zengin olun; özellikle zaman ve kaynaklar yönünden. Şirketin parası kendi paranızmış gibi yaklaşın, çalışmaya hevesli kişileri projelerinizde görevlendirin, çalışmak zorundaymış şeklinde davramnanları değilç.  kişileri işe alın,
  4. Toplantıları kısa ve efektif ve eğlenceli yapın.
  5. YARATICI OLUN!   “Bu zaten herzaman böyle yapılıyor” diyip eskiyi taklit etmeyin. Yaratıcı ve etkin çözümler üretin bunun için yaratıcılığınızı kullanın: Basitleştiren, çevik ve daha iyi yöntemleri bulan kişi olun.Zorlayan problemlere işibirliği ile çeşitli çözüm önerileri getiren kişi olun.
  6. Otoriter olmadan LİDERLİK yapın. Her zaman için çalışmak isteyeceğiniz kişi olun. Eğer net bir vizyonunuz varsa, çalışma arkadaşlarınıza ve ekibinize güveniyor ve kibar davranıyorsanız, onlara otonomi veriyorsanız (karar verme yetkisi), çalışanlarınız size destekleyen kararlar alacaklardır, tıpkı sizin gibi.
  7. CESUR ve GÖZÜPEK OLUN. Akıllı riskler alın. Çabuk karar verme becerinizi geliştirin. Doğru insanlara güvenin. Eğer hata yaparsanız, çabuk toparlanın ve yeniden deneyin. (Risk yönetimini iyi öğrenmenizde fayda var. Özellikle de ticari ve kalite standartları yönünden de önem verilen bir alan olduğu için.) 

Sonuçlarınızı gözlemleyin; hem karizmanızın arttığını, insanların size doğru çekildiğini, hem de kendinize güveninizin arttığını ve sonuçta kısa sürede terfi ettiğinizi görebilirsiniz.

Daha sonra bilgi, beceri ve şartlarınız oluştuğunda kendi işinizi kurma yolunda girişimciliğinze devam edebilirsiniz. Ne dersiniz,

Hayatınızın kahramanı olmak sizin elinizde. İyi haftalar dilerim,

Nilgün YETİŞ

İş ve Başarı Koçu

Konuyla ilgili diğer yazılarım:

1- Başarılı Liderlerin Kullandıkları Kaynaklar

2- Girişimci misiniz?

3- Yaratıcı mısınız?

4- Yeni Nesil Liderlik Anlayışı

5- My Leadership Definition

Ofiste Girişimciliğe Başlamanın 7 Yolu 29 Nisan 2024

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu