Hava Kargo Hakkında Herşey
Kargo

Lufthansa Cargo kağıtsız kargoda çıtayı yükseltti

82 / 100

Lufthansa Cargo kağıtsız kargoda çıtayı yükseltti

Lufthansa Cargo, bu yıl 27 Mart’tan itibaren yalnızca ‘uygulanabilir hatlarda’ elektronik hava konşimentosu (eAWB) bulunan gönderileri kabul edecek.

Ek olarak, havayolu, az sayıda kalan kağıt tabanlı AWB üretilen gönderi kabulünde dijitalleştirileceği ve ardından gönderiye bir eAWB olarak eşlik etmesi için eAWB hizmeti sunacak.

kağıtsız kargo
kağıtsız kargo

Hareket, Alman taşıyıcının tamamen kağıtsız gönderilere yönelik büyük adımının bir parçası.

Yeni uygulamaya konulan hizmet, henüz elektronik konşimento kullanmayan tüm forwarding şirketleri için uygulanabilir hatlarda zorunlu. EAWB için uygun olan rotalar, elektronik hava konşimentolarının kullanımı mecburi olan rotalardır.

Kendi altyapıları nedeniyle şu ana kadar eAWB kullanamayan göndericiler de kağıtsız taşımalara geçebilirler.

2020’de IATA, tüm gönderilerin yalnızca eAWB ile taşınacağı anlamına gelen, 2022’nin sonuna kadar %100 eAWB’ye ulaşmak için bir sektör hedefi açıkladı.

Lufthansa Cargo kağıtsız kargoda çıtayı yükseltti 26 Nisan 2024

Lufthansa Cargo’nun ticari yetkilisi Ashwin Bhat şunları söyledi: “Geçtiğimiz birkaç yılda hava kargo endüstrisinde birçok dijitalleşme girişimine öncülük ettik. Aslında, gelecekte kağıt AWB’leri ortadan kaldırmak en önemli adımlardan biri olabilir.

“Müşterilerimizin çoğu halihazırda yalnızca eAWB kullanıyor. Yeni hizmet ile artık tüm müşterilerimizi dijitalleşme yolculuğumuzda kolaylıkla yanımıza alabilir ve onların da kağıtsız taşımalara adım atmalarını sağlayabiliriz.”

Bir ülkedeki yerel düzenlemeler, kağıt bir AWB’nin sunulmasını gerektiriyorsa, Lufthansa Cargo AWB’yi yeniden üretecek ve uçuşta gönderiye eşlik edecek. Daha verimli taşıma yolları ve daha hızlı bilgi akışlarına ek olarak, taşıma sırasında kağıttan da tasarruf edilir.

Lufthansa Cargo kağıtsız kargoda çıtayı yükseltti 26 Nisan 2024

Lufthansa Cargo küresel sipariş karşılama yönetimi başkan yardımcısı Dr Jan-Wilhelm Breithaupt şunları söyledi: “Amacımız, dijital hizmetlerimizin yardımıyla müşterilerimizle iletişimi daha kolay, daha hızlı ve daha iyi hale getirmek. eAWB sürecini, 2014 yılından bu yana Lufthansa Cargo’da sürekli olarak ve dünya çapında bir IATA endüstri standardı olarak uyguluyoruz.

“Müşteriler ve Lufthansa Cargo arasındaki veri arayüzünü etkin bir şekilde dağıtan beş yıllık bir veri kalitesi girişimi, diğer şeylerin yanı sıra, sürdürülebilir eAWB penetrasyonu ve küresel sıralamada tutarlı üst sıralar sağlayan önemli bir köşe taşıydı.

“Müşterilerimiz ve ortaklarımızla birlikte kağıtsız gönderileri taşıma ve süreç zincirleri boyunca gereksiz çıktılardan kaçınma hedefimize ulaştığımız için çok memnunuz.”

Lufthansa Cargo geçtiğimiz günlerde Alman hükümetinin hava kargolarını dijitalleştirmeye yönelik yeni bir projesinde yer aldığını duyurdu .

Lufthansa Cargo kağıtsız kargoda çıtayı yükseltti 26 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu