Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

ENGELSİZ HAVAALANI PROJESİ TÜM HAVAALANLARINA ZORUNLU

engelsiz havaalanı
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) genelgesiyle, ‘Engelsiz Havaalanı Projesi‘ kapsamında hasta, yaşlı veya engelli yolculara yönelik düzenlemeler ve sunulan hizmetler tüm havaalanları için zorunlu hale getirildi.

SHGM tarafından yayımlanan genelgeyle engelsiz havaalanı kuruluşu sertifikası almak için havacılık işletmelerinin kendi istekleriyle yaptıkları çalışmalar yasal bir düzenlemeye kavuşturuldu. Böylece yolcu memnuniyeti ve kolaylıkları kapsamında hasta, yaşlı veya engelli yolculara yönelik düzenlemeler ve sunulan hizmetler tüm havaalanları için zorunlu hale getirildi.

Düzenlemeyle bütün havaalanlarında bu konuda tüm tedbirlerin alınması, engelli yolcuların mağdur edilmemesi ve verilen hizmetlere ilişkin yolculara gerekli tüm kolaylığın sağlanarak, bu yolcuların eşit şartlarda seyahat edebilmesine yönelik imkanların, herhangi bir ek ücret alınmadan verilmesi planlanıyor.

PARK YERİ GENİŞLİĞİ 3.6 METRE OLACAK

Engelsiz havaalanı kapsamında, engelli yolcular için ayrılan park yeri genişliğinin, 2,4 metre olan normal genişlik yerine en az 3,6 metre olması, görme engelli veya kısmi görüşe sahip yolcular için terminale geçiş koridorlarına hissedilebilir yüzeyler konulması ve engelli yolcuların terminal içerisindeki diğer katlara ulaşımı için engelli asansörlerin kullanım imkanlarının artırılması gibi kolaylıkların yer alması öngörülüyor.

DAHA ÖNCEDE YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞTI

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM) tarafından yayımlanan Engelli veya Hareket Kabiliyeti Kısıtlı Hava Yolu Yolcuları Talimatı(SHT-ENGELSİZ) kapsamında Engelsiz Havaalanı Projesi yürürlükten kaldırılmıştır.
24 Kasım 2015 tarihinde yayımlanan Talimat ile, engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı yolculara verilecek hizmetlere ilişkin kural ve esaslar belirlendiğinden Engelsiz Havaalanı Projesi sonlandırılmıştır. 2009 yılından bu yana uygulanan proje kapsamında 3 adet havayoluna, 31 adet yer hizmetleri kuruluşuna, 8 adet terminal işletmecisine ve 33 adet havaalanında havaalanı işletmecisine olmak üzere toplam 75 adet “Engelsiz Havaalanı Kuruluşu” sertifikası verilmiştir.
Talimatın yayım tarihten itibaren proje sonlandırıldığından dolayı, yeni başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır. Engelsiz Havaalanı Kuruluşu” sertifikasına sahip kuruluşlara, 2016 yılı temditleri için son kez proje kapsamında indirim uygulanacaktır.
Engelsiz Havaalanı Kuruluşu sertifikası almak için havacılık işletmelerinin herhangi bir zorunluluk olmadan kendi inisiyatifleri ile gerçekleştirdikleri çalışmalar, SHT-ENGELSİZ Talimatı ile havayolunda tüm engellerin kaldırılmasına yönelik yasal bir düzenlemeye dönüştürülmüştür. Böylelikle Türk sivil havacılığında, engelli ve hareket kabiliyeti kısıtlı olan yolculara verilecek hizmetlerin standart bir şekilde yürütülmesi hedeflenmektedir

 

 

https://www.aeroportist.com/engelsiz-havaalani-projesi-yururlukten-kaldirildi.html

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu