Hava Kargo Hakkında Herşey
HavacılıkKargoVideo Galeri

İnsansız Kargo Dönemi Uzak Değil

İnsansız Kargo Dönemiİnsansız Kargo Dönemi

Amazon Prime Air Drone ile A başlıyor. Geleceğin teknolojisini üretmek isteyen dünyanın en büyük online alışveriş sitesi Amazon kargo süresini 30 dakikaya düşürecek yeni teknolojisini tanıttı.

Amazon’un ilk kez dünyaya kazandırdığı drone ile taşımacılık olayında yeni bir sistem getirmeye hazırlanıyor. Şirket, Prime Air projesi dahilinde en yeni ve gelişmiş model drone’nu tanıttı. Henüz test aşamasında olan Prime Air yasal düzenleme ve izinleri aldığı taktirde ilk olarak ABD’de Kullanılmaya başlayacak.

İki yıl önce ilk kez gündeme gelerek tanıtımı yapılan Amazon Prime Air modeli siparişlerin 30 dakikada içinde teslim edilerek en hızlı kargo işlemini yapmayı hedeflemişti gelişmiş modelde ise çift pervane kullanılırken daha güçlü ve uzun bir yol gidebilen Drone’lar tasarlandı. Bunlardan biri iniş ve kalkış sırasında dikey uçuşu, uçuş sırasında da yatay uçuşu destekliyor. Uçuş sırasında etrafındaki cisimleri algılayarak olası tehditlerden kendini koruyabiliyor. Akıllı haritası sayesinde kendi yönünü kendisi bulurken 88 km/s hızla 16-24 km yol şarjı bitmeden yol gidebiliyor.

Prototipi üretilen yeni Dron ilk modeline göre daha büyük görünürken hedefin daha ağır yükleri kaldırarak daha uzun bir yol gidebilmesi olduğu açıklandı. Şuan en büyük problemi ise Drone’lar iniş yapmak için geniş bir alana ihtiyaç duyuyor yani büyük bir bahçe veya teras olması gerekiyor. Söz konusu drone’lar yarı helikopter yarı uçak özellikleri baz alınarak geliştirdi. Rakiplerine kıyasla oldukça gelişmiş olan bu modellerin kalkış ve iniş anında yaşayabileceği olası problemlerinde çözülmesiyle kusursuz bir temel oluşturulması hedefleniyor. Hibrit model olarak tasarlandı.
Drone’lar “algıla ve sakın” adı verilen özellik sayesinde, uçuş esnasında haritada bulunmayan bir en engel (kuş, tel, uçurtma, helikopter, başka bir drone) gibi birçok faktörle karşılaştığında yön değiştirerek olası kazalardan kaçınabiliyor.

Amazon’un farklı çevresel koşullar ve amaçlar için yeni “drone aileleri” üzerinde çalıştığı da belirtiliyor. Bu modelin sadece Drone ailesinin temellerini oluşturduğu vurgulanırken hedef yağışlı havalarda dahi etkilenmeden daha uzun mesafeler gidebilen daha güçlü Drone’lar üretebilmek.

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu