Hava Kargo Hakkında Herşey
Kargo

Jet yakıtı fiyat artışı kargo FİYATLARINI DA ARTTIRIYOR

78 / 100

Jet yakıtı fiyat artışı kargo FİYATLARINI DA ARTTIRIYOR

11 Eylül olaylarından sonra havacılık bir darboğaza girmişti. Uçaklarla ikiz kulelere yapılan terörist saldırı sonucunda uçak bilet ve kargo ücretleri ne güvenlik ücreti ( SSC Security surcharge ) eklenmişti. O dönemde artan petrol fiyatları sebebiyle hava kargo firmaları FSC fuel surcharge adı altında ek yakıt ücreti uygulamasını başlattılar. Yani ek yakıt ücreti altında ilave ücret eklemiş, yakıt indeksine göre fsc uygulaması da yukarı veya aşağı yönlü olarak kullanılmaya devam edildi.

2015 yılında yakıt fiyatlarının düşmesi üzerine birçok havayolu Kargo fiyatlarını all-in yani tek bir fiyat olarak hava kargo pazarına sunmaya başladır. Hava kargo marketi tek fiyat olarak çalışmayı benimseyen bir yapıya sahip. Çünkü müşteriler de ek ücretleri anlamakta güçlük çekmekteydiler. Petrol fiyatlarındaki ciddi iniş ve çıkışların adında kargo fiyatlarına yansıyor olması global anlamda da uzun vadeli verilen fiyatların tutturulamamasına sebep oluyordu. Sonuçta yeni sözleşmelere bu ek yakıt maliyetleri girmiş ve tanımlanmış oldu. İleride de özelikle denizyolu taşımacılığında da ek maliyetler hayatımıza girecekti.

All in fiyatlandırmaya geçmeyen hava kargo taışıyıları da vardı. Emirates ve Luftansa kargo bunların en büyüklerinden olanlarıdır. Bu firmalar 11 Eylül olaylarından sonra FSC uygulamasını düzenli olarak kullandılar. Bu firmalar hava kargo ücretlerini FSC uygulaması doğrultusunda belirlediler.

Günümüze geldiğimizde yakıt fiyatlarının çok ciddi oranda yükseldiğini görüyoruz. Jet yakıt ücretlerinin geçen haftaya göre % 27 yükseldiğini görmekteyiz.

Havayolu kargo firmalarının artan yakıt fiyatları sebebiyle fsc uygulamasına geri dönecekleri işaretini verdiler.

FSC uygulaması yakıt indeksine göre artacak veya düşecek. İlk defa kullanan hava kargo firmaları 15 Dolar Cent civarında bir ek ücret ile karşımıza çıktı. Etihad Kargo fsc fiyatına artış yaptı. Bir çok havayolununda buna benzer çalışmaları var.

Turkish Cargo şimdilik talebin yoğun olduğu hatları MMR adı altında optimize ederek sınırlı sürede geçeli olan ve liste fiyatının üstünde bir ücrete taşımaktadır.

Sonuç olarak yakıt fiyatlarının artması özellikle uçak kargo fiyatlarının artmasına sebep olması kaçınılmazdır bir sonuçtur.

Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz enerjinin önemini tekrar ortaya koydu. Bu da ister istemez ikame enerji araçlarını ve emtiaların fiyatını yükseltti.

Doğalgaz eksikliği petrol ürünlerinin fiyatının artışına sebep oldu. Petroldeki herhangi bir artış zaten hayatımın her alanına artan maliyet olarak yansımaktadır.

Bu makalede FSC uygulaması , SCC uygulaması ve Turkish Cargo MMR uygulaması hakkında da bilgi verdik.

Nakliyeciniz size bugünlerde bunlardan daha çok bahsederlerse şaşırmayın.

15 Mart 2022 tarihi itibari ile Pegasus, *** USD FSC
14 Mart 2022 Pazartesi tarihi itibari ile DHL Aviation (Avrupa, FAS ve TUNUS hariç) *** USD FSC
14 Mart 2022 Pazartesi tarihi itibari ile Kenya Airways ***USD FSC uygulayacaklar.

Jet yakıtı fiyatı geçen haftayı %27.5 artışla 141.7$/varil ile kapattı:

Jet yakıtı fiyat
Jet yakıtı fiyat

IATA Jet yakıtı monitörü için tıkla

Bu jet yakıtı fiyat endeksi, önde gelen enerji bilgi sağlayıcısı Platts’tan en son fiyat verilerini sağlar . Endeks ve fiyat verileri, bildirilen tarihte havacılık jet yakıtı için rafineride ödenen küresel ortalama fiyatı gösterir.

Lütfen geçmiş fiyat verilerini sağlayamadığımızı unutmayın; ek yakıt fiyatı bilgisi için Platts jet yakıtı mikro sitesini ziyaret edin .

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu