Hava Kargo Hakkında Herşey
Son Dakika

Hipersonik füzelerin deneyleri

© Collage: The Voice of Russia
© Collage: The Voice of Russia

ABD’nin deneysel hipersonik cihazı, füze taşıyıcısının startından 4 saniye sonra deney sırasında patladı.

Test, 25 ağustos Alaska poligonunda düzenlendi. 7 ağustos Çin’de, hipersonik silah deneyimi de başarısızlığa uğradı.

İki olmak üzere sayısı bakımından ABD artık Çin’e ulaşmış oldu. Bu yılın 9 ocağında Çin, füze ve taşıyıcıdan ayrılan motörsüz uçuş yapan hipersonik savaş blokunu başarıyla fırlatmıştı. ABD, bu silahın ilk deneyimini daha önce kasım 2011’de gerçekleştirmişti. Füzeyle uzaya atılan motörsüz uçan aygıt, Hawaii’den Pasifik’teki Marshall adalarına dahil atollerden birine başarıyla ulaşmıştı. Doğrusunu söylemek gerekirse, aygıt ses hızını 5 kat aşan tasarım hızını elde edemedi. Bu bağlamda, uzmanların çoğuna göre, ilk Amerikan testini başarı sanmak için bir bin şahit gerek.

Bu defa starttan en az 4 saniye sonra Amerikan askerleri, füzeye kendi kendini imha komutu verdiler. Uçuş sırasında bazı anomaliler meydana çıkarıldı. Yeri gelmişken kaydetmek gerek ki, Çin’de ekipmanın arızası füzenin startından çok geçmeden yer aldı. Füze kendi patladı mı, yoksa Çin askerlerinin komutu üzerine mi bunu yaptı belli değil.

Amerika’nın Washington Free Beacon yayını Pentagon temsilcisine atfen Çin hipersonik savaş bloklarının ABD’ye nükleer darbeler indirmek yeteneğinde olduğunu kaydetti. Resmi açıklamalara göre, bu türden Amerikan silahı, İran ve KDHC balistik füzelerini etkisiz hale getirmeyi öngörüyor. Ayrıca, başka küçük ve az gelişmiş ülkelerin füze depolarını yok etmeyi amaçlıyor. Bundan başka, bu tür silah terörist üslerinin darbelenmesinde de kullanılabilecek. Fakat bağımsız uzmanlar, hipersonik silah üretimi ile ilgili aşırı masraflı programı geliştiren Pentagon’un başlıca amacının, bu alanda Çin’in öne çıkmasına yer vermemek olduğunu sanıyor.

Kendi tarafından Çin, Amerikan Füze Savar sisteminin yarılması için potansyel yaratmak amacıyla, hipersonik silahın geliştirilmesi ile deneyimlere başladı. “Voenno-promışlennıy kuryer” gazetesinin baş yazarı Mihail Hodarönok, Çin’in elde ettiği gelişmelerin bunun için ön koşullar yarattığını sanıyor.

Fikrime göre, bu aşamada Çin ABD Füze Savar Sistemini yarmak için artık potansyel biriktirmiş bulunuyor. Bu aşamada hipersonik füzelere karşı koymak için etkili silah yok. Panzehir, geliştiricilerin planlarında, belki en ilk testlerden geçtiği deneyim örneklerinde olabilecek.

Kamu Politikası Araştırma Merkezinin müdürü Vladimir Yevseev te bu fikri paylaşıyor.

Sınırlı şekilde yarabilecek, fakat ABD Füze Savar Sisteminin önemli derecede yarılması söz konusu olamaz. Bunun için hipersonik füzelerin önemli potansyelini kurmak gerek. Bence Çin’in sahip olduğu bu tür füzelerin sayısı sınırlı nitelikte olacak. Bu, Çin’in Amerikan hedeflerini yok etmek amacıyla yarma kabiliyetinden çok, onun prensipte ABD Füze Savar Sistemini aşabilmesi olasılığına işaret ediyor. Füze yarışı hipersonik ve aslına bakılırsa global nitelik taşımaya başlıyor. Herşeye göre, bu yarışa Hindistan da katılıyor. Günaha sokulmak işten değil, başarı ise dünyanın her noktasında hızla çok doğru darbeler indirmeye olanak sağlayan silahın elde edilmesini garantilemekte. Hipersonik darbe aygıtlarına karşı koyma sistemleri meydana getirilecek olursa, bunu yakın bir gelecekte beklememek gerek.

 

Rusyanın sesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu