Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

Ersel Göral, havacılık basınının temsilcileri ile akşam yemeğinde bir araya geldi

İSG CEO’su Ersel Göral, havacılık basınının temsilcileri ile akşam yemeğinde bir araya geldi.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Ersel Göral,  İstanbul Yeni Havalimanı’nın faaliyete geçtiğinde yolcu kaybı değil aksine trafik artışı beklediklerini ileri sürdü. 

Atatürk Havalimanı’nda görev yapan gazetecilerle bir araya gelen Ersel Göral havacılık gündemine dair açıklamalarda bulundu.

Göral, İSG’deki 2. pist inşaatının 2018 yılı sonunda bitirileceğini ve İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılışı ile aynı zamana denk geleceğini belirterek ”Bunun bize faydası biz artık bir şehir havalimanı olacağız. İstanbul Yeni havalimanı coğrafi konumu itibariyle bazı yolcular bazı havayolları tarafından tercih edilmeyebilir. Atatürk Havalimanı kapatılacağı için Sabiha Gökçen’i tercih edecekler” diye konuştu.

 

Önümüzdeki yıl Emirates’in Boeing 777 ile uçuşlara başlayacağını ve THY’nin de kendilerine gelmeye devam edeceğini anlatan Göral, ”THY’nin filosundaki artış bizdeki trafiği de artıracak” diye konuştu.

2019 yılı sonunda 2 bağımsız pist olacak

3 bin 400 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğindeki 2. pistin bitimiyle birinci pistin bakıma alınacağını  ifade eden Göral, 2019 yılı sonunda Sabiha Gökçen’in aynı anda iki uçağın iniş kalkış yapabildiği aralarında bin 150 metre mesafe olan iki bağımsız pistte kavuşacağını söyledi.

İkinci pistin ğ3 bin 400 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde olacak 2iğını ve birinci pist ile mesafesinin bin 150 metre olacağını Y2. pist 3 bin 400 mete uzunluğunda 6o metre genişliğinde birinci pistle parelel. 1.pist ile mesafesi  bin 150 metre aynı anda 2 uçak iniş kalkış yapabilecek.

Göral, 2 pistle birlikte hava trafiği kapasitesinin 2 katına çıkacağını ve havalimanında kapasite sorunu kalmayacağını belirterek, 2019 yılında yüzde 20 trafik artışı beklediklerini kaydetti.

İç hatlar terminalini 25 bin metrekare büyütüyoruz

İSG İç hatlar terminalinin 25 bin metrekare büyütüleceğini ve 4 körüğün ilave edileceğini anlatan Göral, 33 milyon olan yolcu kapasitesinin bu ilave ile 41 milyona çıkarılacağını vurguladı.

Kullanılmayan eski terminali de yıkıp 70-80 bin metrekare ve 25-30 milyon yolcu kapasiteli yeni bir terminal yapacaklarını belirten Göral,  ”Orasını iç hatlar  mevcudu ise dış hatlar olarak kullanacağız”dedi.

Yolcular metro hattıyla havalimanına gelecek

-Göral, İstanbul Sabiha gökçen’e raylı sistemin gelmesiyle erişimin daha kolay hale geleceğini kaydederek gelecek yıl 33 milyon yolcu hedeflediklerini söyledi.

Göral, şöyle devam etti:”
“Şu an büyükşehir belediyesinin metro projesi devam ediyor. 2018 sonunda bu da devreye girecek. Hali hazırda devrede olan Kadıköy Metro hattına Kartal-Pendik bağlantısı yapıldıktan sonra Sabiha Gökçen bağlantısı da eklenecek. Hem Kadıköy’e direkt hem de Marmaray hattıyla Taksim’e bağlantısı olan bir havalimanı olacak. Bu bizim için çok önemli. Metro inşaatının ikinci fazında ise, bu tahminen 2022’leri bulacak, kuzeyden de Üsküdar-Dudullu-Çekmeköy hattıyla kuzeyden ayrı bir bağlantımız olacak. Atatürk Havalimanı’ndaki metro sisteminin aynısı bizde de olacak.  Biz artık bir şehir havalimanı olacağız ve bize ulaşım daha kolay olacak

”Gönülden istediğim gelişmelerden bir tanesi… ”

Sabiha Gökçen’de gönülden istediği gelişmelerden birinin okyanus ötesi uçuşların gerçekleştirilmesi olduğunu dile getiren Göral, Uzakdoğu’yada bir potansiyelin söz konusu olduğunu anlattı.

gÖRAL,”Sabiha Gökçen’den uzun uçuş benim de hayalim. Çok yakında diyebilirim. Bir çok görüşmemiz var. Direkt olmasa da Avrupa’da birkaç nokta üzerinden bağlantılı Kuzey Amerika uçuşları yakın gerçekleştirilebilir. Bu sadece bizim söylemimiz değil bunun için çok niyetli yabancı havayolu da var. Ama anlaşma olmadan el sıkışmadan isim zikretmek olmaz. 2019 yılında 2 pistin faal olması bize ilave yolcu çekmeye imkan sağlayacak”  diye konuştu.

”Kargo pastasından daha fazla pay alacağız”

Göral, bir soru üzerine ”Kargo maalesef Sabiha Gökçen’de gerekli önemi görmemiş. Kısa ve orta vadede halledeceğimiz konulardan bir tanesi de bu. Pastadan daha büyük pay alacağız”dedi.

”Hisse satışını  düşünüyor musunuz?” şeklindeki bir soru üzerine de Göral, ” Malaysia Airports bizim tek hissedarımız. Bizim satışı düşünmemiz maksimum yüzde 40 olur. En az yüzde 60 hisse bizm elimizde olur. Malaysia Airports’un hissenin ana payını devretmek gibi bir düşüncesi yok. Bunun net cevabını 2018 yılının ilk çeyreğinde göreceğiz. Malaysia Airports dünyanın en büyük üçüncü havalimanı işletmecisi ve finansal olarak ta elinin rahat.Şu an Sabiha Gökçen için pazar fiyatı değerlendiriliyor. Bu bizim istediğimiz seviyede bir fiyat olmazsa hisse satışı olmaya bilir de” şekline konuştu.

Göral, Sabiha Gökçen’deki potansiyelin yatırımcıların iştahını kabarttığını kaydetti.

-”Malaysia Airports’un Türkiye’de bir havalimanı ihalesine girmesi söz konusu mu” şeklindeki bir soruya da Göral Türkiye’de bize çok cazip gelecek havalimanı ihalesi kalmadı. Olmaz diyemem ama çok kolay değil” yanıtını verdi.

Camii inşaatına başlanacak

”2018 Sabiha Gökçen’deki 10. yılımız  olacak. Bu bizim için çok özel bir yıl sürpriz projeler” diyen Göral, 800-1000 kişi kapasiteli bir cami inşaatına gelecek yıl başlanacağını söyledi.

Genel havacılık  ile ilgili net bir planlarının bulunmadığını anlatan Göral, ”Önümzdeki yıl turizm, havalimanları için çok kolay bir yıl olmayacak’2öngörüsünde bulundu.

Göral, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın kapasitesinin yüzde 60’ını Pegasus Havayolları, yüzde 30’unu THY ve Anadolujet, kalan yüzde 10’unu da diğer havayollarının oluşturduğunu sözlerine ekledi.

https://twitter.com/SabihaGokcen/status/930854042498150400

 

Ersel Göral, havacılık basınının temsilcileri ile akşam yemeğinde bir araya geldi 29 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu