Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

easyJet Kaptanı, Uçağın Ağırlığı Nedeniyle 20 Yolcunun Uçaktan İnmelerini İstedi

69 / 100

easyJet Kaptanı, Uçağın Ağırlığı Nedeniyle 20 Yolcunun Uçaktan İnmelerini İstedi

easyJet’in kaptanı, uçaktaki aşırı ağırlık nedeniyle havalanamayacağını ve Lanzarote’dan Liverpool’a olan uçuşun rüzgar ve sıcak hava nedeniyle geciktiğini belirterek, uçaktan 20 yolcunun ayrılmasını istedi. Bu durum, uçuşun yaklaşık 2 saat gecikmesine yol açtı.

Uçakların uçmasında irtifa, sıcaklık, rüzgar ( şiddeti ve yönü ) ve pist uzunluğu çok önemlidir.

easyJet’in kaptanı, uçağın güvenli bir şekilde havalanabilmesi için belirli bir ağırlık sınırlamasına uymak zorunda olduğunu ve hava koşullarının da bu sınırlamayı etkilediğini ifade etti.

Rüzgar ve sıcak hava, uçağın kalkış performansını etkileyebilir ve daha uzun bir kalkış mesafesi gerektirebilir. Bu çok sık karşılaşılmasa da havacılıkta karşılaşılabilen bir durumdur.

Bu durumda, kaptan, uçağın ağırlığını azaltmak için 20 yolcunun uçaktan inmesini istedi. Bu, uçağın güvenli bir şekilde kalkış yapabilmesi için gereken ağırlık sınırlarına uyulmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

easyJet Kaptanı, Uçağın Ağırlığı Nedeniyle 20 Yolcunun Uçaktan İnmelerini İstedi 28 Nisan 2024

Ayrıca kaptan, şirketin uçamayan yolculara 500 avro para teklif etti.

Yolcuların uçaktan inmesiyle birlikte uçuş yaklaşık 2 saat gecikti. easyJet ve kaptan, yolcuların güvenliğini ve uçuşun güvenliğini ön planda tutarak bu kararı aldı.

Uçuş ekipleri, benzer durumlarda ağırlık sınırlamalarına uymak zorunda olduklarının bilincindedirler. Yolcuları etkileyen bu tür gecikmelerin nadir olmasını sağlamak için gereken adımları atarlar.

Uçakta uçacakların belli bir öncelik sırası vardır. Uçaktan en son yolcu bagajı ve yolcu indirilir. En önce PAD dediğimiz ücretsiz veya indirimli bilet kullanan çalışanlar indirilir ( pas bilet ). Ücretli kargo, posta indirilir.

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu