Hava Kargo Hakkında Herşey
Güncel HaberlerManşetSon Dakika

DHMİ SMART PROJESİ SORUNSUZ DEVREYE GİRDİ

DHMİ SMART PROJESİ SORUNSUZ DEVREYE GİRDİ

Hava trafiğinin her geçen gün hızla arttığı günümüzde DHMİ tarafından geliştirilen SMART projesiyle havacılığa daha güvenli ve hızlı hizmeti vermek amaçlanmakta. 2006 yılında ihale edilen sistem bu hafta sorunsuz bir şekilde devreye girdi.

Smart projesinde en önemli ayrıntı Ankara ayağını oluşturan THTKM, Saha kontrol hizmetini tek bir merkezden yönetiliyor. Uçuş seviyesi FL240 ( 24 bin feet ) üzerindeki uçuşları Saha Kontrol tek bir merkezden koordine ediyor.

ANKARA ve İSTANBUL olarak iki ayrı FIR (Flight Information Region/Uçuş Bilgi Bölgesi) olarak bölünmüş olan Türk Hava Sahası ,” ATS/ATC hizmetleri SMART” projesinin hayata geçirilmesi ile birlikte, Türkiye Hava trafik Kontrol Merkezi (THTKM) Binasındaki tek bir (ACC) merkezden idare edilmeye başlandı.

Proje dahilinde yeni tesis edilen, İstanbul, Antalya, A.Menderes ,Dalaman ,Bodrum Havalimanları Hava Trafik Kontrol Merkezlerinden , Havalimanları için Yaklaşma Kontrol(APP) ve Meydan Kontrol (TWR) hizmetleri verilmeye devam ediliyor.

SMART projesiyle birlikte uydu destekli (VSAT) , karasal dijital hatlardan oluşan (IP-MPLS-VPN) ses ve radar veri ağı (data network) sayesinde acil durumlarda yukarıda belirtilen yaklaşma (APP) kontrol merkezlerinden her biri diğerinin yedeği olarak görev yapabilmektedir. Bu konfigürasyon sayesinde ülkemiz hava trafik kontrol teknik altyapısı, halen pek az ülkenin sahip olduğu bir yapıya kavuşarak, güvenilirliği artacak ve gelecek 20-30 senelik hava seyrüsefer hizmetlerinin ihtiyacını karşılayacak.

Tüm Türkiye hava sahasına hizmet verecek THTKM binası:41000 m2 olarak inşa edilmiş olup, toplam 75 adet hava trafik kontrolörü çalışma pozisyonu (25+5 ACC sektörü ,3 APP sektörü ,2 SUP,4 FDA) mevcuttur. Bina yaklaşık 500 hava trafik kontrolörü ile 200 kişilik teknik personelin görev yapabileceği kapasitededir.

  • · FDPS (Flight Data Processing System /Uçuş Bilgi İşleme Sistemi)
  • · Safety Nets(Güvenlik Ağları)
  • · STCA (Short Term Conflict Alert/Yakın Zamanlı Çakışma İkazı)
  • · APW (Area Proximity Warning/Saha Yakınlık İkazı)
  • · MSAW (Minumum Safe Altitude Warning/Asgari Güvenli İrtifa İkazı)
  • · MTCD (Medium Term Conflict Detection/Orta Dönem Çakışma Tesbiti)
  • · HMI (Human Machine Interface/İnsan Makine Arayüzü)
  • · Recording & Replay (Kayıt ve Tekrar oynatma)
  • · Kontrolör Çalışma Pozisyonları (CWP-Controller Working Positions)
  • · Geniş Alan Ağı (WAN)
  • · VCS (Voice Communication Systems/Sesli Haberleşme Sistemleri)
  • · UPS (Uninterruptible Power Supply)

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu