Hava Kargo Hakkında Herşey
Havayolu Şirketleri

Bilkent öğrencileri Pegasus işbirliği

Bilkent

Bilkent öğrencileri Pegasus işbirliğinde gerçekleştirdikleri proje ile “2015 INFORMS Lisans Öğrencileri Yöneylem Araştırması Ödülü” finalinde yarıştı

 

Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 4. sınıf öğrencilerinin oluşturduğu 6 kişilik ekip, danışman hocaları ve Pegasus Havayolları Network Planlama Direktörlüğü işbirliğinde hazırladıkları “Uçak Kullanımı ve Zamanında Kalkış Performasını İyileştiren Tarife Çizelgelemesi” başlıklı lisans bitirme projesini, ABD’de düzenlenen “2015 INFORMS Lisans Öğrencileri Yöneylem Araştırması Ödülü” (2015 INFORMS Undergraduate O.R. Prize) finalinde juriye sundu.

 

Bilkent öğrencilerinin Pegasus işbirliğindeki gerçekleştirdikleri lisans bitirme projesi, dünyada yöneylem araştırma ve yönetim bilimleri alanlarında faaliyet gösteren bireylerden oluşan uluslararası çapta en büyük profesyonel topluluk olan “INFORMS” (Institute for Operations Research and the Management Sciences) tarafından düzenlenen yarışmanın ABD’de gerçekleşen finalinde yarıştı ve büyük ilgi gördü. 2014 Eylül-2015 Mayıs ayları arasında Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 4. sınıf öğrencilerinin oluşturduğu 6 kişilik bir ekip, danışman hocalarıyla birlikte, Pegasus Havayolları Network Planlama Direktörlüğü işbirliğinde “Uçak Kullanımı ve Zamanında Kalkış Performasını İyileştiren Tarife Çizelgelemesi” başlıklı lisans bitirme projesi hazırladılar.

 

Kaan Yavuz, Beril Burçak, Hakan Şentürk, Ayça Karatepe, Osman Karaaslan, Alaz Şenol’dan oluşan ve Akademik Danışman Dr. Kemal Göler ile Endüstri Danışmanı Pegasus Hava Yolları’nda Network Planlama Direktörlüğünde görevli Elifnur Doğruöz’le çalışan ekip önce 23 proje ve 160 öğrencinin katıldığı Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Proje Fuarı ve Yarışması’nda birinci seçildi. Projeyle TÜBİTAK’tan da Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazanan ekip, ABD Philadelphia’da düzenlenen uluslararası “2015 INFORMS Lisans Öğrencileri Yöneylem Araştırması Ödülü” finalinde yarışarak sunum yaptılar.

 

Mevcut tarifeyi veri olarak alan Bilkent öğrencileri ekibi projelerinde, birinci optimizasyon modeliyle uçak utilizasyonunu artırmayı hedeflediler. Bu modelde, sefer saatleri kullanıcının izin verdiği sürelerde değiştirilerek, slot kapasitesi, ground time gibi kurallara dikkat edilerek ve seferlerin saati yeniden düzenlenerek utilizasyon artırıldı. İkinci optimizasyon modeliyle de rötarların yayılımını engellemek ve beklenen gecikmeyi minimize etmek hedeflendi. Modeller örnek data üzerinde çalıştırıldı ve olumlu sonuçlar alınarak şirket içerisinde yürütülen optimizasyon çalışmasında da bu çalışmadan faydalanılabileceği belirtildi.

 

Pegasus Hava Yolları Hakkında

1990 yılında charter uçuşlarla havacılık sektörüne giriş yapan Pegasus, 2005 yılında ESAS Holding tarafından satın alınarak düşük maliyetli iş modelini benimsemiştir. Pegasus, uygun ücretle ulaşım imkânı sunan, Türkiye’nin lider düşük maliyetli havayoludur. Hava yolu ile yolculuğun herkesin hakkı olduğuna inanan Pegasus, uyguladığı “low cost” (düşük maliyetli hava yolu) modeli ile misafirlerine uygun fiyatlı, zamanında kalkan ve genç uçaklarla seyahat etme imkânı sağlamaktadır. Pegasus, misafirlerini 33’ü yurt içinde, 70’i yurt dışında olmak üzere toplam 40 ülkede 103 noktaya ulaştırmakta ve İstanbul Sabiha Gökçen üzerinden Türkiye ile Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Rusya ve Orta Asya arasında bağlantılı uçuşlar gerçekleştirmektedir. İstikrarlı büyümesini sürdüren Pegasus, 2011, 2012 yılında olduğu gibi 2013 yılında da Official Airline Guide (OAG) raporunda koltuk kapasiteleri baz alınarak yapılan sıralamaya göre Avrupa’nın en büyük 25 hava yolu arasında “Avrupa’nın En Hızlı Büyüyen Havayolu” olarak gösterilmiştir. Pegasus, 2012 yılında Airbus firmasıyla imzaladığı ve teslim tarihindeki tutarı yaklaşık 12 milyar USD olan, 25 adedi opsiyonlu 100 uçaklık filo siparişi ile sipariş verdiği tarih itibariyle Türk Sivil Havacılık tarihinde bir seferde verilmiş en büyük siparişe imza atmıştır.

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu