Hava Kargo Hakkında Herşey
Güncel Haberler

Atatürk Havalimanı`nda bagajların izi

Havalimanına giren tüm bagajların tanımlanması için, İstanbul Atatürk Havalimanı SICK`in otomatik izlenebilirlik ve takip sistemlerini kullanmaktadır. Böylece, bagajların izlenebilirliği ve şeffaflığı sağlanabilmektedir.

 

İstanbul Atatürk Havalimanı, Türkiye’nin en büyük havalimanı olmakla beraber, dünyadaki en büyük havalimanları arasında 17.sırada yer almaktadır. Dünyanın önde gelen havalimanı işletmecileri arasında yer alan TAV Havalimanları tarafından işletilmektedir. TAV Havalimanları havalimanı işletmeciliğinin yanı sıra duty-free, yiyecek-içecek hizmetleri, bilişim, güvenlik ve işletme hizmetleri gibi havalimanı operasyonunun diğer alanlarında da faaliyet göstermektedir. 2013 yılında, İstanbul Atatürk Havalimanı’nın yolcu sayısı geçen seneye oranla %14 oranında artış göstermiştir.
Günümüzde dünya çapında çok az sayıda havalimanı, havaalanına giren bagajlarla ilgili güvenilir ve detaylı veri sağlamak ve bu bilgileri yolculara ve havayollarına ulaştırmak konusunda bir yeterliliğe sahiptir. Çoğunlukla, bagaj takip sistemlerinin yer aldığı havalimanlarında sadece giden yolculara yönelik olarak bagaj izlenebilirliği sağlanmaktadır.
Genel olarak, gidiş bagajlarında BRS adı verilen sistem ile ,  bagajlar  her bir yolcu ile eşleştirilerek kayıt altına alınmakta  ve böylelikle uçaklara yüklenmektedir . Normal olarak bagajların izlenmesi işlemi, uçaklara dağıtım/ yükleme  sonrasında kesintiye uğramaktadır. Bu tip durumların yaşanmaması adına İstanbul Atatürk  Havalimanı’nda, geliş bagajlarının da izlenmesi ve kayda alınması amacı ile SICK’in yenilikçi  izlenebilirlik ve takip sistemleri kullanılmaktadır.
Artan Şeffaflık
Bugün İstanbul Atatürk Havalimanı’nın terminal bölgesinde kullanılan 11 adet izlenebilirlik ve takip sistemi ALIS ile geliş bagajlarında da  izlenebilirlik , bilgi verilebilme ve şeffaflık artışı sağlanmıştır. Yolcu bagajları, havalimanına ulaşan uçaklardan alınarak operatörler tarafından terminale nakledilmekte ve ardından bagaj taşıma sistemine aktarılmaktadır. SICK barkod okuma istasyonları, yolcuların erişimine imkan veren  bagaj alım iade alanının  salonu  öncesinde, özellikle de yolcular bagajlarını teslim almadan önce çalışacak şekilde konveyör bantların üzerine kurulmuşlardır. Tek-boyutlu barkod etiketleriyle işaretlenmiş olan bavullar, otomatik okuma istasyonlarından geçerler. Özel teşhis, görselleştirme ve takip veritabanı yazılımı, hem okuma sistemlerinin izlenmesine ilişkin, hem de sistem performansına yönelik istatistik bilgileri sağlamaktadır. Ayrıca veritabanında saklanan verilerden elde edilen raporlar,  operasyonel iyileştirmeler için kullanılabilmektedir. Bunların yanı sıra, istenildiği takdirde  her okuma istasyonunda, bagajın fotoğrafı çekilebilmekte ve bu fotoğraf ait olduğu bagajın /bavulun kimlik bilgisi ile birlikte arşivlenebilmektedir.
Kayıp ve bulunan eşya prosesine katkı
SICK adına projeden sorumlu olan Bergman Gülsün’e göre;  “Atatürk Havalimanı’nın geliş terminali alanına kurulmuş olan okuma istasyonları sayesinde şeffaflık belirgin şekilde artış göstermiştir. Örneğin, bugün artık uçaktan inen yolculara bagajlarının tam yerini ve iade zamanını bildirmek mümkün olabilmektedir.” Bunun da ötesinde, SICK sistemleri tarafından sağlanan veriler aynı zamanda kayıp ve bulunan eşya işlemlerine önemli ölçüde katkı sunmaktadır. Bir yolcu havalimanına kayıp bagaj bildiriminde bulunduğunda; yer hizmetleri birimleri, bagajın/bavulun yolcuların bagajlarını teslim aldıkları alana kadar aktarıldığını ve daha sonra kaybolduğunu tespit edebilmektedir. Bu, kayıp bagaj araştırmalarını oldukça kolaylaştırmakta ve hızlandırmaktadır. –See more at: https://www.otomasyondergisi.com.tr/arsiv/yazi/74-bagajlarin-izini-surmek#sthash.42wDhsbl.dpuf

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu