Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

ADNAN MENDERES HAVALİMANI YOLCULARI“DÜŞLER ENGELSİZ” SERGİSİNİ GEZİP UÇUYOR!

ADNAN MENDERES HAVALİMANI YOLCULARI“DÜŞLER ENGELSİZ” SERGİSİNİ GEZİP UÇUYOR!

Görme engellilerle ilgili farkındalık ve empati yaratmak amacıyla, Atlas Halı’nın liderliğinde, TURGED (Türkiye Görme Engelliler Derneği) öncülüğünde, Türkiye Körler Federasyonu ve Altı Nokta Körler Derneği işbirliği ile hayata geçen; görme engellilerin bizzat yaptığı tasarımlardan oluşan benzersiz halı sergisi,“Düşler Engelsiz”, yerli-yabancı yolcu trafik akışının en yoğun olduğu İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda yoğun ilgi görüyor.

Düşler Engelsiz sergisi, 4 Nisan 2016 tarihine kadar Adnan Menderes havalimanında sergilenecek. Sergi,4 Nisan’dan sonra Türkiye yolculuğuna başka şehirlerle devam edecek.

Görme engellilerin bizzat yaptığı tasarımların Atlas Halı tarafından, 12 adet eşsiz halının benzersiz bir halı koleksiyonu sergisine dönüştürülmesiyle oluşan; yaratıcı fikirlere, engelsiz, özgür bir platform örneği sunan “Düşler Engelsiz” sergisi, İzmirlilerle, yerli-yabancı yolcularla Adnan Menderes Havalimanı’nda buluşmaya devam ediyor.

İstanbul, Ankara ve Gaziantep’in ardından İzmir-Adnan Menderes Havalimanı’na taşınan ve 04 Mart – 04 Nisan 2016 tarihleri arasında, Adnan Menderes Havalimanı kültür-sanat platformu TAV Galeri’de gezilebilecek olan “Düşler Engelsiz” sergisi,

Adnan Menderes Havalimanı da “Düşler Engelsiz”e kapılarını açtı!

Ülkemizdeki görme engellilerle ilgili farkındalık ve empati yaratmak amacıyla bu koleksiyonu Türkiye’yi dolaşan eşsiz bir sergiye dönüştüren Atlas Halı’nın Genel Müdürü Dr. Meriç Bebitoğlu, “Ülkemizin her köşesine taşımayı hedeflediğimiz sergimizle, tasarımın sonsuz özgürlüğünü, yaratıcılığın önüne hiçbir engelin konamayacağını kanıtlarken; görme engelli dostlarımızla ilgili farkındalık da yarattığımız ‘Düşler Engelsiz’e kapılarını açan; Devlet Hava Meydanları İşletmesine, TAV yönetimine ve Adnan Menderes Havalimanı’ndaki ilgili tüm ekiplere çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Görme engelliler için asıl engel; önyargılar!

Dr. Meriç Bebitoğlu, Türkiye’deki görme engellilerle ilgili de şu bilgileri aktardı:

“Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya genelinde 45 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 77 bin görme engelli insan bulunuyor. Son yıllarda ülkemizde görme engelli dostlarımızın hayata katılma imkanları artmış ve devlet tarafından daha kapsayıcı politikalar üretiliyor olsa da, toplumdaki birçok yargı ne yazık ki henüz aşılamadı. Görme engelliler için asıl engel; önyargılar. Toplumun azımsanmayacak bir oranı görme engellilerin çalışamaz durumda olduğunu düşünüyor. Oysa, görme engelli dostlarımızın günlük aktivitelerini kendi başlarına yapma oranı, yüzde 70… Görememeleri birçok şeyi yapmalarına engel değil; eşit yurttaşlar olarak fırsat eşitliğinden tam olarak yararlanmaları için önlerindeki bazı engelleri kaldırmak gerekiyor sadece… Biz onların planlama, tasarlama kısmında da devreye alınmaları arzularını dikkate aldık. Görebilen insanlardan duygu, düşünce ve yaratım gücü olarak hiçbir farkları olmadığını, kendi dünyaları içinde renkli, özgün ve farklı bakışları olabileceğini özgür bir platform sağlayarak kanıtladık” dedi.

“Düşler Engelsiz” hayata geçiş öyküsü!

“Düşler Engelsiz” sergisinin hayata geçiş öyküsünü de paylaşan Bebitoğlu, “Görme engelli dostlarımıza dikkat çekmek, farkındalık ve empati yaratmak hedefi ile TURGED (Türkiye Görme Engelliler Derneği) öncülüğünde, Türkiye Körler Federasyonu ve Altı Nokta Körler Derneği işbirliği yaptık. Onların düşlerinin eşsiz birer tasarıma dönüştüğü Bursa Mudanya’daki 28 Şubat- 1 Mart 2015 tarihindeki iki günlük uygulamalı atölye çalışmasında ortaya çıkan desenlerden özel bir koleksiyon üretmek üzere yola çıktık. Projemizin ikinci atölye çalışmasını da, 15-19 Haziran tarihleri arasında, yine TURGED ve Marmara Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirdik. Dört gün süren uygulamalı atölye çalışmasında, bu kez görme engelli dostlarımız düşlerini, duygularını ilmek ilmek halı dokuma tezgahlarında dokudular. Ülkemizin en önemli endüstri tasarımcıları ve kendi tasarım kadromuz ustalıklarını bu kez görme engellilerin anlatımlarını tasarıma dönüştürme de onların yanlarında oldular, değerli desteklerini verdiler. Her iki uygulamalı atölye çalışmasında, görme engellilerimizin düşüncelerinden, düşlerinden ortaya çıkan desenlerden özel bir koleksiyon ürettik” dedi.

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu