Hava Kargo Hakkında Herşey
ManşetTHY

1985’te Japonları Tahran’dan çıkaran cesur THY ekibi Galada

Tahran 1985 Japon Vatandaşlarının Pilotlarımız Tarafından Kurtarılma Operasyonu Ertuğrul 1890 Filmi İle Sinemada!

Dün akşamki galaya 1985’te Japonları Tahran’dan çıkarma görevine katılan cesur THY ekibi de katıldı.

thy gala

 

1985 yılından İran Irak savaşında Tahran’da bulunan Japon vatandaşlar ülkede mahsur kalıyor. Japon vatandaşlarımızı Türk Pilotları ve Dönemin başbakanı Turgut Özal Sayesinde kurtarıyoruz.İşte yüzyılın operasyonu olarak bilinen olay…

YÜZYILIN KURTARMA OPERASYONU

Olay 1985 yılında İran- Irak Savaşında geçiyor. Savaşın en şiddetli olduğu zamanlarda Saddam Hüseyin 18 Mart 1985’te, bir gün sonra İran’a hava saldırısı başlatacağını ve sivil yolcu uçaklarını da vuracağını açıklıyor.

Birçok devlet öncelikle mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde vatandaşlarını İran’dan tahliye etmeye başlamış fakat Tahran’daki Nissan Otomobil Fabrikası’nda çalışan Başmühendis Janichi Numato’nun sorumluluğundaki 215 Japon mühendis ve teknik eleman grubu  ise Tahran’dan çıkmayı başaramamış ve mahsur kalmışlardı.

Bunun üzerine Japonya’nın Tahran Büyükelçisi Yutaka Nomura, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla özel bir uçak istedi. Fakat Japon havayolu şirketleri İran ve Irak’ın garantisi olmadan uçmayı reddediyorlardı. Nomura, yakın dostu Tahran’daki Türk Büyükelçisi İsmet Birsel’le görüşerek “Türk Hava Yolları, Tahran’a özel sefer yapabilir mi?” diye sordu.
Büyükelçi Birsel, konuyu hemen dönemin Başbakanı Turgut Özal’a iletti. Özal tehlike nedeniyle tereddüt yaşadı. Ancak eski dostu olan İtoçu firmasının Türkiye şubesinde çalışan Takaşi Morinaga da aynı ricayı tekrarlayınca, Özal kararını verdi. Kurtarma operasyonu için düğmeye basıldı.

Saldırıya 25.5 saat kala Nomura’yı arayan Birsel, Özal’ın da onayıyla ertesi gün THY’nin Japonlar için özel bir sefer düzenleyeceğini bildirdi.

EKİP HAZIRLANIYOR

Ankara’dan Tahran’a gidecek ve Japonlar’ı alıp Ankara’ya getirecek kurtarma operasyonunun kaptanlığına Pilot Ali Özdemir seçildi. Özdemir’e, THY’nin özel seferinde Pilot Koray Gökberk ile 8 kişilik uçuş ekibi eşlik edecekti. Uçak, gece yarısı tüm hazırlıklarını tamamlayan ekip, 15 Mart 1985’te, günün ilk ışıklarıyla,TC-JAY tescilli, “İzmir” adlı DC10 tipi uçakla yola çıktı.

Van’ı geçtikten kısa süre sonra Tahran Havalimanı’nın kapatıldığı bildirildi. Kaptan Pilot Özdemir, geri dönmek için harekete geçerken ikinci bir haberle havalimanının açıldığı bildirildi. Tahran’a yönelen uçak, Saddam’ın “sivil uçakları vurma” tehdidine rağmen Tahran Havalimanı’na ulaştı.

Kapısı açılır açılmaz, çocuk çocuk 215 Japon uçağa doluştular. İran Kulesi’nin yönlendirmesiyle, THY uçağı 15 dakika sonra kalktı ve  Saddam’ın açıkladığı saldırı saatinden sadece 3 saat önce İran’dan havalandı. Toplam 9.5 saat süren yolculuğun ardından kaptan pilot Ali Özdemir’in yaptığı ”Welcome to Turkey” (Türkiye’ye hoş geldiniz) anonsu uçaktaki yolcuları büyük bir sevince boğdu.

5 Şubat 2004 tarihli Hürriyet Gazetesinde yayınlanan bir yazı da Ali ÖZDEMİR olayı kendi ağzından anlatıyor; “10 yıl askerlikten sonra Türk Hava Kuvvetleri’nden THY’ye geçmiştim. Bize bir akşam Tahran’a gitmemiz söylendi. Tahran karışık olduğu için önce Van’a doğru uçtuk. Yakıtımız azalmıştı. Sonra telsizden Tahran’a yönelin dediler. Gidip yolcularımızı aldık. İnerken kurtulanlar alkışladılar, bize kahraman muamelesi yaptılar. 15 Mart 1985 tarihin de 9.5 saat uçuş yaptık.”

Özdemir, Japonya’da yayınlanan belgesel programda da uçağın kalkışı beklenirken patlama sesleri duyulduğunu belirterek, ” Uçaksavar füzeleri uçağın 5 metre yakınından geçiyordu.Yine de görevi kabul etmemek aklımızdan bile geçmedi. Orada kalsalardı roket ya da bombayla havaya uçacaklardı. Japonlara karşı Türk milleti olarak sempatimiz vardır. Bu görevi seve seve yine yaparız” diye konuştu.

BELGESEL OLDU

İran-Irak Savaşı sırasında, bombalarla sarsılan Tahran’dan 215 Japon’u kurtaran kahraman Türk pilotlarının hikayesi, Japonya’nın yarı resmi yayın kuruluşu NHK’nın birinci kanalında yayınlanan ”Project X” programına konu oldu. Yaklaşık bir saat süren ve büyük ilgi gören program, şu anonsla başladı:

”İran’da yaşayan Japon şirketlerinin çalışanları, teknisyenler ve ailelerden oluşan 450’den fazla kişinin bu ülkeden ayrılması için tanınan sürenin bitimine az zaman kalmıştı. Fakat ülkeden ayrılamıyorlardı. Yabancı havayolu şirketleri, kendi vatandaşlarına öncelik tanıyordu. İran’da kalan Japonlar, hava saldırısı tehdidi altındaydı. Dönemin (Japonya’nın) Tahran Büyükelçisi Yutaka Nomura’nın girişimleriyle Türk Hava Yolları özel sefer düzenledi. Yüzyılın sınır ötesi kurtarma operasyonuydu.” Röportajlarla canlandırılan operasyon, dönemin Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi İsmet Birsel, Japonları Tahran’dan Türkiye’ye getiren uçağı kullanan kaptan pilot Ali Özdemir ve Yardımcı pilot Koray Gökberk’in yanı sıra Tahran’daki Japon okulunun öğretmeni Naoki Agata ve o dönemde 8 aylık hamile olan eşiyle Büyükelçi Nomura ve Tokyo Bankası yetkilisi Satoru Nori başta olmak üzere, olayı tüm sıcaklığıyla yaşayanların ağzından aktarıldı.

OLAY 1999’DA YENİDEN GÜNDEME GELDİ

İran’dan kurtardığımız Japon’lar ülkelerine döndükten sonra Turgut Özal’a bir teşekkür mektubu ile duygularını iletmişlerdi. Bu olumlu tesir yıllar geçtikçe unutulmamış ve 14 yıl sonra 1999’da Gölcük depreminde uçakta bulunan Satoru depremzedelere yardım için 5 milyon yen toplayıp Ankara’ya teşekkürünü gönderdiği gibi İtochu firmasından Morinaga’da, tüm firma çalışanlarına depremzedelere destek verme çağrısında bulunmuştu.

JAPON BAŞBAKANINDAN ÖZEL ZİYARET

Japonya Başbakanı Juniçiro Koizumi, resmi ziyaret çerçevesinde temaslarda bulunmak üzere Türkiye´ye geldiğinde 215 vatandaşını ölümden kurtaran pilot Ali Özdemir’i unutmadı. Başbakan Koizumi Emekli Kaptan Ali ÖZDEMİR’i ziyaretine giderek  bizzat teşekkür etti. Bu kurtarma opreasyonu, Türk-Japon Dostluğunun  tarihsel gelişim süreci içerisinde Ertuğrul Fırkateyninden sonra en büyük olaylardan birisi olarak tarihe geçmiş oldu.

https://www.vacationwins.com/

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu