Hava Kargo Hakkında Herşey
HavacılıkKöşe Yazıları

UÇAKTA DOKTOR VAR MI?

UÇAKTA DOKTOR VAR MI?
UÇAKTA DOKTOR VAR MI?

Havayolları,  yolcuları arasında bir  tıbbi profesyonel olmasından daha fazla müteşekkir olmalı

İngiltere’de kabaca ortalama her 350 kişiye bir doktor düşüyor. Çoğu ticari uçuşta yolcular arasında bir hekim bulma şansı oldukça yüksek. Havayolları, uçakta oluşan tibbi bir acil durumda, sıklıkla bu yolculardan yardım alıyor.

2013 yılında Pittsburgh Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma, her 604 ticari uçuştan birinde  acil bir tıbbi durum oluştuğunu gösteriyor. Bu olayların % 78’i  ,uçakta seyahat eden tıbben kalifiye yolcular tarafından ele alınıyor. Müdahelede bulunanların  %50’si  doktor %28’i  hemşire ve diğer sağlık görevlileri. Araştırmaya göre, uçakta en sık bildirilen sağlık sorunları senkop (bayılma) veya bayılmak üzere olmak , solunum semptomları, mide bulantısı ya da kusma ve kardiyak semptomları olmuş.

Uçuşların sadece% 7’si uçakta bir sağlık görevlisi olmasına rağmen acil iniş yapmak zorunda kalmış. Özellikle uzun mesafe uçuşlarında, pilotun acil inişi gerçekleştirmek için, sadece tonlarca yakıtı boşaltmak zorunda kalmasının bile havayoluna maliyeti düşünülürse, aldıkları bu gönüllü sağlık yardımı için oldukça minnettar olmaları beklenebilir. Türk Hava Yolları,  bilet alırken doktor olduğunu ve acil bir durumda yardımcı olabileceğini belirten yolcularına extra uçuş mili vererek bu yolcularını ödüllendirirken, bazı havayolları da uçakta bu müdahalede bulunan sağlık görevlisi yolcularını ücretsiz biletle ödüllendiriyor.

typorama (7)

Emekli bir doktor olan Edward Southall’un, Londra’dan Selanik’e yaptığı EasyJet uçuşunda yaşadıklarını anlattığı Independent yazısından alıntılanan sözleri:

İlk yarım saat, uçuş normal seyrinde devam ediyordu. Sonra kabin amiri şöyle bir anons yaptı: “uçuşumuzda bir bayan  hastalandı  ve başka bir havalimanına inmemiz gerekebilir’ dedi. Bir süre sonra bir çağrı daha yaparak doktor yada hemşire olup olmadığını sordu ve ben hemen cevap verdim “

Dr Southall’dan yaşlı bir Rum bayanı kontrol etmesi istendi. Durumu  şöyle anlatıyor: “Bayan çok solgundu ve terliyordu, solunumu da sıkıntılı görünüyordu. Uçaktaki acil durum kiti yardımıyla, göğsünü dinledim ve tansiyonunu ölçüp nabzını kontrol ederek genel durumunu değerlendirdim.

“Ben bir süre onun durumunu izledim ve başka bir havaalanına inmeye gerek olmadan Yunanistan’a devam etmemizin mümkün olduğunu mürettebata açıkladım.”

Daha sonra içecek servisi başladığında Bay Southall’a, easyJet tarafından bir fincan kahve verildi. Ancak sıcak içecekle iyi gideceğini düşünerek  bir Kit Kat istediğinde, £ 1.20 (1,73 $) ödemesi gerektiği söylenince  minnettarlıklarının kahve ile sınırlı olduğunu anladı.

Doktor daha sonra  havayoluna  “uygun ve orantılı” davranıp davranmadıklarını sorduğu e-postada “ücretsiz kahve ikram ediyor ancak gofretin parasını istiyorsunuz bu makul müdür?” diye sordu ancak EasyJet ilk önce cevap vermedi, doktor biraz daha üsteleyince bir sonraki seyahatinde ücretsiz bir parça bagaj hakkı sundular.

Hikayesini Independent ‘a götürdüğünde ise garip bir şekilde havayolunun tutumu değişmiş, yanlış anlaşılma olduğu için üzgün olduklarını söyleyerek kendisine ücretsiz bir uçuş hakkı vermişlerdir.

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu