Hava Kargo Hakkında Herşey
HavacılıkHavayolu ŞirketleriKöşe YazılarıManşet

TÜRKİYE’DE YAŞANAN OLUMSUZ HAVA KOŞULLARININ UÇUŞLARA ETKİSİ

ahl kış 4

KAR GELİYOR

UÇUŞLARIN İPTALİNE NASIL KARAR VERİLİYOR?

Öncelikle Meteoroloji Genel Müdürlüğü duyuru yayınlıyor… Kar geliyor, şu kadar santim olacak bu kadar eksi derece sıcaklığı göreceğiz; akabinde de AKOM, DHMI gibi kuruluşlar ikazlarda bulunuyor. Zorunlu olmadıkça vatandaşlar arabaları ile çıkmasın; olumsuz hava koşulları sebebi ile “Meydan kapasitesi” kısıtlanacak…

Hele sömestre tatilin başladığı bu dönemde olması , memleketine yada tatile gidecek olan insanlarımızın tatil planlarını olumsuz etkilemektedir. Aylar öncesinden kampanyalı biletleri takip edip , ucuza alınan uçak biletleri bu “olumsuz hava koşulları”ndan etkilenmektedir. Yolcuların ya uçuşları iptal edilmekte yada planlamış olduğu takvim değişmek zorunda kalmakta. Havayolu açısından da  “DEĞİŞİKLİK yada İADE”  yapılamayan bilete de değişiklik yada iptal hakkı söz konusu oluyor.

Peki bu kar sadece İstanbul’da yada Türkiye’de mi yağıyor ?… Tabi ki hayır… Diğer ülkelerde böyle bir durum söz konusu mu? Yok denecek kadar az… bizde eksik yada yanlış olan ne ?…“ALTYAPI”

Gelişmiş kuzey ülkelerinde bu tür hava şartlarında kapasiteyi kısıtlamak yerine altyapı ve ekipmanları güçlendirme seçeneği; doğru  kriz yönetim planlarını , doğru zamanda devreye sokarak, minimum mağduriyet ile bu “olumsuz hava koşulları” bertaraf edilmektedir.

Bizde ise meydan otoritesi , öncelikle havayolu şirketlerini toplayarak , kapasite kısıtlamasına gidileceğini bildirip önlem alınmasını talep etmektedir. Havayolu da zorunlu olarak iptal seçeneğini kullanmak durumunda kalmaktadır. Burada iptal edilecek sefer seçilirken en zayıf halkadan , yani doluluğu en düşük uçuştan başlamak takdir edersiniz ki en doğru ve mantıklı hareket olmaktadır. Sonraki etken ise gidilecek meydandaki hava şartlarıdır…

Sefer iptalinden sonra ise asıl filmin koptuğu yere gelmekteyiz.

Havayolları tarafından bu durumda en çok karşılaşılan sorun, bilet alırken HAVAYOLU ile paylaşılan iletişim bilgilerindeki yanlışlıklardır. Havayolu bilet rezervasyonu esnasında , kendisine iletilen iletişim bilgilerinden yolcuya ulaşmaya çalışmaktadır.  Yolcu bu bilgileri ne denli doğru girdi yada bilgileri verdiği acente ne kadar doğru iletti? Bilgilendirilme yapılmaması yönünde gelen şikayetlerde en çok karşılaşılan hata bu bilgilerin yanlış olmasıdır.

 

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu