Hava Kargo Hakkında Herşey
Kargo

Türkiye lojistik sektöründe öne çıkan ülkelerden biri oldu

81 / 100

Türkiye lojistik sektöründe öne çıkan ülkelerden biri oldu

Avrupa ve Çin arasındaki kuzey lojistik koridoruna hakim olan ve orta lojistik koridorunun merkezinde bulunan Türkiye’nin, coğrafyasında lojistik ve üretim üssü olabileceği belirtiliyor.

Türkiye’nin; Avrupa ve Çin arasındaki kuzey lojistik koridoruna hakim olması ve orta lojistik koridorunun tam merkezinde bulunması sebebiyle, coğrafyasında lojistik ve üretim üssü olabileceği vurgulanıyor.
 
Dünyadaki nitelikli tüketim coğrafyası olan Avrupa’nın bir parçası olması nedeniyle, önümüzdeki 15 yılda 1 trilyon dolarlık ilave üretimi de Türkiye’nin kendi coğrafyasına çekmesinin mümkün olacağı ifade ediliyor.

2020’de pandeminin etkisiyle yüzde 9 daralan küresel mal ticaretinde 2021’de yüzde 8’lik bir artış yaşandı. İhracattaki yukarı yönlü ivme ile yakalanan bu toparlanma, lojistik sektöründeki hareketi de artırdı. Konteyner krizi, Süveyş Kanalı’nın kapanması, çip krizi gibi gelişmeler tedarik zincirinde dar boğazlar oluştursa da lojistik sektörü küresel ticarete hızlı cevap verebildi. Bu başarının ardında sektörün Türkiye’de geldiği nokta var elbette…

Türkiye, pandemi sürecinde tüm dünyada ve ana ihracat pazarı Avrupa’da yaşanan tedarik zinciri kopmalarına rağmen alternatif rotalarla küresel ticaretteki konumunu güçlendirirken dünya ticaretindeki payını artırmayı önümüzdeki dönemde de sürdürecek.

Hem Türkiye lojistik işletmeleri hem de üreticiler arasında iş birlikleri artacak. Avrupalı üreticiler pandemiyle birlikte bugüne kadar küresel tedarik zincirlerinin kalbi Çin’e olan bağımlılıklarını sorgulamaya başladılar. Tedarik kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve yakın coğrafyalardan tedariğe ağırlık verilmesi stratejileri çerçevesinde Türkiye lojistik sektöründe öne çıkan ülkelerden biri oldu.
 

İnisiyatif Türkiye’ye geçebilir

Dr. Şişlioğlu, dış ticaretimizin konteyner taşımacılığıyla olan yakın ilişkisi dikkate alındığında Türk bayraklı konteyner filomuzdaki gemi sayılarının ve TEU olarak taşıma kapasitelerinin artırılmasına yönelik devlet tarafından da desteklenecek girişimlerle ciddi bir atılım yapılabileceğini ve deniz yolu lojistik sektöründe inisiyatifi ele geçirebileceğine dikkat çekti.

Dr. Şişlioğlu, Türkiye’nin sektörde söz sahibi olması için desteklenecek girişimlerle “Navlun ödemelerinden doğabilecek döviz kaybımızın asgari seviyeye indirilebileceği, navlun fiyatlarının oluşturulmasında inisiyatif sahibi olunabileceği, gelecekte yaşayabileceğimiz pandemi krizi benzeri ekonomik veya siyasi nitelikteki krizlerde konteyner taşımacılığını kontrol edebilme serbestimizi devam ettirebilmemize olanak sağlanabileceği, bölgeselleşme uygulaması ile gelecekte ülkemizin limanlarına yönelik konteyner taşımacılığı talebindeki artışa cevap verebilecek milli bir konteyner taşıma kapasitesine sahip olunabileceğini değerlendirdiğini” söyledi.

Türkiye Lojistik
Türkiye Lojistik

Diğer endüstrilerle de güçlü ilişkileri gereği her ülkede kritik bir öneme sahip olan lojistik sektörü, son yıllarda yeni düzenlemelerden değişen müşteri taleplerine ve daha fazlasına kadar çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldı. Giderek küreselleşen ekonominin bir sonucu olarak, ticareti kolaylaştıracak ve rekabet avantajı sağlayacak lojistik hizmetlere olan talepte de bu odakta her geçen gün artıyor.

Bu dinamik sektöre daha fazla şirket katıldıkça, lojistiğin geleceğini şekillendiren trendlerin ve yeniliklerin bir adım önünde olmak giderek daha önemli hale geliyor. Diğer tüm endüstriler gibi, pandemi sırasında çeşitli zorluklarla yüzleşmek zorunda kalan lojistik endüstrisi, ilerleyen dönemde önemli bir değişim geçirecek ve bu değişimin dünyanın dört bir yanındaki işletmeler için önemli etkileri olacak.

Otonom araçlar demirbaş haline geliyor

Lojistik sektöründeki başlıca trend otonom araçlar olacak. Otonom teslimat araçları geliştirmek için araştırmalara yatırım yapan büyük lojistik şirketleri, bu yatırımları teslimat paketlerini otomatikleştirerek maliyetleri düşürmek ve verimliliği artırmak olarak görüyorlar. Yüksek kaliteli kargo için rekabet eden bu kadar çok şirket varken, talebe yetişmek ise oldukça zor. Bununla birlikte, otonom araçlar bu dinamiği değiştiriyor ve sürücü endişesi duymadan dünyanın dört bir yanına ürün göndermeyi her zamankinden daha kolay hale getiriyor. Türkiye lojistik, Türkiye lojistik

Talep üzerine ürünler üretmek için 3D baskı

3D baskı, lojistik endüstrisinde yeni bir trend. İlerleyen dönemde şirketler, 3D baskı ile seri üretim yerine tam zamanında üretim yapmak için iş modellerini değiştirecek. Bu da müşteriler tarafından sipariş veya talep edilemeyen ürünlerde daha fazla özelleştirme ve daha az iş israfına olanak tanıyacak. Ayrıca üreticiler, her müşterinin ihtiyaçlarına göre uyarlanmış parçalar üretebilecek. Bu sayede israf daha da azaltılacak ve üretim süreçlerinde verimlilik artacak.

Tedarik zinciri sürecinin her aşamasında 3D yazıcılar kullanılıyor. Kullanımları aynı zamanda, siparişlerin hava taşımacılığı veya gemiler aracılığıyla dünyanın dört bir yanındaki müşterilere gönderilmeden önce bir araya getirildiği dağıtım merkezlerine de yayılıyor.

Yapay zeka uygulamaları filo yönetiminin belkemiği olacak

Navlun yönetimi sektöründe birçok uygulamaya sahip olan yapay zeka ile filoları yönetmek, veri analizi yazılımı kullanıldığında oldukça verimlidir. Hava durumuna veya trafik düzenlerine göre rotaları optimize etmeye yardımcı olan bu tür yazılımlar, arz ve talepteki değişiklikler için daha verimli planlama yapmayı da sağlayacağından, lojistik firmalarının rakiplerine karşı üstünlük sağlamasına imkan verecek.

Ayrıca, bir aracın durumu hakkında daha doğru tahminlerde bulunmaya yardımcı olan AI yazılımları, yakıt tahsisi ve bakım planlaması konusunda da lojistik şirketlerine destek verecek. 

AI, her ne kadar nakliye yönetimi sektöründe kullanılıyor olsa da endüstride hala bir büyüme fırsatı barındırıyor. Devam eden yenilik ve geliştirme ile yapay zeka, filoları yönetmenin önemli bir parçası haline gelecek.

Bulut tabanlı sistemler yaygınlaşıyor

Bulut tabanlı sistemler, lojistik endüstrisinde giderek daha popüler hale geliyor. Lojistik alanında faaliyet gösteren işletmeler, iş süreçlerini optimize etmek için bu yeni teknolojiyi benimseyerek önemli faydalar sağlıyor. Lojistik şirketleri için bulut bilişimin faydaları arasında ise kolay ölçeklenebilirlik, artan güvenilirlik ve azaltılmış maliyetler yer alıyor. Diğer avantajlar ayrıca daha az donanım bakımı ve veri şifreleme yoluyla geliştirilmiş güvenlik unsurlarını içeriyor.

Nakliyecilerin işletme maliyetlerini düşürmelerine, verimliliği artırmalarına ve arka ofis operasyonlarını iyileştirmelerine yardımcı olan bulut tabanlı sistemlerin, bu artan popülerlik nedeniyle, sektörde önümüzdeki 5 yılda önemli ölçüde büyümesi bekleniyor.

Son kilometre teslimatı

Son kilometre teslimatı, malları depolardan ve dağıtım merkezlerinden son müşteriye teslim etmenin son ayağını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Son kilometre teslimatları eğilimi, büyük lojistik firmalarını kullanmaktan daha ucuz ve daha kullanışlı hale geldiği için son yıllarda arttı. Son kilometre teslimatına doğru ilerleyen işletmelerin eğilimi de bu nedenle giderek artıyor. Birçok girişimci, müşterilere daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmak için ürünlerini yerel olarak teslim etmeye odaklanıyor. Bu odaktan etkilenen lojistik sektörü ise söz konusu değişimin gelecekteki iş modellerini ve yöntemlerini nasıl etkileyeceğini fark etmeye başladı.

Blokzinciri entegrasyonu

Blokzinciri teknolojisi, lojistik endüstrisinde nispeten yeni bir kavramdır. Tedarik zinciri yönetimi için blokzinciri teknolojisinden yararlanan kuruluşlar, envanter seviyelerinin görünürlüğünü artırabiliyor. Bu da ürünlerin ne zaman sevk edildiği veya müşterilere ne zaman teslim edildiği konusunda zamanında güncellemeler sağlayarak yapılıyor. Bu şeffaflık, ürünler tükendikten sonra ne zaman tekrar satışa sunulacağı konusunda da şirketlerin gerçek zamanlı bildirimler vermelerine imkan tanıyor.

Blokzinciri, lojistik operasyonlarını her zamankinden daha verimli, güvenli ve şeffaf hale getirebilecek yeni çözümler sunuyor. Gıda maddelerinin izlenmesinden kargo gönderilerinin takibine kadar birçok şeyi içeren blockchain teknolojisi, küresel ticaret belgelerini yönetme ve gümrük işlemlerini kolaylaştırmada da yüksek potansiyeline sahip.

Lojistik sektöründe müşteri memnuniyetinin kusursuz olması her ne kadar imkansız olsa da yeni nesil teknolojiler sayesinde müşterilere mümkün olan en iyi hizmet sunulabilir. Lojistikte iyi ve değerli bir müşteri hizmeti sunarak müşteri deneyimini zenginleştirmek de şirketlerin iyi bir stratejiye sahip olması ve teknoloji kullanımlarının sağlamlığıyla paraleldir.

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu