Hava Kargo Hakkında Herşey
KargoTHY

Turkish Cargo filosunu genişletiyor

Türk Hava Yolları, önümüzdeki beş ila 10 yıllık dönemde kargo filosunu genişletme planları hakkında daha fazla ayrıntı verdi.

66 / 100

Turkish Cargo filosunu genişletiyor

Brüksel Havalimanı’nın ev sahipliğinde düzenlenen Tiaca Yönetici Zirvesi’nde konuşan Türk Hava Yolları Kargo Başkanı Turhan Özen, taşıyıcının yolcu filosu için iddialı planları olduğunu ve buna paralel olarak kargo filosunu da genişletmeyi planladığını söyledi.

Taşıyıcı, şu anda 429 civarında olan filosunu 10 yıl içinde 800’ün üzerine çıkarmayı umuyor.

Özen, kargo uçaklarıyla ilgili olarak, önümüzdeki “beş yıl içinde” kargo uçağı filosunun mevcut 24 uçaktan 40 uçağa çıkarılacağını söyledi.

Türk Hava Yolları filosunu bu hedeflere ulaştırmak için 400 dar gövdeli ve 200 geniş gövdeli uçak siparişi üzerinde çalışıyor.

FlightGlobal’in haberine göre, havayolu başlangıçta bu yaz bu siparişi tamamlamayı umuyordu, ancak Airbus ve Boeing’deki teslimat sürelerinin belirlenmesi ve mevcut motor temini sorunları nedeniyle siparişin tamamlanması zorlaştı.

Özen, üretim konusundaki sıkıntılar nedeniyle havayolunun kargo uçağı ihtiyacını karşılamak için kısa vadede wet lease, dry lease ve ACMI seçeneklerine yönelebileceğini söyledi.

Özen, havayolunun halihazırda kiralık kargo uçakları kullandığını ve 24 kargo uçağının 18’inin (10 Airbus A330 ve sekiz Boeing 777F) kendisine ait olduğunu belirtti.

Ancak uzun vadede Turkish Cargo stratejisini esas olarak yeni, kendi uçaklarına dayandıracak.

Etkinliğin devamında, kargo uçaklarının geniş gövdeli uçaklar olacağını ancak siparişin yapısı ve kesin zaman çizelgesine ilişkin nihai ayrıntıların şu aşamada teyit edilemediğini sözlerine ekledi.

Kargo uçağı filosunun temel amacının, en kârlı kargo türleriyle belly ağını optimize etmek olduğunu söyledi.

Bu yılın başlarında yayınlanan bir yatırımcı sunumuna göre, taşıyıcı filo genişlemesine paralel olarak kargo hacimlerinin 2023 yılında tahmini 1,6 milyon tondan 2033 yılında 3,9 milyon tona çıkmasını bekliyor.

Sunumda ayrıca yeni uçaklardan bazılarının dönüştürülmüş olabileceği de belirtildi.

Bu arada, 2033 yılına kadar kargo uçağı destinasyonlarının 104’ten 150’ye çıkması, kargo gelirlerinin 2022’deki 3,7 milyar dolardan 2033’te 9,6 milyar dolara yükselmesi ve özel kargo gelirlerinin payının 2022’deki %36’dan 10 yıl içinde %55’e ulaşması bekleniyor.

Turkish Cargo filosunu genişletiyor 29 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu