Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

TÜRK HAVACILIK SEKTÖRÜNDE KAÇ KİŞİ ÇALIŞIYOR

HAVACILIK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN SAYISI ÜÇE KATLANDI

Havacılık sektöründe istihdam edilen toplam personel sayısı 2003 yılından bu yana üç kat artarak 200 bine ulaşırken, pilot sayımız 10 bine teknisyen sayımız ise 4 bine yükseldi.

2003 yılında havacılıkta serbestleşme yönünde atılan adımlar ve sektörde faaliyet gösteren havayolu şirketlerinin artmasıyla birlikte istihdam edilen çalışan sayısında 3 kat artış gözlendi. 2003 yılında sektörde yaklaşık 65 bin çalışan istihdam edilirken, bu sayı 2016 yılında 192 bine ulaştı. 2017 sivil yıl sonu itibariyle de bu rakam 200 binleri buluyor.

Havayolu, hava taksi, balon işletmeleri, Bakım ve Eğitim Kuruluşları, havaalanı, yer hizmetleri kuruluşları ve diğer faaliyet alanları düşünüldüğünde havacılık sektörü geniş bir istihdam alanı oluşturuyor. Sivil havacılık sektöründe 13 Havayolu işletmesi, 43 hava taksi işletmesi, 78 Genel Havacılık işletmesi, 26 balon işletmesi olmak üzere 160 hava taşıma işletmesi bulunuyor. Bu işletmelerin filolarında; 517 büyük gövdeli uçak, 208 adet hava taksi, 239 adet balon, genel havacılık işletmelerinde 377 ve zirai ilaçlama işletmelerinde 62 adet olmak üzere toplam 1.403 hava aracı yer alıyor. Bu hava araçlarında görev yapan uçak ve helikopter pilotu sayısı 2017 yılsonu itibariyle 8 bin 681’e ulaşırken, diğer hava araçlarında görev yapan 1307 pilot ile birlikte tüm bu işletmelerdeki pilot sayımız 9 bin 988’e yükseldi.

Bakım alanında ise, 2016 yılında 80 olan bakım organizasyonu sayısı 121’e, Uçuş Eğitim Organizasyonları 29’dan 34’e ulaşmış, 15 TIP Eğitim organizasyonu ile bir önceki sene 125 olan Bakım ve Eğitim kuruluşları sayısı 150’ye yükselmiştir. Bu kuruluşlarda görev yapan teknisyen sayımız ise 4 bine ulaştı.

Pilot ve bakım personellerinin yanısıra sektörde 1597 Hava Trafik Kontrolörü, 398 Uçuş harekat uzmanı, 545 Hava Trafik emniyeti elektronik personeli görev yapıyor. Lisanslı personellerin sayısı her geçen gün artarken, havacılık sektörü yeni havalimanı ile yeni bir istihdam patlamasına hazırlanıyor.

3. havalimanının birinci bölümü bittiğinde 100 bin kişiye istihdam sağlanması, 2025’te havalimanı tam kapasiteye eriştiğinde ise 225 bin kişilik istihdama ulaşılması öngörülüyor.

 

TÜRK HAVACILIK SEKTÖRÜNDE KAÇ KİŞİ ÇALIŞIYOR 30 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu