Hava Kargo Hakkında Herşey
THY

Türk Hava Yolları ile TUSAŞ Arasında 20 Uçaklık Anlaşma Sağlandı

63 / 100

Türk Hava Yolları ile TUSAŞ Arasında 20 Uçaklık Anlaşma Sağlandı

Türk Hava Yolları’nın %100 iştiraki Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim ve Havalimanı İşletme A.Ş. (TAFA- Turkish Airlines Flight Academy) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) arasında 20 adet tek motorlu pilot eğitim uçağı için anlaşma imzalandı.

Bayrak taşıyıcı markanın 10 yıllık stratejik planına göre; filo kapasitesinin yaklaşık iki kat artacağı öngörülürken, bu kapasite artışı yüksek sayıda pilot ihtiyacını da beraberinde getirecek. Türk Hava Yolları’nın 2033 yılında hedeflenen toplam pilot ihtiyacının 11.000’in üzerinde olması bekleniyor.

TAFA’da kullanılan mevcut ve alternatif uçak tipleri üreticileri ile yapılan görüşmeler sonucunda, uçak tedariğinde orta ve uzun vadede küresel çapta sıkıntılar yaşanacağı anlaşılmıştır. TAFA tarafından eğitim ihtiyaçlarını karşılayabilecek tek motorlu eğitim uçağının yerli ve milli imkanlarla TUSAŞ tarafından üretilmesi konusunda fikir birliğine varılmıştır. 2026 ve 2027 yıllarında 10+10 (opsiyonlu) olacak şekilde 20 adet uçağın satın alınmasına ve uçakların mevcut verimliliği aynı şekilde karşılaması durumunda, ileriki yıllarda uçak alımına devam edilerek TAFA filosunun tamamen yerli ve milli uçaklarla değiştirilmesi hedeflenmektedir.

Gerçekleştirilen anlaşma ile ilgili olarak Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat; Şu an TAFA’nın yıllık yeni öğrenci kontenjanı 200 kişi; bu sayıyı ilk etapta 300’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bizim gelecek 10 yıllık planlarımız arasında pilot ihtiyacımız yıllık ortalama 1000 kişi. Bu açığı kapatmak için yatırım yapmaya devam edeceğiz. Ayrıca dünyada da pilot açığı olacağını düşünüyoruz. Yılda 2000 pilot yetiştirirsek 1000 tanesi Türk Hava Yolları’nda diğerleri de başka ülkelerde istihdam edilebilir. Hedeflerimizi gerçekleştirebilirsek Türkiye pilot yetiştirme üzerine dünyada marka olabilir.’’ dedi.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat’ın ardından konu ile ilgili görüşlerini paylaşan Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel KotilTUSAŞ olarak uzun süredir dünyanın önde gelen firmalarıyla yapısal alandaki deneyimimiz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı pilot eğitimi için özgün olarak tasarlayıp ürettiğimiz yeni nesil eğitim uçağımız HÜRKUŞ  ile yakın zamanda uçuşuna şahitlik ettiğimiz jet motorlu eğitim uçağımız HÜRJET ile edindiğimiz tecrübelerin ardından bu kez sivil  pilotları yetiştirmek amacıyla TAFA (Turkish Airlines Flight Academy) ile güçlerimizi birleştiriyoruz. Türk Hava Yolları’nın pilot eğitimlerini karşılayacak, muadillerine göre üstün performans ve uçuş kalitesine sahip, bu yetkinliklerde en son teknoloji aviyonik sistemlerle donatılmış, uzun ömürlü eğitim uçaklarını yerli ve milli imkanlarımızla tesislerimizde üreteceğiz. Uçakların Türk Hava Yolları envanterine katılması ile birlikte bu hususta da dışa bağımlılığımızı önemli ölçüde azaltmış olacağız. Bugün Türk havacılığını her alanda dünya ile yarışır hale getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Dünyanın yolcu taşımacılığında önde gelen şirketi olan Türk Hava Yolları ile attığımız bu önemli adımın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.’’ dedi.

Türk Hava Yolları ile TUSAŞ Arasında 20 Uçaklık Anlaşma Sağlandı 3 Mayıs 2024

Türk Hava Yolları Hakkında:

1933 yılında 5 uçaktan oluşan mütevazı bir filo ile kurulan Star İttifakı üyesi Türk Hava Yolları, bugün 415 (yolcu ve kargo) uçaklık filosu ile 291 uluslararası, 53 yurtiçi olmak üzere dünyada 129 ülke ve 344 noktaya uçmaktadır. Türk Hava Yolları ile ilgili daha geniş bilgiye www.turkishairlines.com web adresinden veya Facebook, Twitter, Youtube, Linkedin ve Instagram sosyal medya hesapları üzerinden ulaşılabilir.

 

Star İttifakı Hakkında:

Türk Hava Yolları, ilk küresel havayolu ittifakı olarak 1997 yılında kurulan ve uluslararası ölçekte seyahat edenler için dünya genelinde benzersiz bir ulaşım hizmeti sağlayan Star İttifakı (Star Alliance)’na üye havayolu şirketidir. Kuruluşundan bu yana sürdürdüğü yolculuğunda İttifak, müşteri deneyimini iyileştirmeye odaklanarak en geniş ve en kapsamlı havayolu ağını sunmaktadır. Star İttifakı’na üye havayolu şirketleri; Aegean Airlines, Air Canada, Air China, Air India, Air New Zealand, ANA, Asiana Airlines, Austrian, Avianca, Brussels Airlines, Copa Airlines, Croatia Airlines, EGYPTAIR, Ethiopian Airlines, EVA Air, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Scandinavian Airlines, Shenzhen Airlines, Singapore Airlines, South African Airways, SWISS, TAP Air Portugal, THAI, Türk Hava Yolları ve United’dır. Star İttifakı hâlihazırda, 184 ülkedeki yaklaşık 1.200 havalimanına 10.000’den fazla günlük uçuş sunmaktadır. Bununla birlikte, Star Alliance Bağlantı Ortakları (Connecting Partners) olan Juneyao Airlines ve THAI Smile Airways tarafından başka bağlantılı uçuşlar da sunulmaktadır. Star Alliance Basın Birimi: Tel: +65 8729 6691 Email: [email protected]

Star İttifakı’nı resmi websitesi ya da sosyal medya kanalları: üzerinden ziyaret edebilirsiniz.

 

 

Türk Havacılık Uzay Sanayii Hakkında

Türk Havacılık Uzay Sanayii, sabit ve döner kanatlı hava platformlarından insansız hava araçları ve uzay sistemlerine kadar entegre havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin tasarım, geliştirme, modernizasyon, üretim, entegrasyon ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde 4 milyon metrekare açık, 710 bin metrekare kapalı alanda 6.153’ü mühendis toplam 14.500’ü aşkın çalışanı ile hizmet vermeye devam ediyor. Türkiye’nin teknoloji merkezi konumunda olup; havacılık, uzay ve savunma sanayiinde küresel oyuncular arasında yer almaktadır.

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu