Hava Kargo Hakkında Herşey
Hava KargoHavacılıkHavayolu

Türkiye’ye uçuş sayısı bu yaz yüzde 50 artacak

88 / 100

 

Türkiye’ye uçuş sayısı bu yaz yüzde 50 artacak

 

“Izvestiya” gazetesine göre, Rusya ve Türkiye arasındaki uçuşların yüzde yetmiş ikisi Rus havayolları tarafından gerçekleştirilecek. İki ülkenin yetkilileri bu yaz sezonunda uçuş sayısını neredeyse yüzde elli artırmayı kabul etti ve Haziran-Ağustos ayları arasında haftada 1200 uçuş gerçekleştirilecek, bunların 750’si yerli taşıyıcılar tarafından gerçekleştirilecek. Geçen yaz, Rusya’nın uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Türk havayollarının eşitlik sağlamak için yeterli uçağı yoktu. Bu nedenle Rusya, Türk şirketlerinin tüm uçuşlarının yüzde 65’ini gerçekleştirmelerine izin vermişti. Ancak bu yıl Rusya’nın yeterli filoyu çıkarmayı başardığı ve uzmanların belirttiği gibi avantajın Rusya’da olduğu ifade ediliyor. Havayolu arama motorları bilet ucuzlatmaya başladılar, Türkiye’ye olan ortalama uçuş fiyatı bu ilkbahar-yaz döneminde geçen yıla göre %47 daha düşük, 21 bin ruble civarı olacak.

Kaynaklar, 2022 yazında haftada 750-850 uçuşun Rus ve Türk taşıyıcılar tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

Bu yıl, iki ülkenin havacılık yetkilileri tarafından onaylanan parametrelere göre, haftada yaklaşık 750 uçuş Rus şirketleri tarafından gerçekleştirilecek ve Türk şirketleri yaklaşık 400 uçuş gerçekleştirecek, böylece uçuşların üçte ikisi yerli şirketler tarafından gerçekleştirilecek. Geçen ilkbaharda, bu tür uçuşlar neredeyse yalnızca yabancı taşıyıcılar tarafından gerçekleştirildi, ancak Ağustos ayına kadar eşitlik yeniden sağlandı: Haftada 447 kez yerli havayolu şirketleri ve 401 kez de Türk havayolları uçuş gerçekleştirdi.

Rusya’nın en büyük taşıyıcısı Aeroflot, Türkiye şehirlerine olan uçuş programını bu yıl genişletiyor. Şirket, Moskova Şeremetyevo ve bölgesinden İstanbul, Antalya, Bodrum, Dalaman ve İzmir’e uçuşlar gerçekleştirecek. Örneğin, 27 Mayıs’tan itibaren başkentten İzmir’e uçuşlar başlayacak. Sadece Moskova’dan, Aeroflot haftada 109 kez  uçuş gerçekleştirecek, bu bilgi daha önce taşıyıcı tarafından paylaşıldı.

Aeroflot’un kardeş şirketi olan Rossiya Havayolları da St. Petersburg ve Soçi’den İstanbul ve Antalya’ya uçacak. Aeroflot’un web sitesinde belirtildiği gibi yaz aylarında bu dört yöne haftada 42 uçuş gerçekleştirilecek. Grubun düşük maliyetli havayolu şirketi Pobeda da Türkiye’ye uçacak. Şu anda şirket, Moskova’dan İstanbul, Antalya, Alanya’ya ve Volgograd’dan İstanbul’a uçuşlar gerçekleştiriyor. Havayolu şirketi ayrıca, Haziran ayından itibaren Türk uçuşlarının Rusya’nın yedi bölgesinden de başlayacağını ve Moskova’dan Dalaman ve Bodrum’a uçuşlar yapılacağını duyurdu.

Utair, Haziran ayından itibaren haftada bir kez Bodrum’dan Tyumen’e uçuşlar yapmayı planlıyor, şirket bunu duyurdu. S7 Airlines da 2022 yılının Ekim ayından itibaren Novosibirsk Tolmachevo’dan Antalya’ya yolcu taşımacılığına yeniden başladı. Geçen yaz bu şirket, “Pobeda” gibi, Mart’tan Eylül’e kadar uluslararası uçuşları gerçekleştirmemişti.

Azimuth ve Red Wings de Superjet-100 ile uçuşları planladıklarını açıkladılar. Bir turizm kaynağına göre, Azur Air, Nisan ayının başından itibaren Ekaterinburg, Kazan, Krasnoyarsk, MinVod, Moskova, Nizhny Novgorod, Novosibirsk, Samara ve Ufa‘dan Türkiye’ye charter uçuşları yapmayı planlıyor.

  • Geçen yıl Türkiye’ye Southwind ile birlikte üç,Türk havayolu şirketi uçarken, bu yıl beş Türk havayolu şirketi var ve Türkiye’ye uçan Rus taşıyıcılarının sayısı 11’e yükseldi. ( “Izvestia” kaynak)

Ancak yaptırımlar ve çift tescil nedeniyle birçok ülkeye hala uçamayan büyük şirketler var. Örneğin, Ural Havayolları bu yaz Türkiye’ye uçuşları yeniden başlatmayı planlamıyor.

türkiye

OneTwoTrip servisinin verilerine göre, şu anda uçuş sayısı neredeyse eşit olarak iki ülkenin havayolu şirketleri arasında dağılmış durumda: %52,2 yabancı havayollarına, %47,8’i ise Rus havayollarına ait.

Rusya Havacılık Kurumu’nun basın servisi yorum yapmayı reddetti. Ulaştırma Bakanlığı’nın basın servisi, Rus havayolu şirketlerinin bu yaz Türkiye’ye rekor sayıda uçuş talebinde bulunduğunu doğrularken (haftada 700’den fazla), tüm bu uçuşların gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceğinin pazar koşullarına ve taşımacılık talebine bağlı olduğunu belirtti.

Türkiye, bu yıl 5,2 milyon ila 6 milyona kadar Rus turist ağırlamaya hazırlanıyor. Bu, Türkiye Kültür ve Turizm Ataşesi İlker Özkan‘ın Rusya’daki elçilikte yaptığı açıklamada bildirildi.

2022 yılında AB ve ABD tarafından uygulanan yaptırımların ardından birçok Rus taşıyıcı yurt dışına ve özellikle Türkiye’ye sefer düzenlemedi, ancak bu yıl Rus havayolu şirketlerinin trafiğindeki payı arttı.

türkiye

Rusya Seyahat Acenteleri Birliği’nin (ATOR) Başkan Yardımcısı Arthur Muradyan “2022’de bazı Rus havayolu şirketleri ek yaptırımlar riskine girmek istemedikleri için bilinçli olarak yurt dışına seyahat etmediler. Şimdi seyahat edilebileceğinin farkına varılıyor. Türkiye, yakın zamanda hizmet veremeyeceği 30 uçak listesi verdi. Ancak taşıyıcıların listede adı geçen uçakları yerine koyabilecekleri uçakları var” dedi.

Bir uzmanın ifade ettiğine göre, S7’nin uluslararası uçuşlar için kullanabileceği dört uçağı var, Aeroflot’un 16, Utair’in ise iki ile dört arası. Ancak uzman, Rus şirketlerinin Türkiye programının üçte ikisini yerine getirebileceklerine dair şüphelerini dile getirdi.

Rusya’nın yabancı kayıtlardan çıkardığı ithal uçak sayısı sonbahar-kış 2022’ye kadar arttı ve bu uçaklar yurt dışında sorunsuzca hizmet verebilir hale geldi. Mart ayında 44 (Airbus ve Boeing) olan sayı, RusAvia yöneticisi Alexander Neradko’nun RBC’ye verdiği röportaja göre, bu yılın Şubat ayına kadar 180’den fazla ithal uçak oldu. Rusya Seyahat Acentaları Birliği’nin (ATA) başkan yardımcısı Aleksan Mkrtchyan’a göre, Rus havayolu şirketleri bu yaz Türkiye’ye yönelik uçuşların yaklaşık %75’ini gerçekleştirecekler.

“1990’dan bu yana, Rus-Türk hava trafiği tarihinde hiçbir zaman bir denge sağlanmamıştı. %95-96’lık kısım Rus taşıyıcıları tarafından gerçekleştiriliyordu, daha sonra pay %80’e kadar düştü.” diye açıklayan uzman, geçen yılın ardından şimdi durumun bu standarta geri döndüğünü ekledi. Ona göre, uçak bakımıyla ilgili sorunlar olmamalı: Türkiye’de sadece Rusya’ya uçan uçakları destekleyecek “bir yapı” oluşturuluyor, bu yapı hemen yaptırımlara maruz kalacak ancak faaliyetleri bundan etkilenmeyecek.

charter havayolları, türkiye
Airplane at sunset – back lit

Fiyatlar düşecek

Taşıma hacimlerinin artması nedeniyle Türkiye’ye uçuş fiyatlarının düşmesi gerektiğini düşünen Aleksan Mkrtchyan, bu konuda Arthur Muradyan ile aynı fikirde. “Mayıs tatilleri için bileti ortalama 450-600 dolar (34-46 bin ruble) arasında olacak. Ancak geçen yıl olduğu gibi artık binlerce dolar değil,” diye açıkladı Arthur Muradyan.

Fiyat indirimleri zaten kaydedilmeye başlandı. OneTwoTrip verilerine göre, ilkbahar-yaz sezonunda Türkiye’ye uçuşların ortalama maliyeti 21 bin ruble olacak, bu geçen yıla göre %47,4 daha düşük. Tutu.ru’nun tahminlerine göre, ortalama fiyat 37.530 ruble olacak, bu da geçen yıla göre %13 daha düşük.

Kaynak: Izvestiya

 

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu