Hava Kargo Hakkında Herşey
ManşetTHY HaberleriTurizm Haberleri

THY HİSSESİ NEDEN DÜŞÜYOR

THY Hisse senedi grafik
Türk Hava Yolları peşi sıra yeni uçaklarını filosuna ekliyor, başarı hikayeleri yabancı ülke üniversitelerinde ders oluyor. Yeni rotalar yeni anlaşmalar yapılıyor. THY ‘ye önemli katkısı olacak olan 3. havalimanı ile ilgili her şey yolunda gidiyor. Bunları niye söylüyoruz?
Borsanın en gözde hisse senetlerinden THY’den 11 Kasım’dan bu yana tam bir çöküş yaşandı. Yüzde 24.9 kaybı bir ayda yaşayan senette yabancılar  adeta katliam yaptı. Bizce satışın nedenleri:
Borsada THY bir yılda yaşadığı yükselişi son bir ayda geri vererek  yatırımcısına büyük zarar ettirdi.  Bir dönem yabancıların alımları ile yatırımcısının yüzünü güldüren senette yine yabancılar adeta katliam yaptı. Hisse senedi 11 kasım’da 9.20 den işlem görürken 11 aralık itibariyle 6.88 liradan kapanış yaptı. Senet bir ayda 24.9 oranında rekor seviyede değer yitirmiş oldu.
YABANCI SATIŞI
THY’de en çok Merrill LYNCH satışları dikkat çekiyor. Bu kurum 11 ayda yaklaşık 61 milyon slot hisse satarak  senedin fiyatını 7 liranın bile altına getirdi.  Senette tek ciddi satıcı olarak bu kurum karşımıza çıkarken, satışların uluslararası bir fon tarafından yapıldığı iddia ediliyor. Senette alış tarafından ise emeklilik fonları ile yerli fonların bulunduğu belirtiliyor.
Yabancıdan son bir ayda satışı karşılayan fonların ve portföylerin ciddi zarar yazdığı görülüyor.
RUSYA ETKİSİ
THY’de yabancı satışının yoğunluk kazanmasının Rusya ile yaşanan gerğinlik olduğu belirtiliyor. THY’nin on 15 gündür Rusya’daki bir çok hatta ciddi zararlar yaparak uçtuğu bildiriliyor. Yine THY, uçak krizinden önce Rusya’daki tüm hatlara sattığı biletleri de geri alıyor. THY’nin Rusya’da önemli bir pazarının olduğunu belirten analistler, özellikle bazı bölgelere yaptığı ortak uçuşların THY’nin satışlarında etkisinin büyük olduğunu kaydediyorlar.  TYR bir çok Rus havayolları şirketleri adına da bu ülkeye uçuyordu.
TURİZMDEKİ KAYGI
Türk turizm sektörü artan terör olayları ve Rusya krizinin de etkisi ile en zor dönemini geçiriyor. 2015 yılını tüm bu gelişmelere rağmen yaklaşık 36.2 milyon turist ve yüzde 1.6 kayıpla kapatan sektör, böyle devam ederse geçen yıldan daha zor bir yıl geçirecek gibi görünüyor. Bu duruma karşı harekete geçen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) çıkış yolu önerilerini kapsayan bir rapor hazırlarken, bu raporun özetini bir mektupla siyasilere gönderdi.

BAŞBAKAN VE BAKANLARA MEKTUP

Türk turizm sektörü artan terör olayları ve Rusya krizinin de etkisi ile en zor dönemini geçiriyor. 2015 yılını tüm bu gelişmelere rağmen yaklaşık 36.2 milyon turist ve yüzde 1.6 kayıpla kapatan sektör, böyle devam ederse geçen yıldan daha zor bir yıl geçirecek gibi görünüyor. Bu duruma karşı harekete geçen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) çıkış yolu önerilerini kapsayan bir rapor hazırlarken, bu raporun özetini bir mektupla siyasilere gönderdi. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy imzası ile Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’a gönderilen ve sektörün taleplerini de içeren mektupta, “Gerek dünyada gerek ülkemizde yaşanan hassasiyetler iş dünyasını son derece olumsuz etkiliyor. Temel dayanağı barış ve istikrar olan turizm sektöründe bu durum daha da net ortaya çıkıyor” denildi.

*2015’te Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 1,6 düştü, turizm 32 milyar dolar seviyesinin altına geriledi. En çok düşüş Rusya’da. Yabancıların 2015’te kartla yaptığı konaklama harcamaları dolar bazında yüzde 6 geriledi.

*Dünyada 2015’te uluslar arası turist rekor kırdı, turist kur volatilitesi ve güvenlik kaygısıyla gelişmiş ülkeleri tercih etti.

*2016 yılı için hedef Rusya’nın açığını kapatacak yeni destinasyonlar ve daha çok harcama yapan turist. ABD’den 1 milyon, Latin Amerika’dan 500 bin turist hedefleniyor. Bu bölgelerden gelen turistin kişi başı harcamasının ortalama turistin 3-4 katı olması öngörülüyor.

Turizm sektörü çok zor bir yılı geride bıraktı. 2015 yılında Türkiye’nin gündeminde Rusya krizinden terör saldırılarına pek çok sorun yer alırken, bu gerilimlerin en büyük yansıması turizm sektöründe yaşandı. 2016 yılına 2015 yılından başlayıp etkileri devam eden sıkıntılarla giren turizm sektörünü temsilen TÜRSAB, hasar tespit raporu hazırladı ve çözüm önerilerini başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere ilgili siyasi otoritelerle paylaştı.

RUSYA VE TERÖR DAMGA VURDU

TÜRSAB raporuna göre, turizm sektörüne hasar veren olayları şöyle özetlemek mümkün:

RUSYA: Rusya’daki ekonomik krizin ilk sinyalleri 2015 yılının ilk çeyreğinde geldi. Bu sinyaller üzerine Rusya ve İran dahil olmak üzere toplam 13 ülkeye (İran, Rusya, Azerbaycan, Belarus, Ermenistan, Moldova, Kazakistan, Tacikistan, Türkmenistan, Gürcistan, Özbekistan, Ukrayna ve Kırgızistan) nisan ve mayıs aylarında uçak başına 6 bin dolar yakıt desteği verilmesi kararı çıktı. Hava yolu şirketleri ve oteller bu pazarlar için özel kampanyalar başlattı. Rusya’daki ekonomik krize ek olarak 24 Kasım’da Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrasında da farklı bir boyuta taşındı. Charter seferleri iptal edildi, Ruslar’a ‘Türkiye’ye gidilmemesi’ çağrısında bulunuldu, tur şirketleri lisans iptalleriyle karşı karşıya kaldı.

10 Ekim’de Ankara’da Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi öncesinde 2 canlı bombanın patlattığı bombalar sonucunda 100’ün üzerinde vatandaş hayatını kaybetti. Türkiye’nin dünya basınında bomba ve patlama haberleriyle gündeme gelmesi tedirginlik yaratmışken, 12 Ocak’ta İstanbul’un en çok turist çeken noktası ve turizmin kalbi olan Sultanahmet Meydanı canlı bomba saldırısı ile sarsıldı. Tamamı turist 10 kişi hayatını kaybetti, onlarca insan yaralandı. Sadece Türkiye, Fransa’daki terör olayları da dünyada turizm sektörüne darbe vurdu.

EN ÇOK TURİST GÖNDEREN 10 ÜLKEDEN 4’ÜNDE DÜŞÜŞ VAR

Bu sıkıntılar, Türkiye’nin turizm verilerinde de kendini gösterdi. Türkiye’ye gelen turist sayısı 2015 yılında 2014 yılına göre yüzde 1,6 gerileyerek 36 milyon 244 bin 632 olarak gerçekleşti. Türkiye’ye en çok turist gönderen ilk 10 ülke arasında en büyük düşüş sayısal olarak Rusya’da yaşandı. Rusya’dan gelen turist sayısı yüzde 18,5 düşerek 3 milyon 649 bin seviyesine geriledi. En çok turist gönderen ilk 10 ülkeden 4’ünde düşüş yaşandı.

SULTANAHMET ALMANYA PAZARINI SARSTI

2015 yılında ekonomik sıkıntı yaşayan Rusya pazarındaki kayba karşı Türkiye’nin kurtarıcı pazarı Almanya oldu. Bütün büyük pazarlarda kayıplar yaşanırken 2015’te Almanya’dan gelen turist sayısı yüzde 6.3 oranında artarak 5.4 milyona ulaştı. Ancak en son Sultanahmet’teki terör saldırısında en çok hayatını kaybedenlerin Almanlar olması bu ülkeye özel bir çalışma yapmanın gereğini ortaya koyuyor.

 

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu