Hava Kargo Hakkında Herşey
AkademiHavacılıkKöşe Yazıları

SMS- DEĞİŞİM YÖNETİMİ-10

HAVACILIKTA DEĞİŞİM YÖNETİMİ-3

(Management of Change )

 

1 –Havacılıkta Değişim Yönetim Prensipleri

Öncelikle temel olarak bilmemiz gerekenler;

1.1. Değişim  yönetimi nasıl icra edilecek, ve

1.2. Niçin Değişim Yönetimi yapmak gereği duyuyorsunuz?

 

İkinci noktada çok bariz olarak görüyoruz ki- mevcut olan emniyet programının nasıl bir değişikliği tespit  etmektir.  Değişim yönetimi altında yatan tüm hedeflerin net olması gerekir;

-Mevcut emniyet kültürü değerlendirilmesi

-Üst yönetimin onayı

-Planlı iletişim kurmak

-Değişikliğin sebebi

-Tehlikeleri tanımlamak gerekir

-Değişimde mutlaka herkes dahil olacak

 

En önemlisi  şirketinizde bu değişikliği  yaparken yukarıdaki kavramları  her iş kaleminde belirgin hale getirirken sizin sorumluluğunuzdadır. Unutmayın!

 

2 – Değişim Sürecinin Yönetimi Nasıl Yönetilir?

Bu  süreç içerisinde; işin başında analiz edip uygulamaya geçildiğinde tutarlı olup olmadığını görüyor ve  işte en kritik zaman! Bu kadar feragat, tutarsız süreçle karşılaşabilirsiniz…

 

İşte Değişim Yönetimi yönetmek için dört basit yol vardır;

 

  1. Sisteminde metotlarını standart hale getirip, her zaman takip et,
  2. Risk analizi stratejilerini belirle(Şahsen sistem analiz ederken etkinleri, tehlikeleri ve denetimleri derinlemesine yapılması bir tavsiye)
  3. Süreçleri iyi analiz etmeden onay vermeyin,
  4. İhtiyaç duyulan en küçük olayları bile düzeltici-önleyici faaliyetleri uygulamadan kaçınmayın.

 

3 – Yeni Tehlikeler Nasıl Bulunur?

Değişim yönetimin başlıca amaçlarından biride değişikliğin getireceği tehditleri de unutmayın!  Mutlaka irdeleyin tanımlayın. Bu tehlikeleri belirlemek için size de fırsat çıkmıştır. Aslında  SMS in  özellikle havayolları, yer hizmetlerine ait gerçek senaryoların gerçek tehdit ve kök nedenlerin ortaya çıkartılmalıdır.

Birincil hedeflerinden biride  olay-kazaları tespit edip, bunların kök nedeni ne olduğunu belirlemeye başladığınızda  değişim yönetime doğru gittiğinizi görürsünüz. Değişim yönetimi süresi boyunca, emniyet yöneticileri  gözetiminde ve takibinde olmalı- bağımsız yani Üst yönetimin baskısından etkilenmemeli.

 

Burada şunu belirtmek isterim; Tehlikeleri tespit ederken işe vakıf olanlarla yapılmalıdır. İşi bilmeliler. İşi bilmeyenlerle yapıldığında hedefe ulaşamıyorsunuz!  İşi bilmeyenlerle yapılan toplantılar,  gelsin çaylar  gelsin simitlere dönüyor…

 

4 – Mevcut Risk Kontrolleri İncelemek için Fırsatlar

Yeni tehlikeleri belirleme yanı sıra doğal olarak risk kontrollerinizi iyi analiz etmelisiniz. Günlük operasyonlara bakarak gerçek performansınızı göstermez.

Eğer bir tehlike tespit ettiyseniz de ilgili risk kontrolünün ne kadar etkili olduğunu görmek için ona uygun bir uygulama yapmak gerekir. Örneğin bir havaalanın işletim sisteminin son sürümü mevcut olan bilgisayarları yükseltmek istiyoruz. Bu bilgisayarların yeni yapılanması sonrası bilgisayar tabanın güncellenmesi  esnasında yok olması  dışarıdan  bir tehdidin değerini yüz olarak alırsak bu tehlike çok ciddi görünür. Ama back-up olması tehlike değerinin düştüğünü görüyorsunuz. Yeni tehlikeleri belirlerken aynı anda mevcut risk kontrolleri incelemeyi unutmayın. Çünkü değişim yönetimi sırasında çok önemlidir. İşin içinden çıkamayıp, bazı şirketler gibi değişikliği  yarıda bırakıp sadece doküman üstünde değişiklik yaparsınız.

 

Heraclitus’dan bir söz;

‘Değişmeyen tek şey, değişimin kendisidir’

 

Mehmet Ali Ataman

1.Ekim.2016

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu