Hava Kargo Hakkında Herşey
Yan Haber

Şah Kartalların Yaşaması İçin Koşacaklar

Doğa Derneği ve Adım Adım Gönüllüleri 38. İstanbul Maratonu’nda Şah Kartalların Yaşaması İçin Koşacak

Nesli dünya ölçeğinde tehlikede olan şah kartal yavrularının korunması için gönüllü koşucular İstanbul Maratonu’na katılacak ve kartallar için bağış toplayacak. Toplanan bağışlarla kartallar için yapay yuvalar yapılacak, kartallarla aynı coğrafyayı paylaşan çiftçiler ve çobanlarla koruma çalışmaları yürütülecek.

Doğa Derneği’nin 2016 yılında pek çok uluslararası ortaklıkla başlattığı “Bozkır Koruma Programı” kapsamında geçtiğimiz aylarda şah kartlalar ve yaşam alanları araştırılmıştı. Bozkırların sanılanın aksine boş alanlar değil, biyolojik çeşitlilik açısından Türkiye’nin en zengin yaşam alanlarından olduğunu anlatmak ve burada yaşayan canlıların korunması için acil önlemler almak için yürütülen koruma programı ilk meyvelerini vermeye başladı.

Her yıl Anadolu ve Trakya’da en az 100 noktada şah kartal yavruları doğuyor fakat sayıları azalmakta. Doğa Derneği’nin çalışmalarına göre şah kartalların azalmasına neden olan sorunların başında yaşam alanlarının yok olması, erginlerin izole edilmemiş elektrik hatları yüzünden çarpılarak ölmeleri, yuva yapacak ağaç bulma sıkıntısı, yuvaların fırtınada yıkılması ve rüzgar türbinleri yer alıyor. Az sayıda kalan yuva ağaçlarının ve yuvaların korunması, alınması gereken ilk önlemler arasında.

sah-kartal_2Doğa Derneği’nin Adım Adım oluşumu işbirliği ile planladığı projede, kartalların hayatta kalabilmeleri için alınacak önlemlerde kullanılmak üzere bağış toplanacak. Bu bağışlarla yıkılma tehlikesi olan yuvalar desteklenecek, kesilme tehlikesi olan yuva ağaçları korunacak ve elektrik çarpılması gibi diğer tehditler için önlemler alınacak.

sah-kartal_1Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç şunları söyledi: “Şah Kartalların ölüm sebeplerinin tamamı insan kaynaklı. Binlerce yıldır insanla tamamen barışık yaşayan, hatta kültürümüzün önemli bir parçası olan bu canlılar yanlış tarım ve enerji politikaları nedeniyle yok oluyor. Tek tip istilacı tarım, orman bozkır geçişinde yaşayabilen bu canlılar için yuva kurabilecekleri ağaç bırakmamış. Üreyebilecek bir ağaç bulanlar ise ya yuvalarını kaybediyor, ya da elektriğe çarpılıyor. Hatta bazı durumlarda zehirlenenleri de gördük. Bu kartalların tek koruyucusu yörede kartallarla birlikte yaşayan çobanlar ve çiftçiler. Onlarla birlikte hareket ederek kartalların korunması için elimizden geleni yapacağız.”

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu