Hava Kargo Hakkında Herşey
HavacılıkManşet

Sadece 50 Saat Uçan Boeing 747 Hurdaya Çıkarıldı

Sadece 50 Saat Uçan Boeing 747 Hurdaya Çıkarıldı

68 / 100

Sadece 50 Saat Uçan Boeing 747 Hurdaya Çıkarıldı

İş jeti olarak özel kullanım için inşa edilen bir Boeing 747 hurdaya çıktı. Bu özel 747, Everett, Washington’daki montaj fabrikasından on yıldan fazla bir süre önce ayrılmasına rağmen, 50 saatin biraz üzerinde uçuşa sahip.

N458BJ adlı uçak, planlanan teslimattan yaklaşık dokuz ay önce, 2011 yılında beklenmedik bir şekilde hayatını kaybeden Suudi Veliaht Prensi Sultan Abdülaziz tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştı. 2012’deki üretimden beş ay sonra uçak, planlanan iç mekan tamamlaması için EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg Havalimanı’na (LFSB) götürüldü. Daha sonra yapılan işin kapsamı hakkında hiçbir rapor yayınlanmadı ve devasa BBJ, o zamandan beri on yıl içinde LFSB’de kaldı. Suudilerin bu uçak için 300 milyon dolardan fazla ödediği bildirildi. Birkaç kez satılmaya çalışıldıysa da satış geröekleşmedi.

Nisan 2022’de Boeing, 747-8’i Suudi kraliyet ailesinden satın aldı ve üç gün sonra onu dünyanın en büyük uçak mezarlıklarından biri olan Arizona çölündeki Pinal Airpark‘a (KMZJ) taşıdı. Dört General Electric GEnx turbofan motorunun kısa süre sonra çıkarıldığı bildirildi. Tamamen beyaz renkli çift katlı jetin kanat kanatları ve bazı kuyruk ve gövde parçaları da çıkarılmış olabilir.

Gökyüzünü süsleyen devasa uçaklar için hayat, 2020’de COVID-19 salgını başladığından beri kolay olmadı. Havacılık endüstrisi, 2020’den önce Boeing 747 ve Airbus A380 gibi uçakları aşamalı olarak kullanımdan kaldırma eğilimindeydi.

Ancak bu özel jumbo jetin, Arizona’daki bir mezarlıkta hurdaya ayrılması benzersiz bir olay.

Boeing, 54 yıllık bir üretim çalışmasının ardından bu ay 747’nin üretimini durdurdu.

ticari havacılık

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu