Hava Kargo Hakkında Herşey
HavacılıkHavayolu ŞirketleriYan Haber

PIA Tekrar Uçuşlarına Başlayabilecek mi?

Pakistan Uluslararası Havayolları (PIA),  iflas etti ve tükenmiş durumda. PIA kriz dizisinin bu son bölümü ise çirkin bir hal aldı: geçtiğimiz hafta süren protestolarda filonun yerde kalması, ekstradan milyonlar kaybetmelerine sebep oldu.

PIA

Hükümet ve PIA personeli arasındaki sorun çözülemez görünüyor: Hükümetin ağır yaklaşımı tahmininden çok daha fazla dikkat çekerken, planları geri tepti. Birkaç gün önce hükümet, özelleştirmeye muhalif protestolar yapan çalışanları, Temel Hizmetler Sağlama Yasası’nı(ESMA) kullanarak,  hapis cezası ve işten çıkarma gibi ciddi uyarılarda bulundu.

Plan işe yaramadı: üç kişi öldü, pek çok kişi yaralandı ve durum son derece içinden çıkılmaz hale geldi. Muhalefet partileri ajitasyonu arttırmak için yeni kaynaklar bulmaya çalışırken, Bir çok siyasi parti, daha bir hafta önce, ulusal  bayrak taşıyıcı şirketi, bir kamu limited şirketi haline dönüştürmek için bir yasa tasarısını meclisten geçirmelerine rağmen, özelleştirme hamlesine karşı hükümeti çağırma yarışına katıldı.

Kimse, IMF’nin mi özelleştirme planı için hükümeti sık boğaz edip bu durumu teşvik ettiğini veya hükümetin kendi yeteneği ve beceriksizliğinin mi bu durumu yarattığından emin olamıyor. Ne olursa olsun, bir özelleştirme hareketinin arkasında hükümetin motivasyon sorunu olabilir ama eldeki tek gerçekçi çözüm belki de ulusal taşıyıcıyı iflastan kurtarmak olmalıdır .

Özelleştirme devam etmeli ama böyle olmamalı. Mevcut hükümet kriz durumunu idare için gerekli becerilerinin eksik olmasıyla ünlü. Aslında küçük bir durumla başlayan sorunlar, bir kriz oldu. Özelleştirme, PIA personeli için korkutucu oldu, haklı olarak geçimlerini ve işlerini kaybetmek anlamına geliyordu. Hükümet PIA protestoları sırasında daha ihtiyatlı davranmış olsaydı, güven içinde protesto yapabilselerdi her şey farklı olabilirdi. Alternatifler sunmadan, pervasızca tehditler savurmak hükümeti iyi  yansıtmadı.

Modern kadının ortaya çıkmasında PIA kadınlarının rolüne ilişkin bir araştırma makalesi de yazan De Montfort Üniversitesi’nden modern Güney Asya tarihi profesörü Dr Pippa Virdee ,”PIA gibi bir havayolunu bu durumda görmek çok trajik” diyor.

Dr Pippa “yıllar boyunca Pakistan’ın en başarılı şirketlerinden biri olan PIA, kötü performans gösteren bir kamu iktisadi teşebbüslerinden biri haline gelmiştir.”dedi. Ona göre, şaaşalı günlerinde PIA bir rol model, havacılık sektöründe bir yenilikçiydi, ancak 1970’lerin sonlarına gelindiğinde, yavaş yavaş devlete külfet haline gelmişti.

O, iki şeyin havayolunun kârını etkilediğini savunuyor “1971 yılında Pakistan’ın Doğu Pakistan ile ayrılmasıyla buradaki trafiği kaybetmesi, ikincisi ise, PIA’nın uluslararası pazardan daha çok “İslami” (Ortadoğu ve Avrupa’ya uçan) pazara yaklaşması.” Ayrıca “ulusal taşıyıcı olarak artan maliyetlerle baş edemedi ve özelleştirilen ve modernize edilen diğer havayollarıyla  PIA rekabet edemedi.” dedi.

“Havacılık endüstrisi son derece rekabetçi olduğundan ve PIA’nın aşırı kalabalık pazarda hayatta kalma şansı için ise, özelleştirme gibi takviye edici radikal değişiklikler gerekecektir.”dedi.

source :Asianet-Pakistan

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu