Hava Kargo Hakkında Herşey
Güncel HaberlerHavaalanıTAV Haberleri

İzmir dünyanın en çevreci havalimanları arasında

İzmir dünyanın en çevreci havalimanları arasında

TAV’ın işlettiği İzmir Adnan Menderes Havalimanı, enerjiyi verimli kullanarak karbon salımını en iyi seviyeye indirdi; kalan kısmı da nötralize etti. İzmir, Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan sonra Türkiye’de karbon salımlarını sıfırlayan ikinci havalimanı oldu.

TAV Havalimanları tarafından işletilen İzmir Adnan Menderes Havalimanı, iklim değişikliğinin başlıca nedenlerinden olan karbon salımlarını nötralize ederek Avrupa’daki en çevreci 20 havalimanı arasına girdi. Yine TAV tarafından işletilen Ankara Esenboğa Havalimanı da geçen yıl bu seviyeye ulaşmıştı. Her iki havalimanı da Uluslararası Havalimanları Konseyi ACI Europe tarafından yürütülen Havalimanı Karbon Akreditasyonu programında en üst seviye olan Level 3+ sertifikasyonu aldı.

TAV Ege Genel Müdürü Erkan Balcı “TAV Havalimanları olarak sürdürülebilirliği tüm operasyonlarımızın odağına koyuyoruz. Yolcularımıza güvenli, hızlı ve konforlu  bir hizmTAV_Ege_GM_Erkan_Balciet sunarken faaliyetlerimizin çevresel etkilerini de en aza indirmek üzere çalışıyoruz. Enerji verimliliği konusunda yatırımlarımızı sürdürerek karbon salımlarımızı en aza indirmeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda kendi elektriğimizin bir kısmını güneş enerjisinden üretiyoruz. Uluslararası ölçekte yürütülen çalışmaları yakından takip ederek en yüksek standartlara uyum sağlamak üzere çalışmayı sürdürüyoruz” dedi.

ACI Europe Genel Direktörü Olivier Jankovec “Avrupa’daki en yeni karbon nötr havalimanı olmalarından dolayı TAV Havalimanları ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı ekibini tebrik ediyoruz. Birçok havalimanının programdaki seviyelerini yükselterek karbon nötr olmaya yaklaşmak için çaba harcadığını görüyoruz. Şu anda Avrupa’da 20 havalimanı karbon nötr statüsünden bir önceki seviye olan optimizasyon seviyesinde bulunuyor ve bu havalimanları Avrupa havayolu yolcu sayısının yüzde 29’unu karşılıyor” dedi.

Adnan Menderes Havalimanı yeni iç hatlar terminali Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED-Silver) sertifikası alarak Türkiye’de bunu başaran ilk havalimanı, dünyada da 10 havalimanından biri olmuştu.

Yeni terminalde 5200 metrekarelik fotovoltaik panel bulunan havalimanı, yılda 450 bin kilovat/saatlik elektriği güneş enerjisinden üretiyor. Doğalgazdan elektrik, ısınma ve soğutma enerjisi üreten trijenerasyon tesisini de devreye alan TAV, böylece elektrik giderlerinde yüzde 37 verimlilik sağladı.

TAV, havalimanı işletmecilerinin çatı örgütü ACI Europe tarafından hayata geçirilen Havalimanı Karbon Akreditasyonu Programı’nda 2009’dan bu yana aktif şekilde yer alıyor. Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes’le programa katılan TAV, Tunus’ta işlettiği Enfidha ile Afrika kıtasında sertifikasyon alan ilk havalimanı işletmecisi oldu. Bunun yanı sıra TAV, 2010 yılından bu yana Sabancı Üniversitesi liderliğinde yürütülen Karbon Saydamlık Projesi (CDP-Carbon Disclosure Project) kapsamında yer yıl karbon ayak izi ve su ayak izi verilerini paylaşıyor.

Geçtiğimiz yıl 12,1 milyon yolcuya hizmet veren Adnan Menderes Havalimanı, yolcu konforundan ödün vermeksizin enerjiyi verimli kullanmak üzere bir dizi uygulamayı hayata geçirdi. Atık yönetimi, otomatik aydınlatma kontrolü, LED aydınlatma kullanımı, doğalgazdan elektrik, ısıtma ve soğutma enerjisi üreten trijenerasyon tesisi bu uygulamalar arasında bulunuyor.

Adnan Menderes, bağımsız denetimden geçen bu uygulamalar sonucunda Havalimanı Karbon Akreditasyonu programında 3+ seviyesinde sertifikasyon aldı. Mayıs 2016 itibariyle dört kıtadaki 157 havalimanı programda yer alıyor. Programdaki havalimanları küresel yolcu trafiğinin yüzde 33’ünü temsil ediyor.

Izmir Adnan Menderes Havalimani 2TAV Havalimanları hakkında

Dünyanın önde gelen havalimanı işletmecileri arasında yer alan TAV Havalimanları, bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte, Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Milas Bodrum ve Gazipaşa Alanya havalimanlarını işletiyor. TAV yurtdışında ise Gürcistan’ın Tiflis ve Batum, Tunus’un Monastır ve Enfidha-Hammamet, Makedonya’nın Üsküp ile Ohrid, Suudi Arabistan’ın Medine ve Hırvatistan’ın Zagreb Havalimanı’nda faaliyet gösteriyor. Holding, duty free, yiyecek-içecek hizmetleri, yer hizmetleri, bilişim, güvenlik ve işletme hizmetleri gibi havalimanı operasyonunun diğer alanlarında da faaliyet gösteriyor. Bu çerçevede TAV Havalimanları, Letonya’nın Riga Havalimanı’nda da duty free, yiyecek içecek ve diğer ticari alanların işletmesini gerçekleştiriyor. Şirket iştirakleriyle birlikte 2015’te 780 bin uçak seferine ve 102 milyondan fazla yolcuya hizmet sundu.

 

 

 

 

 

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu