Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

Flightradar24, GPS müdahale verilerini paylaştı

79 / 100

Flightradar24, GPS müdahale verilerini paylaştı

Flightradar24, GPS müdahale, sinyal bozma ve yanıltmasının uçuşları en çok hangi ülkelerde etkilediğini gösteren ve sürekli güncellenen bir harita yayınladı.

Bu haritada, ülkemizin orta ve doğu bölgeleri, yakın doğu ülkeleri ve Rusya’nın bazı bölgeleri GPS sinyallerine en fazla müdahalenin yapıldığı yerler olarak görülüyor.

Flightradar24, GPS müdahale verilerini paylaştı 27 Nisan 2024

ADS-B mesajları, GPS, Galileo, GLONASS, BeiDou gibi Küresel Navigasyon Uydu Sistemlerinden (GNSS) gelen konum bilgilerini içerir. GNSS müdahalesini doğrudan ölçmek mümkün olmasa da, ADS-B mesajları için Navigasyon bütünlük kategorisi (NIC) değerini hesaplarız. NIC değeri, uçağın aldığı seyrüsefer verilerinin kalitesini ve tutarlılığını kodlar.

GPS müdahalesi neden olur?

GPS müdahalesi, çevredeki elektronik cihazlardan kaynaklanan elektromanyetik radyasyon, kasıtlı karıştırma, atmosfer koşulları ve güneş aktivitesi gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanır.

Radyolar, cep telefonları veya elektrik hatları gibi kaynaklardan gelen elektromanyetik müdahaleler, GPS sinyallerini bozarak doğruluk kaybına veya bağlantı kaybına neden olabilir. İsteyerek karıştırma, genellikle hassas bölgelerde kötü niyetli olarak veya yetkililer tarafından kullanılır ve GPS sinyallerini ezerek güçlü sinyaller yayınlama işlemidir.

İyonosferik bozukluklar gibi atmosfer koşulları, sinyallerin Dünya atmosferinden geçerken bozulmasına neden olabilir. Güneş aktivitesi, özellikle güneş patlamaları, GPS sinyallerini, uydu ve alıcılar arasındaki iletişimi engelleyen yüklü parçacıklar üreterek etkileyebilir.

Bu verinin kaynağı nedir?

GPS müdahale verileri, ADS-B protokolünün bir parçası olarak aldığımız NIC (seyrüsefer bütünlük kategorisi) değerlerinden elde edilir.

Bir bölgedeki uçuşların önemli bir bölümü düşük NIC değerleri raporladığında, bölgeleri etkilenmiş olarak işaretleriz.

GPS karıştırma nasıl çalışır?

GPS karıştırma, aynı frekanslarda GPS uydu sistemleri tarafından kullanılan frekanslarda radyo frekansı sinyallerinin iletilmesiyle çalışır. Bu sinyaller, GPS alıcıları tarafından alınan meşru GPS sinyallerini aşırı yükleme veya karıştırma, böylece konumlarını, hızlarını veya zamanlarını doğru bir şekilde belirleyemez hale getirir.

GPS müdahalesi uçağa nasıl etki eder?

GPS müdahalesi, uçakların seyrüsefer ve iletişim sistemlerini tehlikeye sokarak önemli ölçüde etkileyebilir ve güvenlik riskleri oluşturabilir. Uçaklar, kesin konum belirleme, rota rehberliği ve durumsal farkındalık için GPS’e ağır bir şekilde bağımlıdır. Müdahale, GPS sinyallerini bozarak konum hatalarına, yanlış irtifa okumalarına veya konum doğruluğunun kaybolmasına neden olabilir. Bu, özellikle kalkış, iniş veya düşük görüş koşullarında enstrüman yaklaşımları sırasında olmak üzere, uçuş sapmalarına, kaçırılan yaklaşımlara veya potansiyel çarpışmalara yol açabilir. Uçaklar, yedek sistemlerle donatılmıştır ve pilotlar GPS kesintilerine karşı eğitilmiştir, ancak GPS müdahalesi hala büyüyen bir endişe kaynağıdır.

GPS müdahalesi uçuş takibini nasıl etkiler?

Uçaklar, yedek sistemlerle donatılmış ve pilotlar GPS karıştırma tarafından oluşturulan tehlikeleri hafifletmek için eğitilmiş olsalar da, uçuş takibi verileri etkilenebilir. GPS karıştırma tarafından etkilenen bölgelerdeki transponder tarafından gönderilen veriler yanıltıcı olabilir veya ADS-B verileri tamamen durabilir.

Flightradar24, GPS karıştırmasının uçuş takibine etkilerini azaltmak için veri toplama ve işleme yöntemleri üzerinde çalışıyor.

Kaynak: https://www.flightradar24.com/data/gps-jamming

Flightradar24, GPS müdahale verilerini paylaştı 27 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu