Hava Kargo Hakkında Herşey
Güncel Haberler

Emirates Üst Üste 28. Kez Kârlı Tamamladı

emirates kar1Emirates Grubu, yılı 2.2 milyar dolar rekor kâr ile tamamladı

Emirates Grubu, zorlu geçen yıla rağmen 2015-2016 mali yılını üst üste 28’inci kez, üstelik rekor bir kârla tamamladığını ve seneyi istikrarlı büyüme ile güçlü bir şekilde kapattığını açıkladı. Grup bünyesindeki Emirates Havayolu ve dnata, şimdiye kadarki en kârlı dönemini geçirirken Emirates Grubu toplamda 4,7 milyar dolar yatırım yaptı.

Emirates Grubu, 2015-2016 mali yılında geçen yıla kıyasla yüzde 50 artış ile 2,2 milyar dolar kâr açıkladı. Grubun gelirleri de 25,3 milyar dolar olurken, nakit dengesi de 6,4 milyar dolar ile güçlü bir görüntü sergilemeye devam etti.

Mali sonuçlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Emirates Havayolu ve Grubu Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı Şeyh Ahmed Bin Saeed Al-Maktoum, “Emirates ve dnata, rekor kârlar ve sağlam iş sonuçları elde ederek, 2015 – 16 boyunca büyümesini sürdürdü. Gelirlerimize ve kârımıza etki eden olumsuz nakit akışlarına, zayıf tüketici ve yatırımcı düşünceleri gibi sorunlarla karşılaşan belirsiz küresel ekonomik çevreye ve dünyanın birçok yerindeki sosyo-politik istikrarsızlığa rağmen Emirates Grubu’nun performansı, iş modelimizin ve stratejimizin başarısının kanıtıdır” dedi.

Şeyh Ahmed Bin Saeed Al-Maktoum sözlerine şöyle devam etti: “İnsanlarımızı ve iş performansımızı geliştirmek için ara vermeden devam ettiğimiz yatırımlarımız, her yıl karşımıza çıkan zorluklara ve fırsatlara karşı bizi hazırlıyor. 2015-16’da Grubumuz; yeni uçak ve donanımlarına, grup satın almalarına, modern tesislere, en son teknolojilere ve personel girişimlerine toplam 4,7 milyar dolar yatırım yaptı. Tüm bunlar, sağlam temellerimizin üzerinde yükselerek, rekabetçi sınırlarımızı genişletecek ve uzun vadedeki hedeflerimize ulaşma yolundaki gelişimimizi hızlandıracak”.

Emirates Grubu’nun 80’den fazla alt biriminde ve şirketinde çalışan sayısı, yüzde 13 artış ile 95.000’in üzerine ulaştı. Emirates Grup çalışanları 160’dan fazla milleti temsil ediyor.

Emirates performansı

Emirates Havayolu, 2015-2016 mali yılında 1,9 milyar dolar ile şu ana kadarki en yüksek karını elde etti. Havayolu aynı zamanda, kapasitesini 5,5 milyar Mevcut Ton Kilometresi (ATKM) artırdı. Havayolunun tarihinde ilk kez Emirates’in toplam yolcu ve kargo kapasitesi, 56 milyar sınırını aşarak mali yılsonunda 56,4 milyar ATKM’ye ulaştı ve Emirates’in dünyanın en büyük uluslararası havayolu konumunu güçlendirdi.

Emirates, yıl içinde 16 adet A380, 12 adet Boeing 777-300ER ve 1 adet Boeing 777F olmak üzere 29 yeni uçak satın alarak toplam filo sayısını 251’e yükseltti. Aynı zamanda 9 uçak da seferden kaldırılarak ortalama filo yaşı 74 aya indirildi. Bu rakam, 140 aylık endüstri ortalamasının yaklaşık yarısına eşit. Havayolu, dünyanın en büyük Boeing 777 ve A380 operatörlerinden biri olmayı sürdürüyor ve bu iki uçak bugün havada olan en modern ve verimli geniş gövdeli jetler arasında gösteriliyor.

Yeni uçakların teslimi ile Emirates yıl içinde 8 yeni uçuş noktası için seferlerine başladı. Bu destinasyonlar Bali, Bologna, Cebu, Clark, Istanbul (Sabiha Gökçen), Mashhad, Multan, Orlando ve iki kargo destinasyonu: Columbus and Ciudad del Este oldu. Bu dönemde aynı zamanda Afrika, Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Amerika mevcut sefer ağındaki 34 şehre hizmet ve kapasite takviyesi ile daha fazla seçenek ve bağlantı sağlandı.

Gelirler yıllık 23.2 milyar’a ulaştı

Geride kalan zorlu yıla rağmen Emirates’in geliri, 23,2 milyar dolar seviyeye ulaştı. Emirates’in yakıt faturası geçtiğimiz yıla oranla yüzde 31 düştü ve 5,4 milyar dolara indi. Yakıt masrafı geçen yılın yüzde 35’lik oranına kıyasla yüzde 26’lık oranla havayolu için en yüksek maliyet kalemi olmayı sürdürüyor.

Emirates, tüm piyasalarda artan rekabet baskısına rağmen bu dönemde 1,9 milyar dolar rekor kâra ulaştı. Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 56’lık bir artış yakalayarak yüzde 8,4 2010-11’den bu yana en güçlü kâr marjına ulaştı.

Yolcu sayısı 51.9 milyona yükseldi

Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 8 daha fazla yolcu taşıyarak 51,9 milyon yolcu sayısı ile rekora ulaşan Emirates, Mevcut Koltuk Kilometresi (ASKM) üzerinden sadece yüzde 13’luk bir koltuk kapasitesi artışına rağmen, yüzde 76,5 yolcu doluluk oranına ulaşmayı başardı.

Emirates ayrıca çoğu piyasada görülen ekonomik belirsizlik ve güçlü rekabete rağmen premium yolcu doluluk oranını da iyileştirdi. 31 Mart 2016 tarihi itibariyle Emirates’in filosunda yolcu ağındaki her dört destinasyondan birine sefer yapan 75 adet A380 uçağı bulunuyor.

Emirates, müşteri odaklı yaklaşımı çerçevesinde filosunu Wi-Fi ile donatmak için geçen yıl 21,9 milyon doların üzerinde yatırım yaptı. Emirates’in uçaklarının %70’i, Wi-Fi hizmeti sunuyor.

SkyCargo Performansı

Emirates SkyCargo’nun yük taşıma kapasitesi 2015-2016 mali yılında yüzde 14 arttı. Dönem sonu itibariyle Emirates SkyCargo nakliye filosu, 13 Boeing 777F ve 2 Boeing 747-400F olmak üzere 15 uçağa yükseltildi.

Emirates SkyCargo ayrıca, Mexico City ve Ho Chi Minh City (Vietnam), Ahmedabad (Hindistan), Columbus (ABD), Cezayir, Ciudad Del Este (Paraguay) gibi destinasyonlara kargo operasyonlarını arttırdı.

Emirates, 2016-17 yılları için Çin’de Yinchuan and Zhengzhou, Myanmar’da Yangon’u, Vietnam’da Hanoi’yi yeni hizmet rotaları olarak açıkladı.

Dnata performansı

2015-16, dnata’nın 57 yıllık faaliyeti içinde bugüne kadarki en kârlı yılı oldu. dnata’nın geliri bu dönemde 2,9 milyar dolar artış gösterdi. Yüzde 16’ya denk gelen gelir artışı, organik büyüme yoluyla elde edildi ve Ekim 2014’te Stella Group ve Mart 2015’te Avustralya’da Toll dnata’daki geri kalan yüzde 50 hissenin satın alınması ile desteklendi.

Geçen yılın rekor yatırım seviyelerini artıran dnata, 159 milyon dolar yatırım yaparak gelecekteki büyümesinin temellerini atmaya da devam etti. 2015-16’daki önemli yatırımları arasında ise Amsterdam Schiphol Havalimanı, Milano’da iki havaalanında bulunan Ground SPA, Brazilya’da RM Ground Servisleri yer alıyor.

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu