Hava Kargo Hakkında Herşey
Kargo

Çin’e yanaşan gemiler çıkamıyor

82 / 100

Çin’e yanaşan gemiler çıkamıyor

Bu makale linkedin ağımdan Ertuğrul Evliyaoglu Bey’in paylaşımıdır.

Her geçen gün navlunlar artmaya devam ediyor bize en yakın İsrail’e gidecek konteyner bile ( 20 FCL ) 4000 dolar olmuş durumda ve ekipman yok 😊 .

Üretimden çikan , yüklemeye hazır siparişler fabrikalarda beklediğinden dolayı da arz zinciri çökme aşamasına gelmiş durumda.

Geçen sene pandemi başladığında Türkiye’den Amerika’ya gidecek olan bir konteyner lokaller dahil max 3000 dolar iken şuan 11-12 bin dolar civarında seyrediyor.

Navlundaki artışlar her ülke için enflasyon olarak geri dönüyor.

Dünyadaki fiyat artışlarının temel sebeplerinden de biri bu taşıma sektöründeki fiyat artışlarıdır bu artışların başlangıcı Trump döneminde Amerika ve Çin arasındaki ticaret savaşıdır. Kabul etmeseler de geçen sene gemilerce dolu boş konteynerler Türkiye’ye indirilmeden direk Çin’e gönderildi çünkü Türkiye’den yüklenen konteyner 3000 dolara Amerika’ya gidecekken Çin’den Amerika’ya 7000 dolar civarı rakamlarla yüklenmeye başlandı.

Bu ticaret savaşı tüm dünyada enflasyon artışına neden oldu. Mersin’den ve Aliağa’dan Kanada – Amerika – Brezilya gibi lokasyonlar 11 bin dolar civarında ama konteyner yok. Eminim ki 11-12 bin dolardan daha yüksek konteyner fiyatları da var.

Deniz taşımacılığındaki bu sorun direk arz – talep zincirini vurdu . Ham madde gelmiyor , işlenemiyor ve geç gelen ham madde işlediğinde de tekrar sipariş olarak çıkıp gidemiyor çünkü konteyner yok .

Son 2 senedir dünyanin en büyük armatörlerinin kar marji % 800 artti ve hava taşımacılığına da el attilar.

3 harfli şirketlerden biri kargo uçağı alarak bu işe de girdiler .

1 tane dünya 5 tane armatöre gikini bile çikaramıyor , en son geçen aylarda Biden amca da bunlarla görüştü ama pek bir sonuç çikmadı .

Covid herşeyin bahanesi oldu, şuan Covid komple bitse bile ağzina bal sürülen armatörler artik bu rakamlardan aşağı düşmez çünkü bu rakamları denediler ve pazarın bu yüksek rakamları da kabul ettiğini anladılar.

Burada yapilacak en önemli müdahale devletlerin bu işe girişip şuan çalişan armatörler gibi konteyner taşimacılığı yapmalarıdır. Ancak , armatörler o kadar güçlü ki hiç bir devlet yöneticisine bu işe girme kararını aldırmıyorlar.

“ Kimi konteyner üretelim diye zihnisinir fikirler ortaya atiyor ancak her üretilen konteynere armatörün kabul edip gemisine almayacağını da düşünemiyor “ .

Birkaç üretici / ihracatçı kendi gemilerini aldılar ve iç nakliyeyi bile kendileri yapmaya başladılar ancak her ihracatçının böyle bir finansal gücü yok . Bu görüntüdeki gemileri görünce tansiyonum çıkıyor ve nasıl çözüleceğini de aklım almıyor .

Türkiye’de hep derler ki dünyayı 5 ayle ( aile ) yönetiyor.

“ Bence dünyayı 5 armatör yönetiyor “

Allah sonumuzu hayretsin 🙏🙏🙏

By Ertuğrul Evliyaoglu

gemiler

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu